Na de opleiding

Wat kun je met een academisch diploma?

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.

Er zijn maar weinig studenten die na de bacheloropleiding direct de arbeidsmarkt op gaan; bijna alle studenten gaan verder met een master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Je kunt door in de wetenschap, of je zoekt een baan in het bedrijfsleven of in de beleids- of adviessector. Ook kun je terecht in de communicatie of in het onderwijs; het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Aansluitende masters

Hier vind je van aansluitende masters die je kunt doen na Global Sustainability Science. Afhankelijk van de invulling van je bachelor, en dan met name van je vrije ruimte, kun je ook toelating krijgen tot andere masters in Utrecht of elders.

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi – ook wel PhD’s genoemd – leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechts onderzoek.

Mogelijke beroepen

Overheid en bedrijven zetten duurzaamheid steeds meer op de agenda. Ze hebben jou daar hard bij nodig. Deze opleiding geeft je een fantastische voorbereiding voor een internationale carrière, waar velen jaloers op zullen zijn. Als breed opgeleide gesprekspartner, bruggenbouwer en oplosser, kan niemand je wat wijs maken. Jij analyseert, begrijpt het vraagstuk vanuit verschillende perspectieven en maakt de balans op. Jouw argumentatie heeft impact op organisaties en mensen met tegengestelde belangen. Die breng je bij elkaar. Niet alleen door je expertise, maar ook omdat je helder communiceert en excellent samenwerkt. Jij kunt echt iets bereiken!

Management en bestuur van private of overheidsorganisaties hebben consultants als jij nodig voor het maken van beleid over duurzaamheid of het inrichten van duurzame productieketens. Wellicht start je een eigen duurzame productieketen, webshop of een internationaal consultancy bureau op het gebied van duurzaamheid. In de toekomst word je wellicht ‘Healthy Water Specialist’, ‘Sustainable Business Inspirator’ of ‘Nature-People Mediator’. Natuurlijk kun je ook onderzoeker/wetenschapper worden en op die manier je bijdrage aan duurzaamheid leveren.