Informatiekunde studeren in Utrecht

Minder vertraging bij NS en ProRail?
Deb Panja doet onderzoek naar treinstoringen

Toen de Nederlandse Spoorwegen bekendmaakten dat ze op zoek waren naar snellere oplossingen voor verstoringen op het spoor, nam dr. Deb Panja deze uitdaging direct aan. Met een NWO-grant voor het project ‘Complexity in Transport and Logistics’, deels gesponsord door NS en ProRail, doen Deb en zijn team onderzoek naar storingen in het Nederlandse spoorwegsysteem en proberen ze de betrouwbaarheid van het systeem te vergroten en de frustratie van de passagiers te verminderen. Ze modelleren hiervoor het spoornetwerk als een netwerk van netwerken, omdat in een spoorwegsysteem veel verschillende factoren, zoals treinen, personeel, onderhoud van het spoor etcetera meespelen. Al deze factoren moeten in harmonie met elkaar zijn om de trein op schema te laten rijden. Deb hoopt dat dit onderzoek zal helpen om de NS en ProRail beter met verstoringen om te laten gaan.

Lees meer over het onderzoek van Deb Panja

Het zou een enorme impact hebben op het dagelijkse openbare leven, als je in staat bent om dit probleem op te lossen
Deb Panja
Artificial Intelligence
Utrechtse crowd simulatiesoftware gaat de markt op
Roland Geraerts

Crowd simulatiesoftware wordt steeds vaker ingezet voor het voorbereiden van situaties waarbij grote mensenstromen in goede banen moeten worden geleid. Denk aan evenementen als de Kroningsdag, verbouwingen aan een groot station of een calamiteit in een voetbalstadion. De aan de Universiteit Utrecht ontwikkelde software berekent uitzonderlijk snel wat het effect op de mensenstroom is van het (ver)plaatsen van podia, hekken, toiletten enz. of wat er gebeurt als er 10.000, 20.000 of 30.000 meer bezoekers komen. In samenwerking met advies- en ingenieursbureau Movares is de crowd simulatiesoftware van de Universiteit Utrecht onder meer gebruikt door de gemeente Utrecht bij het voorbereiden van de start van de Tour de France.

Lees hier meer over de ‘crowd simulation engine’ van dr. Roland Geraerts en prof.dr. Marc van Kreveld en bekijk hier het fragment op Youtube met extra uitleg van Geraerts over crowd simulatiesoftware.