Selectie en loting
Geneeskunde is een opleiding met een numerus fixus. Voor het studiejaar 2025-2026 zijn 297* plaatsen in Utrecht.
* Het ministerie van OCW heeft besloten om de instroom voor de opleiding Geneeskunde landelijk met 66 studenten te verminderen, daarom is het genoemde aantal ten opzichte van voorgaande jaren gewijzigd.
Welkom!
Van harte welkom op de selectie- en lotingsite van de opleiding geneeskunde van de Universiteit Utrecht/UMC Utrecht. We hopen dat onderstaande informatie duidelijk vertelt hoe de selectie en loting is opgebouwd en welke voorbereidingen je moet treffen voor de selectiedag op 22 februari 2025.
Let daarbij op het volgende:
- Strikte deadlines. Zorg ervoor dat je je zaken op tijd regelt en niet last-minute voor de deadlines. Je hebt anders kans dat er niet meer op tijd een antwoord gegeven kan worden met alle gevolgen van dien. Tip: zet belangrijke deadlines in je (digitale) agenda!
- Heb je een vraag over de selectie en/of loting? Mail naar GNKaanmelding@umcutrecht.nl en niet naar andere UU- of UMC Utrecht-mailadressen. Want de kans is groot dat je niet tijdig of geen (juist) antwoord ontvangt.
- Stel GNKaanmelding@umcutrecht.nl in als een veilig mailadres. Belangrijke informatie over je aanmelding en de selectie- en lotingsprocedure bij de opleiding Geneeskunde ontvang je per e-mail. Het is jouw verantwoordelijkheid om regelmatig je inbox én je spamfolder (van het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven) te controleren op belangrijke e-mailberichten!
- UU-studentnummer. Heb je al een UU-studentnummer? Vermeld dit nummer dan altijd in je correspondentie. Anders wordt jouw mail niet of pas veel later in behandeling genomen.
- Taalgebruik. Wanneer je met ons contact opneemt, verwachten wij van jou als toekomstige studenten en potentiële artsen van morgen dat je zélf initiatief neemt om op een respectvolle wijze te communiceren met de opleiding. Wij helpen je dan ook graag!
Veel succes en plezier bij de voorbereidingen!
Waarom in Utrecht
De opleiding Geneeskunde in Utrecht wil graag studenten verwelkomen die bereid en in staat zijn vlot een pittige studie te doorlopen en gemotiveerd zijn om hun energie te steken in scholing in de academische taken van patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. De opleiding is zo ingericht dat vooral studenten die stevig in hun schoenen staan en bereid zijn vroeg verantwoordelijkheid te dragen op deze gebieden, daarin worden gestimuleerd. We verwachten dat je ook kritisch naar je eigen gedrag kunt kijken, je goed kunt inleven in anderen en met veel verschillende typen mensen kunt samenwerken. Je staat open voor nieuwe ontwikkelingen en bent dus bereid om te blijven leren en mee te denken. We willen dat je bewust kiest voor de Utrechtse opleiding Geneeskunde.
Selectie en loting: criteria en procedure
Nieuw dit jaar is dat de opleiding in Utrecht voor het eerst zowel selectie als loting gaat toepassen. Ons uitgangspunt is om het merendeel van de kandidaten (238 = 80% van het totaal aantal plaatsen) een kans op toelating tot de opleiding te geven door middel van loting. Wij streven naar een diverse en inclusieve studentenpopulatie en vinden het belangrijk om iedereen in de maatschappij gelijke kansen te bieden op toelating tot onze opleiding, voor zover dit mogelijk is binnen de kaders van de toelatingseisen. Daarnaast zal een klein deel van de kandidaten (59 = 20% van het totaal aantal plaatsen) direct worden toegelaten; hierbij gaat het om de kandidaten met de hoogste score op de selectietoetsen.
Als je na de selectiedag niet één van de 59 best scorende kandidaten bent, kom je automatisch in de lotingsgroep. De toetsresultaten hebben geen invloed op het rangnummer dat op basis van loting door de notaris wordt bepaald.
Vwo-cijfers zijn dit jaar geen selectiecriterium, je hoeft deze cijfers dus niet in te dienen.
Om geselecteerd óf ingeloot te kunnen worden voor de opleiding Geneeskunde in Utrecht dien je op zaterdag 22 februari 2025 alle toetsen te maken.
