In de opleiding Global Sustainability Science leer je oplossingen bedenken voor vraagstukken over duurzaamheid. Daarbij kijk je naar de interactie tussen mens en natuur op lokaal, regionaal en mondiaal niveau. In de toekomst ben je uitgerust om een bijdrage van betekenis te leveren aan onze aarde.

Benadering vanuit verschillende disciplines

Een duurzame planeet is leefbaar voor huidige en toekomstige generaties. Natuurlijk weet je dat we voor grote uitdagingen staan. De verdeling van water, voedsel en energie, klimaatverandering en het uitputten van onze hulpbronnen zijn bijvoorbeeld hot topics. Duurzaamheid is een complex begrip en vraagt steeds meer om een brede expertise en een benadering vanuit verschillende disciplines. In deze opleiding krijg je de juiste bagage om duurzaamheid vanuit diverse standpunten te bekijken en oplossingen te bedenken die de wereld kunnen veranderen.

Balans tussen bèta- en gammavakken

We bieden je de juiste balans tussen bèta- en gammavakken om je voor te bereiden op je toekomst als professionele gesprekspartner, bruggenbouwer en oplosser. Je krijgt inzicht in natuurlijke, biochemische en hydrologische processen (kringloop van water) die de aarde in balans houden. Hiervoor volg je bètavakken, zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Je leert ook begrijpen hoe sociaaleconomische processen bijdragen aan oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken. Daarom krijg je gammavakken, zoals bestuurskunde, economie en innovatie.

Er is bovendien veel aandacht voor samenwerken en communiceren. Je leert eigen onderzoek op te zetten, individueel en in groepsverband te werken en als consultant advies te geven aan organisaties.

Waarom Global Sustainability Science in Utrecht?

 • Brede opleiding én verdieping
  In drie jaar tijd kom je in aanraking met veel vakken, het opzetten van eigen onderzoek, het werken in groepsverband en het geven van adviezen. Je krijgt dan ook een brede basis aangeboden, zodat je straks kunt bepalen welke master je wilt gaan doen. Een brede interdisciplinaire opleiding wil niet zeggen dat je oppervlakkige kennis opdoet. De niveaus, waarop de cursussen worden aangeboden, geven een stevige basis voor je master.
 • Keuze uit vijf studiepaden voor extra verdieping:
  • Water, Climate & Ecosystems
   Gevolgen van veranderingen in het milieu voor mensen, dieren en planten
  • Energy & Resources
   De principes begrijpen van duurzame productie en consumptie van energie en grondstoffen
  • Sustainable & Healthy Food
   Verschillende benaderingen om ons voedselsysteem rechtvaardiger, duurzamer en gezonder te maken
  • Governance & Societal Transformation
   Maatschappelijke en beleidsprocessen en de invloeden hiervan op duurzame keuzes en gedrag
  • Business & Innovation
   Innovatieprocessen op het gebied van duurzaamheid binnen en tussen organisaties
 • Veel mogelijkheden om je te ontwikkelen
  Het programma biedt veel mogelijkheden om je eigen profiel te ontwikkelen. Allereerst kies je één van de vijf studiepaden binnen je major. Daarnaast bestaat 25% van je vakken uit keuzevakken. En als je nog meer uitdaging wilt, kun je je aanmelden voor het Honours programma. Op die manier kun je je talenten en interesses ten volle verkennen en je optimaal voorbereiden op een masteropleiding en je toekomstige carrière.
 • Volledig Engelstalige opleiding
  Duurzaamheid is een global issue, waarbij je communiceert in het Engels. Een Engelstalige opleiding is een goede voorbereiding op een Engelstalige master en natuurlijk op een eventuele internationale carrière. De opleiding is toegankelijk voor internationale studenten en wordt gedoceerd door een internationaal docententeam. Heb je een vwo-diploma, dan is je voorkennis van het Engels ruim voldoende. Met de hulp in academisch Engels die je tijdens de opleiding krijgt, zul je merken dat je binnen een paar maanden je weg in het Engels makkelijk vindt.
 • Toonaangevend onderzoeksinstituut op het gebied van duurzaamheid
  Onze wetenschappers doen onderzoek op het gebied van duurzaamheid in het Copernicus Institute of Sustainable Development. Het Copernicus Institute is in 2020 door internationale experts uitgeroepen tot koploper op het gebied van duurzaamheid in Nederland en behoort tot de wereldtop op dit terrein. Je docenten zijn actief betrokken bij het Copernicus Institute en doen onderzoek naar actuele thema’s op het gebied van duurzaamheid. Zij zijn altijd op de hoogte van recente ontwikkelingen. Als student kom je daardoor in aanraking met veel internationale vraagstukken die nu en in de toekomst spelen.
 • De actieve studievereniging Storm biedt studenten de mogelijkheid om zich sociaal en professioneel te ontwikkelen. Zij organiseren wekelijks activiteiten die kunnen variëren van borrels en sportevenementen tot symposia en lezingen.

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. Bron: Studiekeuze123.

twee meisjes en een jongen zitten aan een picknicktafel en kijken naar een laptop

Chat with our students

Are you wondering what studying Global Sustainability Science in Utrecht is like? Learn from the experiences of our current Master's students and ask our student ambassadors by using the chat function below.


In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Engels
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2023-2024): € 2.314

Instellingstarief 2023-2024: € 12.922 (EU), € 14.665 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56987