Ervaringen

Wil je weten hoe onze huidige en oud-studenten de opleiding ervaren? Check dan de interviews en video's met Sophie, Amber en Coen. 

Sophie Prijs (zij/haar) werkt als Project Officer bij het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis

"Ik koos voor Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht omdat ik interesse had in de doorwerking van historische gebeurtenissen in het heden." 

"Het leek me tof om over geschiedkundige onderwerpen te leren en zo actuele gebeurtenissen zoals internationale conflicten vanuit verschillende perspectieven te bekijken."

Lees meer

Doorzettingsvermogen

"Tijdens mijn eerste jaar moest ik best wel wennen aan de overgang van de middelbare school naar de universiteit. Niet alleen moet je opeens veel opdrachten schrijven en je huiswerk plannen, maar je moet ook grote hoeveelheden Engelse literatuur leren lezen. Lezen en schrijven waren destijds niet per se mijn hobby’s, maar met wat doorzettingsvermogen was dit ook juist de perfecte kans om die vaardigheden te trainen. Bovendien leer je in werkcolleges met en van elkaar om zo onder andere de artikelen te begrijpen."

Loopbaanoriëntatie

"Het leukste aan de opleiding vind ik dat je veel keuzeruimte hebt waarbinnen je kan specialiseren en kan uitzoeken wat je na je studie wil gaan doen. Ik koos voor het verdiepingspakket Politieke geschiedenis, maar ik heb ook nog twee minors Vroegmoderne geschiedenis en Internationale betrekkingen gevolgd. Daarnaast heb ik een onderzoeksstage gedaan bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) om mezelf te oriënteren op vervolgopleidingen. Ik kwam erachter dat ik onderzoek doen leuk vind maar ook praktisch te werk wil gaan, dus na de bachelor heb ik een Master International Relations gedaan die beiden combineert. Nu werk ik als Project Officer aan hetzelfde departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis waar ik heb gestudeerd!"

Amber Verspui (zij/haar) is student

"Ik was op zoek naar een studie bij de Universiteit Utrecht die een internationaal perspectief op politiek bood. Niet alleen had de opleiding Geschiedenis dit profiel, het sloot ook aan bij mijn interesse in het verleden die was ontstaan tijdens de inspirerende lessen op mijn middelbare school."

"Bovendien vond ik de vele schrijfopdrachten bij geschiedenis een mooie kans om mijn vaardigheden in analytisch lezen en schrijven te verbeteren."

Lees meer

Mogelijkheden

"Sommige mensen zien Geschiedenis als een opleiding met gelimiteerde (beroeps)mogelijkheden: je wordt ofwel docent ofwel museummedewerker. Gedurende mijn studietijd kwam ik er echter achter dat Geschiedenis veel meer te bieden heeft. Er is juist heel veel keuze in specialisatiemogelijkheden met aansluitende beroepen, waardoor je de studie kunt vormgeven aan de hand van je eigen interesses en gewenste werkdruk. Zo koos ik ervoor om een minor in Philosophy, Politics and Economics te doen en deel te nemen aan het Humanities Honours Programme, waarbij ik mensen leerde kennen uit andere onderzoeksgebieden die ik ook interessant vond, zoals filosofie en media."

Onderzoeksjournalistiek

"De vele verdiepingsmogelijkheden maken dus dat je heel erg je eigen weg binnen Geschiedenis kunt kiezen. Ik heb geleerd dat ik me vooral interesseer voor maatschappelijke problematiek en later graag iets met mijn schrijfvaardigheden zou doen, dus wil ik onderzoeksjournalist worden. Daarom oriënteer ik me nu op masters die bij deze ambities aansluiten, zoals de master in Conflict Studies and Human Rights of International Relations in Historical Perspective."

Coen Brummer werkt als persvoorlichter bij de Tweede Kamerfractie van D66

"Ik werk als persvoorlichter bij de Tweede Kamerfractie van D66. Daar houd ik het nieuws in de gaten en begeleid ik het contact tussen Kamerleden en journalisten." 

"Het grootste deel van mijn werk bestaat uit het schrijven van teksten, zoals persberichten, en het beantwoorden van vragen van journalisten."

Lees meer

Tekst

"Voorlichters hebben verschillende achtergronden, van communicatie tot rechten. Als afgestudeerde student Geschiedenis heb je als voordeel dat je goed hebt leren schrijven en om kunt gaan met grote hoeveelheden informatie. Dat is mijn kracht: bijna alles begint met tekst."

Loopbaan

"Voor deze baan heb ik twee masters gedaan: Geschiedenis van politiek en maatschappij en History and Philosophy of Science. Ook heb ik stage gelopen op het wetenschappelijk bureau van D66. Daarna kon ik bij D66 blijven voor de campagne voor de Europese Parlementsverkiezingen van 2009. Na die verkiezingen werd ik hoofdredacteur van DEMO, het ledenmagazine van de Jonge Democraten. Ook heb ik een poos ‘buiten’ D66 gewerkt: een periode als redacteur bij weekblad Elsevier, als tekstschrijver voor verschillende opdrachtgevers, en als commentator en interviewer bij radioprogramma OBA Live."