De selectie- en lotingscriteria zijn als volgt (zie artikel 4 van het reglement van de opleiding Geneeskunde voor de volledige beschrijving):
Selectiecriteria:
- Score kennistoets
- Score non-cognitieve toets
- Score voor reflectie op aspecten van motivatie
Lotingscriterium:
- Motivatie voor de opleiding blijkend uit deelname aan de gehele selectie- en lotingsprocedure
Reglement
- Bekijk hier het reglement waarin de selectie- en lotingscriteria en -procedure van de opleiding Geneeskunde beschreven staan.
- Bekijk hier het reglement (pdf) met daarin de algemene regels rondom selectie en plaatsing bij numerus fixus bacheloropleidingen, zoals die gelden binnen de Universiteit Utrecht.
De selectie- en lotingsprocedure van de opleiding Geneeskunde bestaat uit meerdere fases die je gaat doorlopen. In de tijdlijn vind je een beschrijving van de selectie- en lotingsprocedure en cruciale deadlines die je niet mag missen.
Bekijk de tijdlijn
15 januari 2025 | Dit is de deadline voor inschrijving in Studielink voor de bacheloropleiding Geneeskunde. |
Na inschrijving | Je ontvangt een e-mail met het vragenformulier. Nadat je het vragenformulier volledig hebt ingevuld en het vervolgens hebt ingediend, neem je definitief deel aan de selectie- en lotingsprocedure. Je krijgt dan ook automatisch (vanaf begin december) toegang tot de studiestof ter voorbereiding op de kennistoets en word je uitgenodigd voor de selectiedag op 22 februari 2025. Het tijdig indienen van een volledig ingevuld vragenformulier is een verplicht onderdeel van je inschrijving. |
31 januari 2025 | Dit is de deadline voor het invullen en indienen van het vragenformulier. Ben je te laat? Dan wordt jouw inschrijfverzoek afgewezen, word je niet uitgenodigd voor de selectiedag en krijg je geen rangnummer. |
Begin februari 2025 | Je ontvangt een e-mail met belangrijke informatie over de selectiedag. Check ook je spamfolder en zorg dat je mailbox niet vol zit waardoor berichten niet aankomen. |
22 februari 2025 | Tijdens de selectiedag maak je de kennistoets, de non-cognitieve toets en reflecteer je op aspecten van motivatie. |
15 april 2025 | Op grond van de selectie- en lotingscriteria wordt een ranking vastgesteld. Op 15 april ontvang je via Studielink je rangnummer. Indien jouw rangnummer in aanmerking komt voor plaatsing, krijg je een plaats aangeboden. Je ontvangt ook per e-mail een toelichting op je rangnummer. |
Binnen twee weken | Binnen twee weken nadat je een plaats aangeboden hebt gekregen, dien je die te accepteren. Doe je dit niet of niet tijdig, dan ben je je plaats kwijt en kun je geen Geneeskunde in Utrecht studeren. |
31 augustus 2025 | Dit is de deadline om te voldoen aan alle toelatingseisen. Voldoe je uiterlijk 31 augustus niet aan alle toelatingseisen, dan kun je niet beginnen met de opleiding. |
Stappenplan
Van aanmelding tot hopelijk een plek in de opleiding dien je zes concrete stappen te doorlopen.
De eerste stap is bepalen of Geneeskunde de juiste studie is voor jou. Hiervoor bezoek je de (online) open dag.
Bekijk ook de korte voorlichtingsfilm van De Geneeskundestudent, waarin wordt uitgelegd hoe de opleiding eruit ziet en wat je mogelijkheden zijn als je eenmaal arts bent.
De Geneeskundestudent is de landelijke vereniging en onafhankelijke belangenbehartiger van geneeskundestudenten.
Ook het lezen van de oriëntatieprocedure met daarin het opleidingsprofiel en vragen over studie- en beroepskeuze helpt je om nog één keer te bepalen of de opleiding Geneeskunde bij jou past. Het wordt dan ook sterk aanbevolen om de vragen voor jezelf te beantwoorden. Nadat je de vragen hebt beantwoord, bepaal je dus zelf of je definitief wil meedoen aan de selectie- en lotingsprocedure. De vragen gaan onder andere over hoe belangrijk geneeskunde studeren voor jou is en over jouw persoonlijkheid. Er zijn geen goede of foute antwoorden; we willen alleen dat je erover nadenkt of de opleiding bij jou past. Mocht je er na het invullen van deze vragen achter komen dat de opleiding niet bij je past, dan kun je je op een andere opleiding oriënteren.
Let op! Als je op basis van de oriënterende vragen over studie- en beroepskeuze besluit dat je toch geen geneeskunde in Utrecht wil studeren, schrijf je dan uiterlijk op 15 januari uit via Studielink. Doe je dit na 15 januari, dan telt je inschrijving als als een selectie-/lotingspoging en kun je later één keer minder meedoen aan een selectie- en/of lotingsprocedure voor Geneeskunde in Nederland.
