Geschiedenis

Waarom zouden we ons bezighouden met het verleden? We leven toch in het hier en nu? Tijdens de studie Geschiedenis leer je dat geschiedwetenschap niet alleen over vroeger gaat, maar dat het juist ook actueel is: je gebruikt je historische kennis om hedendaagse gebeurtenissen te begrijpen.

Het bestuderen van het verleden doe je aan de hand van allerlei bronnen: van originele brieven tot munten en inscripties en van diplomatieke verdragen tot propaganda-afbeeldingen. Je verzamelt en beoordeelt bewijsmateriaal, dat je vervolgens analyseert en interpreteert. Vaardigheden waar je op heel veel plaatsen iets aan hebt.

In Utrecht vinden we het belangrijk om alles in perspectief te plaatsen. Dit betekent dat verschillende  – elkaar soms tegensprekende – visies op het verleden centraal staan.

History

Je kunt de opleiding Geschiedenis ook in het Engels volgen. Je volgt het programma dan vanaf dag één in die taal: niet alleen alle verplichte vakken en colleges zijn in het Engels, je presenteert ook je kennis en werk in die taal, zowel mondeling als schriftelijk. Denk hierbij aan het geven van presentaties, maar ook het maken van werkstukken en toetsen. Deins je hier niet voor terug? Dan is ons bachelorprogramma History wellicht wat voor jou!

Twee tracks

In je eerste jaar maak je kennis met de geschiedenis van de oudheid tot de moderne tijd. Vanaf het tweede jaar kun je via de track Geschiedenis verdergaan met het bestuderen van historische achtergronden en gebeurtenissen. Wil je onderzoek doen naar actuele internationale kwesties en hun historische achtergrond? Dan kun je vanaf jaar 2 ook kiezen voor de track Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief

In de masters kun je de kennis die je hebt opgedaan in de track verdiepen, bijvoorbeeld bij Conflict Studies, International Relations, Cultuurgeschiedenis van modern Europa of Geschiedenis van politiek en maatschappij.

Stage en studeren in het buitenland

Wil je tijdens onze bachelor graag je horizon verbreden? ​Breng dan je kennis in de praktijk tijdens een stage of ga zelfs letterlijk een stapje verder: studeer een tijdje in het buitenland! Binnen ons programma bieden we je hiervoor graag de ruimte. Lees meer over het studieprogramma.

Voorbeeldcolleges

Je kunt een aantal voorbeeldcolleges bekijken van Beatrice de Graaf, hoogleraar Internationale Betrekkingen, en Maarten Prak, hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis, van de opleiding Geschiedenis in Utrecht. Het zijn colleges die opgenomen zijn in de Universiteit van Nederland-reeks.

  • Susan Verstegen is student
    "Ik haalde veel voldoening uit het schrijven van stukken, zo heb ik echt plezier gehaald uit het schrijven van mijn scriptie!"
  • Coen Brummer studeerde Geschiedenis
    "Als afgestudeerde student Geschiedenis heb je als voordeel dat je goed hebt leren schrijven en om kunt gaan met grote hoeveelheden informatie."

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2022-2023): € 2.209
  • Instellingstarief 2022-2023: € 9.895 (EU), € 11.000 (niet-EU)
Aangeboden door:
Geesteswetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BA (Bachelor of Arts)
Croho-code:
56034