Ben jij breed geïnteresseerd en heb jij altijd al meer willen weten over zowel het verleden als het heden? Dan is de opleiding Geschiedenis écht iets voor jou!

Icon of International students
track
internationale betrekkingen
doe alles in één studie
Icon of a globe
ervaar
studeren of stage in het buitenland
verbreed je horizon
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Geschiedwetenschap

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Geschiedenis gaat niet alleen over vroeger, maar ook over 'nu'. Zonder kennis van het verleden, kun je immers het heden niet begrijpen. Door bronnen te verzamelen en die te analyseren en interpreteren, verwerf je kennis. We leren je daarnaast om met verschillende visies naar het verleden te kijken.

Ervaar de opleiding

Twee tracks

In jaar 1 bestudeer je de gehele geschiedenis. Vanaf het tweede jaar kun je via de track Geschiedenis verdergaan met bestuderen van historische achtergronden en gebeurtenissen. Wil je onderzoek doen naar actuele internationale kwesties en hun historische achtergrond? Dan kun je ook kiezen voor de track Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief. Met die kennis kun je verder in onze masters

naar het studieprogramma

Ik koos voor Geschiedenis omdat ik interesse had in de doorwerking van historische gebeurtenissen in het heden. Het leek me tof om actuele gebeurtenissen, zoals internationale conflicten, vanuit verschillende geschiedkundige perspectieven te bekijken.

Sophie Prijs, alumna

Een voorproefje

Wil je weten hoe het is om Geschiedenis te studeren? Bekijk dan dit college van Beatrice de Graaf (hoogleraar Internationale Betrekkingen) of het college van Maarten Prak (emeritus professor Economische en Sociale Geschiedenis). De colleges zijn onderdeel van de  'Universiteit van Nederland'-serie. Wil je meer weten? Meld je dan aan voor de studie!

Waarom Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • in Utrecht politieke geschiedenis en internationale betrekkingen onderdeel zijn van de opleiding Geschiedenis. Twijfel je dus nog tussen Politicologie, Internationale Betrekkingen en Geschiedenis? Kom dan deze kant op!

  • je de studie ook in het Engels kunt volgen. Niet alleen de verplichte vakken en colleges zijn in het Engels, je presenteert ook je kennis en werk in die taal, zowel mondeling als schriftelijk. Deins je hier niet voor terug?

  • je dan je horizon kunt verbreden. ​Breng je kennis in de praktijk tijdens een stage of ga letterlijk een stapje verder door in het buitenland te studeren. In ons studieprogramma bieden we je hiervoor graag de ruimte. 

  • je lid kunt worden van Studievereniging UHSK. Zij organiseren activiteiten zoals lezingen, excursies, sporttoernooien, toneel, feestjes, gala's, studiereizen en politieke cafés. 

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan.

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Geschiedenis een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Geschiedenis in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56034