Ben je eruit en wil je Geneeskunde gaan studeren? Doe dan een verzoek tot inschrijving via Studielink. Je schrijft je in voor de bachelor Geneeskunde (dus niet voor de master) en kiest voor het juiste collegejaar (start september 2025). Je kunt je inschrijven van 1 oktober tot en met uiterlijk 15 januari.
Let op: hiervoor heb je een DigiD nodig. Meer informatie over het aanvragen van een DigiD, ook wanneer je buiten Nederland woont.
Heb je een internationaal diploma? Laat dit dan uiterlijk 31 januari controleren door International Student Admissions.
Na inschrijving in Studielink voor de bachelor Geneeskunde in Utrecht ontvang je binnen twee dagen automatisch een e-mail met de link naar het vragenformulier. Het vragenformulier is een verplicht onderdeel van je inschrijving.
Let op! Als je je voor meerdere opleidingen aan de Universiteit Utrecht hebt ingeschreven, ontvang je per opleiding een bericht met het verzoek een vragenformulier in te vullen. Je doorloopt dus een procedure per opleiding! Heb je daarnaast een buitenlands diploma, dan wordt voor de diplomacontrole ook nog een apart proces opgestart. Het is van belang om elk proces volledig te doorlopen en alle gevraagde acties uit te voeren.
1) De uitnodiging om het vragenformulier in te vullen wordt verstuurd naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt ingevuld. Geef een goedwerkend e-mailadres op in Studielink en check regelmatig op berichten van de opleiding/universiteit. Controleer ook of berichten in je spamfolder terecht zijn gekomen en dat je mailbox niet vol zit waardoor berichten niet aankomen.
2) Via het programma OSIRIS Online Application kun je het vragenformulier invullen en indienen. Maak gebruik van webbrowsers Chrome of Firefox. Als je het vragenformulier hebt ingediend, dan kun je er niets meer in wijzigen.
3) Het vragenformulier voor Geneeskunde bestaat uit een aantal algemene vragen, waaronder twee ‘aanvink’-vragen waarmee je bevestigt dat je het selectie- en lotingsreglement en de selectie- en lotingwebsite hebt gelezen.
4) Nadat je het vragenformulier volledig hebt ingevuld en het vervolgens hebt ingediend, ontvang je vanaf begin december automatisch toegang tot de studiestof ter voorbereiding op de kennistoets. Studiestof wordt op elke maandag en donderdag toegewezen. Dus heb je het volledig ingevulde vragenformulier tijdig ingediend? Dan kun je vanaf begin december de eerstvolgende maandag of donderdag bericht over de studiestof verwachten. Van 25 december t/m 1 januari is de Universiteit Utrecht gesloten. In deze periode worden geen e-mails beantwoord en wordt geen toegang tot de studiestof verleend.
Let op! Het volledig ingevulde vragenformulier moet uiterlijk 31 januari 2025 worden ingediend.
Ben je te laat, dan word je niet uitgenodigd voor de selectiedag, mag je de toetsen niet maken en krijg je geen rangnummer voor de opleiding Geneeskunde.
Deadlines worden strikt nageleefd, wees je daarvan bewust en dien je vragenformulier tijdig in! Na het verzenden van het formulier ontvang je een ontvangstbevestiging per mail (check ook je spamfolder). Heb je geen bevestiging gekregen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de opleiding via GNKaanmelding@umcutrecht.nl.
Hulp bij problemen
Krijg je binnen twee dagen na inschrijving geen uitnodiging voor het invullen van het vragenformulier? Meld dit dan direct en niet pas op 14 januari aan GNKaanmelding@umcutrecht.nl.
Check, na inschrijving in Studielink, ook regelmatig je spamfolder. Soms komen berichten van de opleiding/universiteit daarin terecht.
De inloggegevens voor OSIRIS Online Application en die voor Blackboard zijn niet hetzelfde. Dit zijn twee verschillende accounts. Hou de inloggegevens goed uit elkaar.
Inloggen in OSIRIS Online Application is voor het invullen van het vragenformulier. Heb je inlogproblemen bij OSIRIS Online Application? Wijzig dan je wachtwoord. Ben je het wachtwoord vergeten of heb je die niet ontvangen? Herstel dan zelf het wachtwoord. Klik op 'Wachtwoord vergeten?'
Inloggen in Blackboard is voor toegang tot de studiestof. Ervaar je inlogproblemen op Blackboard? Refresh dan eerst je scherm, verwijder cookies en probeer in te loggen op een vaste computer die is aangesloten op het netwerk. Heb je geen e-mail met inloggegevens ontvangen of houd je inlogproblemen, probeer dan eerst je wachtwoord te wijzigen.
