Roland Geraerts

Utrechtse crowd simulatiesoftware gaat de markt op

Crowd simulatiesoftware wordt steeds vaker ingezet voor het voorbereiden van situaties waarbij grote mensenstromen in goede banen moeten worden geleid. Denk aan evenementen als de Kroningsdag, verbouwingen aan een groot station of een calamiteit in een voetbalstadion. De aan de Universiteit Utrecht ontwikkelde software berekent uitzonderlijk snel wat het effect op de mensenstroom is van het (ver)plaatsen van podia, hekken, toiletten enz. of wat er gebeurt als er 10.000, 20.000 of 30.000 meer bezoekers komen. In samenwerking met advies- en ingenieursbureau Movares is de crowd simulatiesoftware van de Universiteit Utrecht onder meer gebruikt door de gemeente Utrecht bij het voorbereiden van de start van de Tour de France.

Lees meer over de ‘crowd simulation engine’ van dr. Roland Geraerts en prof.dr. Marc van Kreveld in dit artikel en bekijk dit fragment op YouTube met extra uitleg van Geraerts over crowd simulatie.