Track Internationale betrekkingen

  • actuele politieke ontwikkelingen in historische context
  • Europees en internationaal gericht
  • breed inzetbare vaardigheden
  • stage en buitenlandstudie

Welkom bij de track

Klik jij op nieuwssites snel door naar het internationale nieuws? Wil je graag onderzoek doen naar actuele internationale problemen en hun historische achtergronden? Wil je ingevoerd raken in debatten en concepten over internationale politiek en leren je ideeën overtuigend te verwoorden? Kies dan voor de track Internationale betrekkingen in historisch perspectief aan de Universiteit Utrecht. 

Internationale vraagstukken

Hoe kan het dat sommige staten machtiger zijn dan andere? Waarom lukt het Amerika niet om de War on Terror te winnen? Waarom straalt de Europese Unie zelden politieke daadkracht uit, zelfs niet als aangrenzende regio’s in brand staan? Wat betekent de opkomst van China voor de mondiale machtsverhoudingen?

Bij Internationale betrekkingen in historisch perspectief leer je actuele vraagstukken te begrijpen door je te richten op het verleden achter die kwesties. Je onderzoekt bijvoorbeeld de manier waarop Nederland geïntegreerd is in de Europese Unie. Je achterhaalt hoe Duitsland na de Tweede Wereldoorlog onze belangrijkste partner werd. Je bekijkt in hoeverre de conflicten in het Midden Oosten voortkomen uit het koloniale verleden. Bovendien krijg je inzicht in de debatten van politicologen en historici over de rol van leiders en de machtsverhoudingen in de wereld. In Utrecht leer je in die debatten een eigen standpunt in te nemen, gebaseerd op stevig historisch onderzoek en goed verwoorde argumenten.

Iets voor jou?

Je wilt niet alleen weten wat er op het internationale politieke toneel gebeurt, maar het spel dat daarop wordt gespeeld ook werkelijk kunnen verklaren. Bovendien besef je dat de meeste hedendaagse ontwikkelingen een voorgeschiedenis hebben. Internationale betrekkingen in historisch perspectief is dan precies wat jij zoekt. Je kunt je in Utrecht via maar liefst 3 bacheloropleidingen richten op Internationale betrekkingen in historisch perspectief:

Bij de opleiding Geschiedenis leg je in het eerste jaar een brede basis van historische kennis en vaardigheden.

Bij de opleiding Taal- en cultuurstudies (TCS) verwerf je in het eerste jaar kennis van een vreemde taal en breng je met twee voorbereidende cursussen je historische kennis en vaardigheden op peil.

Bij de opleiding Liberal Arts and Sciences (LAS) focus je in het eerste jaar op een interdisciplinaire manier van denken en bereid je je daarnaast met keuzecursussen voor op de track.

Vanaf het tweede jaar

Met welke opleiding je ook start, je kunt je vanaf je tweede jaar specialiseren in de internationale betrekkingen met bijzondere nadruk op het onderwerp Europa, Globalisering of Conflict. Je hebt ruimte voor een stage, studieverblijf in het buitenland of extra vakken, eventueel bij een andere studie. Je krijgt onderwijs door gespecialiseerde docenten die hun onderzoek inbrengen in de seminars en colleges.

Wat kan ik ermee?

Na de bachelor gaan veel studenten verder met een masterprogramma, bijvoorbeeld International Relations of Conflict Studies. Afgestudeerde historici van de internationale betrekkingen vinden werk als beleidsmedewerker of specialist bij ministeries en andere instanties in Nederland, Europa of daarbuiten, bij internationaal opererende non-gouvernementele organisaties en bedrijven. Anderen worden journalist, redacteur, lobbyist of docent. 

Meer informatie

Neem contact op met prof. dr. Jacco Pekelder: J.Pekelder@uu.nl.

Weet jij nog waar je was toen de MH17 werd neergehaald? Doe jij aan fair trade of fast food? We zijn allemaal onderdeel van de internationale betrekkingen. In een wereld waarin nog steeds kernwapens bestaan, waarin terrorisme, genocide en geweld mensen in hun ban houden, moeten we begrijpen wat de achtergronden zijn. De track Internationale betrekkingen biedt je kennis, inzicht, kaders en houvast.
Beatrice de Graaf, hoogleraar Internationale betrekkingen
Beatrice de Graaf, hoogleraar Internationale betrekkingen