- Klik op Forgot password? onder de gele knop Continue.
- Voer in het scherm dat daarna opent je Solis-ID in. Dit is je studentnummer.
- Volg daarna de stappen die in je scherm verschijnen.
- Sinds 14 januari 2021 kan alleen nog in Blackboard worden ingelogd via 2 factor authenticatie (2FA). 2FA stel je hier in. Loop je tegen problemen aan of heb je aanvullende vragen? Dan verwijzen wij je door naar de UU IT servicedesk. Hier staan verschillende manieren vermeld waarop je hen een vraag kunt stellen.
Hier wordt uitgelegd wat je kunt doen ter voorbereiding op de selectiedag waarop je de kennistoets en de non-cognitieve toets aflegt en reflecteert op aspecten van motivatie. Eerst wordt een aantal algemene aandachtspunten beschreven.
- Zorg dat je het vragenformulier uiterlijk 31 januari 2025 invult en indient.
Let op! Ben je te laat, dan word je niet uitgenodigd voor de selectiedag, mag je de toetsen niet maken en krijg je geen rangnummer voor de opleiding Geneeskunde.
- Tijdens de selectiedag maak je drie toetsen:
- Kennistoets
- Non-cognitieve toets
- Reflectie op aspecten van motivatie
Op de kennistoets bereid je jezelf voor door studiestof te bestuderen. Op de non-cognitieve toets en de reflectie op aspecten van motivatie kun je je niet voorbereiden. Wel is het verstandig om de algemene informatie over die toetsen op deze website goed door te lezen.
- Let op! Wil je zeker zijn van toegang tot de studiestof in de kerstvakantie? Schrijf je dan voor einde werkdag 6 december in Studielink in, beantwoord alle vragen in het vragenformulier en dien deze voor einde werkdag 11 december in. Van 25 december t/m 1 januari is de Universiteit Utrecht gesloten. In deze periode worden geen mails beantwoord en wordt geen toegang tot de studiestof verleend.
- Extra tijd/voorzieningen nodig? Neem uiterlijk 31 januari 2025 contact op met de studieadviseurs van de opleiding via adviseurs@umcutrecht.nl. (kijk ook bij stap 4)
- Woon of verblijf je buiten Nederland? Neem uiterlijk 21 januari contact op met GNKaanmelding@umcutrecht.nl. (kijk ook bij stap 4)
- Heb je een tweede selectiedag op 22 februari 2025? Neem uiterlijk 31 januari 2025 contact op met GNKaanmelding@umcutrecht.nl zodat er tijd is om gezamenlijk met jou en de andere opleiding te kijken naar de eventuele mogelijkheden. Let op, dit geldt alleen voor fixus bacheloropleidingen, een premaster valt hier dus niet onder. (kijk ook bij stap 4)
- Lees de informatie over meedoen aan de selectiedag op deze website goed door.
Doorloop deze stappen voor toegang tot de studiestof
- Schrijf je op Studielink in voor de bacheloropleiding Geneeskunde in Utrecht.
- Na jouw inschrijving in Studielink ontvang je binnen 2 dagen automatisch een e-mail met een link naar het vragenformulier.
- Het vragenformulier bestaat uit een aantal algemene vragen, waaronder twee ‘aanvink’-vragen waarmee je bevestigt dat je het selectie- en lotingsreglement en de selectie- en lotingwebsite hebt gelezen.
- Nadat je het vragenformulier volledig hebt ingevuld en het vervolgens hebt ingediend, ontvang je vanaf begin december automatisch toegang tot de studiestof ter voorbereiding op de kennistoets. Studiestof wordt op elke maandag en donderdag toegewezen. Dus heb je het volledig ingevulde vragenformulier tijdig ingediend? Dan kun je vanaf begin december de eerstvolgende maandag of donderdag bericht over de studiestof verwachten. Van 25 december t/m 1 januari is de Universiteit Utrecht gesloten. In deze periode worden geen e-mails beantwoord en wordt geen toegang tot de studiestof verleend.
Let op! Het volledig ingevulde vragenformulier moet uiterlijk 31 januari 2025 worden ingediend.
Ben je te laat, dan word je niet uitgenodigd voor de selectiedag, mag je de toetsen niet maken en krijg je geen rangnummer voor de opleiding Geneeskunde.
Deadlines worden strikt nageleefd, wees je daarvan bewust en dien je vragenformulier tijdig in! Na het verzenden van het formulier ontvang je een ontvangstbevestiging per mail (check ook je spamfolder). Heb je geen bevestiging gekregen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de opleiding via GNKaanmelding@umcutrecht.nl.
