Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Geschiedenis heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Geschiedenis?

Studenten kletsen voor de Dom-kerk
Foto: Tim Vermeire

Vanwege het vermogen om grote hoeveelheden complexe informatie te analyseren en te presenteren, zijn historici gewild in allerlei (beleids)functies bij de overheid en in het bedrijfsleven. Na een eventuele master kun je ook aan de slag bij internationale organisaties, musea, archieven of wetenschappelijke instellingen. Of toch de journalistiek of het onderwijs?

Doorleren na het behalen van je diploma Geschiedenis

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als adviseur internationale betrekkingen.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker, bijvoorbeeld als PhD-student aan de universiteit of bij een onderzoeksinstituut als het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. 

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening te houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen. Soms dien je bijvoorbeeld eerst nog een premasterprogramma te volgen. 

Sommige mensen zien Geschiedenis als een opleiding met gelimiteerde (beroeps)mogelijkheden: je wordt ofwel docent ofwel museummedewerker. Gedurende mijn studietijd kwam ik er echter achter dat Geschiedenis veel meer te bieden heeft.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op. Onze studenten kiezen bijvoorbeeld een van de volgende beroepen/richtingen:

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.