Mogelijke beroepen

Gezocht: historici

Na een bachelor gaan de meeste studenten verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Vanwege het vermogen om grote hoeveelheden complexe informatie te analyseren en presenteren, zijn historici gewild in allerlei (beleids)functies bij de overheid en in het bedrijfsleven. Afhankelijk van de keuze voor een bepaald masterprogramma ben je ook gekwalificeerd om aan de slag te gaan in een bijzondere werkomgeving, bijvoorbeeld bij internationale organisaties, musea, archieven of wetenschappelijke instellingen. Maar denk ook aan journalistiek of het onderwijs.

Academisch diploma

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.

Professionals aan het woord

Afgestudeerde Allard Amelink werkt bij een adviesbureau voor maatschappelijke vraagstukken. Coen Brummer is persvoorlichter voor D66.

Adviseur internationale betrekkingen

In deze functie houd je je bezig met de buitenlandse betrekkingen of contacten van een organisatie of de betrekkingen tussen landen onderling. Hierbij wordt ook gekeken naar de rol van landen of staten, inter-gouvernementele organisaties (IGO's), non-gouvernementele organisaties (NGO's) en multinationale ondernemingen. Als beleidsmedewerker stel jij een plan op dat een organisatie of bedrijf een richtlijn geeft hoe om te gaan met deze internationale betrekkingen. Je blijft daarom op de hoogte van alle ontwikkelingen en geeft oplossingen voor eventuele problemen.

Buitenlandcorrespondent

Je houdt de nieuwste gebeurtenissen op internationaal niveau in de gaten en besluit wanneer dit nieuwswaardig is of niet. Vervolgens verzamel je informatie om dit om te zetten naar een krachtig en interessant nieuwsitem.

Trainee bij de rijksoverheid

Je maakt deel uit van een programma waarin je je specialiseert in een bepaald deelgebied van overheidsbeleid. Vaak ben je de spin in het web tussen de overheid en diverse maatschappelijke instanties.

PhD History

Als promovendus in History voer je na je master, onder begeleiding van een hoogleraar, een onderzoek uit dat betrekking heeft op de geschiedenis van de periode 1500-2000.

Je onderzoek zal zich richten op bijvoorbeeld een gebeurtenis of periode binnen de vroegmoderne, moderne of hedendaagse geschiedenis. Daarnaast kun je als promovendus ook extra cursussen volgen, studenten begeleiden of symposia bijwonen.

Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Hiermee behaal je een docterstitel, afgekort met dr.

Docent geschiedenis

Je geeft geschiedenisles aan jongeren, waarbij je jouw enthousiasme over het vak op hen overdraagt. Je leert hen alle belangrijke gebeurtenissen door de eeuwen heen. Naast geschiedenisleraar ben je ook begeleider en help je jongeren bij eventuele problemen op school. Je onderhoudt contacten met ouders en collega’s.

Medewerker publieksactiviteiten bij een museum

Je bedenkt activiteiten om ervoor te zorgen dat de collectie van een museum aansluit bij de beleving van verschillende doelgroepen.