De inloggegevens voor Blackboard en die voor OSIRIS Online Application zijn niet hetzelfde. Dit zijn twee verschillende accounts. Hou de inloggegevens goed uit elkaar.
Inloggen in Blackboard is voor toegang tot de studiestof. Ervaar je inlogproblemen op Blackboard? Refresh dan eerst je scherm, verwijder cookies en probeer in te loggen op een vaste computer die is aangesloten op het netwerk. Heb je geen e-mail met inloggegevens ontvangen of houd je inlogproblemen, probeer dan eerst je wachtwoord te wijzigen:
- Klik op Forgot password? onder de gele knop Continue.
- Voer in het scherm dat daarna opent je Solis-ID in. Dit is je studentnummer.
- Volg daarna de stappen die in je scherm verschijnen.
Sinds 14 januari 2021 kan alleen nog in Blackboard worden ingelogd via 2 factor authenticatie (2FA). 2FA stel je hier in. Loop je tegen problemen aan of heb je aanvullende vragen? Dan verwijzen wij je door naar de UU IT servicedesk. Hier staan verschillende manieren vermeld waarop je hen een vraag kunt stellen.
Inloggen in OSIRIS Online Application is voor het invullen van het vragenformulier. Heb je inlogproblemen bij OSIRIS Online Application? Wijzig dan je wachtwoord. Ben je het wachtwoord vergeten of heb je die niet ontvangen? Herstel dan zelf het wachtwoord. Klik op ‘Wachtwoord vergeten?’
Handig: wil je zeker zijn van toegang tot de studiestof in de kerstvakantie? Schrijf je dan voor einde werkdag 6 december in Studielink in, beantwoord alle vragen in het vragenformulier en dien deze voor einde werkdag 11 december in. Van 25 december t/m 1 januari is de Universiteit Utrecht gesloten. In deze periode worden geen mails beantwoord en wordt geen toegang tot de studiestof verleend.
Tijdens de selectiedag maak je de kennistoets. Voor deze toets worden studiestof en een aantal voorbeeldvragen beschikbaar gesteld.
De kennistoets is een gesloten vragen toets die digitaal wordt afgenomen. De toetstaal is Nederlands. De kennistoets is pittig, bestaat uit verschillende soorten vragen en duurt tussen de één en anderhalf uur. Om goed voorbereid aan de toets te beginnen adviseren wij om ruim de tijd te nemen voor het bestuderen van de studiestof. Het is dus raadzaam je tijdig in te schrijven, omdat je dan meer tijd hebt om te studeren.
De kennistoets gaat over geselecteerde onderwerpen van de vakgebieden anatomie en fysiologie. Deze onderwerpen bereiden voor op het eerste blok van de opleiding, Vorm & Functie. De onderwerpen die dit jaar worden getoetst, worden vanaf begin december bekend gemaakt op Blackboard.
De leerstofopgave komt uit boeken die ook tijdens de Geneeskunde opleiding worden gebruikt en die gedurende de voorbereidingstijd voor de kennistoets digitaal beschikbaar worden gesteld. Alle studiestof is in het Engels.
Heb je een vraag over de studiestof? Op Blackboard vind je vanaf begin december de studiestof en alle instructies over het bestuderen van deze stof. Inhoudelijke vragen over de studiestof worden niet beantwoord.
Hieronder worden vijf voorbeeldvragen voor de kennistoets getoond. Het doel van de voorbeeldvragen is om je een indruk te geven van het type vragen en de mate van diepgang die je kunt verwachten in de kennistoets.
Let op! De onderwerpen van deze voorbeeldvragen wijken mogelijk af van de onderwerpen die je dit jaar moet bestuderen.
1. Welke beweging vindt plaats in een coronaal vlak en om een voor-achterwaartse as?
a. extensie
b. adductie
c. endorotatie (=internal rotation)
d. plantairflexie
2. Welk orgaan heeft een ventraal mesenterium?
a. maag
b. jejunum
c. colon transversum
d. nier
3. Tijdens de gastrulatie worden de lichaamsassen gedefinieerd. De dorsale-ventrale as van het embryo:
a. is in dit stadium gelijk aan de ectoderm-endoderm as
b. wordt in dit stadium gedefinieerd door de primitief streep (primitive streak)
c. is in dit stadium gelijk aan de mediale-laterale as
4. De kaliumconcentratie van het bloed en de extracellulaire vloeistof van een patiënt wordt verhoogd van 5 mM naar 7 mM. Wat is hiervan het effect op de rustmembraanpotentiaal van een zenuwcel?
a. geen effect
b. depolarisatie
c. repolarisatie
d. hyperpolarisatie
5. Tijdens inspanning neemt de diffusie van O2 uit het bloed naar de weefsels (spieren) toe doordat in het capillaire bloed:
a. de CO2-spanning daalt
b. de pO2-spanning stijgt
c. de temperatuur daalt
d. de pH daalt
Bekijk de antwoorden
1-b, 2-a, 3-a, 4-b, 5-d.
Hulp bij problemen
Ik heb geen studiestof ontvangen
Vanaf begin december geven wij op maandag en donderdag toegang tot de studiestof.
Krijg je nadat je het vragenformulier volledig hebt ingevuld en ingediend geen mail over de toegang tot de studiestof op de door jou verwachte dag? Meld dit dan direct en niet pas eind januari of begin februari aan GNKaanmelding@umcutrecht.nl. Doe dit wel pas na 1 december en check, na inschrijving in Studielink, ook regelmatig je spamfolder. Soms komen berichten daarin terecht.
Ik heb inlogproblemen in Blackboard
De inloggegevens voor Blackboard en die voor OSIRIS Online Application zijn niet hetzelfde. Dit zijn twee verschillende accounts. Hou de inloggegevens goed uit elkaar.
Inloggen in Blackboard is voor toegang tot de studiestof. Het duurt na toewijzing van de studiestof nog ongeveer een dag voor je op Blackboard kunt inloggen en bij de studiestof kunt.
Ervaar je inlogproblemen bij Blackboard? Refresh dan eerst je scherm, verwijder cookies en probeer in te loggen op een vaste computer die is aangesloten op het netwerk. Heb je geen e-mail met inloggegevens ontvangen of houd je inlogproblemen, probeer dan eerst je wachtwoord te wijzigen.
- Klik op Forgot password? onder de gele knop Continue.
- Voer in het scherm dat daarna opent je Solis-ID in. Dit is je studentnummer.
- Volg daarna de stappen die in je scherm verschijnen.
- Sinds 14 januari 2021 kan alleen nog in Blackboard worden ingelogd via 2 factor authenticatie (2FA). 2FA stel je hier in. Loop je tegen problemen aan of heb je aanvullende vragen? Dan verwijzen wij je door naar de UU IT servicedesk. Hier staan verschillende manieren vermeld waarop je hen een vraag kunt stellen.
Tijdens de selectiedag maak je de non-cognitieve toets. Dit is een toets over sociaal en professioneel gedrag. In de toets worden diverse situaties geschetst die je in je huidige leven of in de eerste jaren van de studie zou kunnen meemaken. Er wordt gevraagd naar hoe jij in deze situaties zou reageren of wat jouw visie zou zijn. Er is geen voorbereiding op deze toets mogelijk.
De non-cognitieve toets is een gesloten vragen toets. De toetstaal is Nederlands en de toets duurt tussen de 45 minuten tot een uur.
Tijdens de selectiedag reflecteer je op aspecten van motivatie die wij in de vorm van een aantal vragen aan je voorleggen. Je geeft daarbij niet alleen antwoord op een aantal vragen over je motivatie voor de opleiding Geneeskunde, je wordt ook gevraagd te reflecteren op die motivatie. Met dit selectie- en lotingscriterium wordt vastgesteld waar jouw motivatie voor de opleiding uit bestaat en wordt jouw reflectieve vermogen op dit vlak (motivatie voor de opleiding) bepaald. Je krijgt van tevoren geen concrete informatie, waardoor gerichte voorbereiding niet mogelijk is.
De reflectie op aspecten van motivatie is een open vragen toets. De toetstaal is Nederlands en de toets duurt een half uur.
Omdat de score voor dit selectie- en lotingscriterium wordt bepaald aan de hand van de antwoorden die je geeft, heeft het geen zin om op eigen initiatief een motivatiebrief aan ons te sturen. Dergelijke brieven worden niet in behandeling genomen. Als jij het belangrijk vindt om bijvoorbeeld jouw werkervaring of vrijwilligerswerk te benoemen dan kun je die ervaringen verwerken in jouw reflectie op aspecten van motivatie.
Let op! Alleen aan kandidaten die een opvallend lage score behalen voor de non-cognitieve toets wordt een score toegekend voor de reflectie op aspecten van motivatie.
- Datum: zaterdag 22 februari 2025
- Locatie: Utrecht Science Park in Utrecht
Tijdens de selectiedag maak je drie toetsen:
- Kennistoets
- Non-cognitieve toets
- Reflectie op aspecten van motivatie
Om geselecteerd of ingeloot te kunnen worden voor de opleiding Geneeskunde in Utrecht moet je op zaterdag 22 februari 2025 alle toetsen maken. De selectietoetsen worden op locatie afgenomen. Het programma duurt een halve dag. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.
International applicants
International applicants will not be given the opportunity to take the kennistoets and the non-cognitieve toets in English or write their reflectie op aspecten van motivatie in English. All tests are in Dutch. The only way to make a chance to be admitted to our study programme is not only to meet all entry requirements, but also to be present at the selection day and make all the tests. The tests will be very hard if you don't understand Dutch.
Indeed, officially you have until August 31st 2025 to pass the Dutch language exam, but the whole selection and lottery procedure is in Dutch.
Let op! Begin februari 2025 ontvang je een e-mail met informatie over de selectiedag, lees deze goed door. Kort na de selectiedag krijg je bericht over de vervolgstappen van de selectie- en lotingsprocedure.
De Universiteit Utrecht wil graag dat iedereen zich welkom voelt en de nodige hulp krijgt om het beste uit zichzelf en de studie te halen. Heb je een functiebeperking (bijv. AD(H)D, dyslexie, chronische ziekte of visuele beperking), een andere ondersteuningsbehoefte of is Nederlands niet je moedertaal waardoor je mogelijk extra tijd / voorzieningen tijdens de selectiedag nodig hebt? Stuur dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk 31 januari 2025, een e-mail naar de studieadviseurs via adviseurs@umcutrecht.nl.
Noem in je e-mail de volgende zaken:
- je naam, studentnummer en de opleiding waarvoor je selectie doet;
- de aard van de functiebeperking of de ondersteuningsbehoefte, inclusief gewaarmerkte/ondertekende bewijsstukken door een deskundige. In het geval van dyslexie dient dit te zijn:
a. het onderzoeksrapport afgegeven door een erkende instantie/persoon
b. de dyslexieverklaring - wat je nodig denkt te hebben aan voorzieningen.
Let op! Verzoeken na 31 januari worden niet meer behandeld. Afhankelijk van de aard van de functiebeperking of ondersteuningsbehoefte wordt bekeken welke voorziening er voor de selectiedag mogelijk is.
Alle opgestuurde informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De desbetreffende selectie- en lotingscommissie krijgt alleen bericht van de voorziening(en) die aan jou is/zijn toegekend. Daarnaast houden we ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de privacyverklaring van de Universiteit Utrecht.
Na het indienen van je aanvraag hoor je een reactie te ontvangen van de studieadviseurs. Heb je geen reactie ontvangen uiterlijk vijf dagen na je aanvraag, neem dan opnieuw contact op met de studieadviseurs via adviseurs@umcutrecht.nl.
Meer weten?
Bezoek deze website over studeren met een beperking voor meer informatie
Voor kandidaten die woonachtig zijn buiten Nederland of minimaal 3 maanden buiten Nederland verblijven en die niet in Utrecht aanwezig kunnen zijn op de selectiedag, is online deelname aan de selectiedag mogelijk. Hiervoor gelden enkele voorwaarden:
- De kandidaat heeft het woonadres buiten Nederland, inclusief het Caribisch deel van het Koninkrijk of verblijft aantoonbaar minimaal 3 maanden buiten Nederland, inclusief het Caribisch deel van het Koninkrijk, op de selectiedag.
- Online deelname aan de selectiedag is voor eigen risico van de kandidaat.
- De kandidaat gaat schriftelijk akkoord met de privacy-voorwaarden voor online deelname.
- De kandidaat is zelf verantwoordelijk voor (technische) vereisten, zoals een computer met goede en stabiele internetverbinding en een webcam.
- De kandidaat meldt zich zo snel mogelijk, maar uiterlijk 21 januari 2025 aan voor online deelname aan de selectiedag, door een e-mail te sturen naar GNKaanmelding@umcutrecht.nl met daarin de volgende gegevens:
- naam
- studentnummer
- reden van verblijf buiten Nederland, inclusief het Caribisch deel van het Koninkrijk en een bewijs van niet aanwezig kunnen zijn op de selectiedag wegens verblijf van minimaal 3 maanden buiten Nederland (bijvoorbeeld een bewijs van inschrijving aan een buitenlandse onderwijsinstelling).
De kandidaat ontvangt na aanmelding een e-mail met aanvullende informatie. De kandidaat beslist op basis van deze informatie over online deelname aan de selectiedag of deelname aan de selectiedag op locatie, Utrecht Science Park in Nederland. Deadline voor het retourneren van het aanmeldingsformulier voor online deelname is 31 januari 2025.
Online deelname aan de selectiedag is uitsluitend mogelijk op de reguliere selectiedag. Wegens eventueel tijdsverschil is het mogelijk dat de toets op een voor de kandidaat ongunstig tijdstip valt.
Zorg ervoor dat je het op tijd doorgeeft dat je twee selectiedagen op één dag hebt. Doe dit bij beide opleidingen waarvoor je ingeschreven staat. Voor de opleiding Geneeskunde Utrecht geldt dat wij graag uiterlijk 31 januari een bericht hierover van je ontvangen, zodat er tijd is om gezamenlijk met jou en de andere opleiding te kijken naar de eventuele mogelijkheden. Let op, wij proberen enkel met fixus bacheloropleidingen onderling af te stemmen, indien de toetsen van beide instellingen op dezelfde dag vallen. Een premaster is geen numerus fixus opleiding en valt dus niet onder deze regeling. Overigens betekent het onderling afstemmen geen garantie op succes, er zijn geen rechten te ontlenen aan een melding.
Ben je later dan 31 januari met je melding, weet dan dat we daarna vaak op een gegeven moment niets meer voor je kunnen betekenen.
- Alle kandidaten die voldoen aan de selectie- en lotingscriteria krijgen een rangnummer. Rangnummers worden op 2 manieren bepaald:
- De eerste groep krijgt een rangnummer op basis van selectie, te weten de best scorende kandidaten op de selectietoetsen (zie verderop onder ‘Over de ranking en plaatsing’).
- De tweede groep krijgt een rangnummer op basis van loting (zie verderop onder ‘Over de ranking en plaatsing’).
Plaatsing vindt vervolgens plaats op basis van rangnummers.
- Je ontvangt je rangnummer via Studielink: 15 april 2025.
- Als je rangnummer binnen de capaciteit van de opleiding valt, dan krijg je direct een plaats aangeboden.
- Het is ook mogelijk dat je later dan 15 april een plaats aangeboden krijgt, als een andere kandidaat zich terugtrekt of gezakt is.
- Let op! Houd vanaf 15 april t/m 15 september wekelijks je e-mail – inclusief je spamfolder – in de gaten om na te gaan of je een plaats aangeboden krijgt. Doe dit ook in je vakantie!
- Handig: Op deze pagina wordt vanaf 15 april wekelijks bijgehouden tot en met welk rangnummer geplaatst is.
De selectie- en lotingscriteria zijn als volgt (zie artikel 4 van het reglement van de opleiding Geneeskunde):
Selectiecriteria:
- Score kennistoets
- Score non-cognitieve toets
- Score voor reflectie op aspecten van motivatie
Lotingscriterium:
- Motivatie voor de opleiding blijkend uit deelname aan de gehele selectie- en lotingsprocedure
Onderstaand lees je hoe de ranking en plaatsing op basis van selectie en loting tot stand komen.
Voor alle kandidaten die aan de selectiedag hebben deelgenomen en alle toetsen hebben gemaakt, geldt dat er eerst een ranking op basis van selectiecriteria wordt gemaakt. Dit houdt het volgende in:
- Ranking vindt allereerst plaats op basis van de score voor de kennistoets. Een kandidaat die beter scoort op de kennistoets dan een andere kandidaat krijgt een kansrijker rangnummer. Vervolgens wordt, aan de hand van een van tevoren vastgestelde systematiek, het definitieve rangnummer achtereenvolgens bepaald door de score op de non-cognitieve toets en de score voor de reflectie op aspecten van motivatie, indien toegekend (zie punt 4). Iedereen die goed scoort op de kennistoets, maakt een goede kans op een direct plaatsbaar rangnummer. Immers, hoe hoger je score op de kennistoets is, hoe kansrijker en dus lager je rangnummer en daarmee des te meer kans je maakt op een directe bewijs van toelating. In totaal zijn 297 plaatsen te vergeven. Over de definitieve invulling van alle plaatsen valt pas duidelijkheid te geven wanneer de volledige procedure is afgehandeld. De definitieve afhandelingsdatum is 15 september.
- Van het totaal aantal plaatsen voor de opleiding (297) is in principe 20%* (59) gereserveerd voor de best scorende kandidaten. De 59 best scorende kandidaten ontvangen per 15 april allen een direct plaatsbaar rangnummer. De overige kandidaten ontvangen een rangnummer dat door middel van loting onder toezicht van een notaris is vastgesteld.
Plaatsing vindt vervolgens plaats op basis van rangnummers.
* Dit percentage kan uiteindelijk als de procedure volledig is afgehandeld net iets hoger of lager uitvallen in de volgende gevallen:
a. Lager dan 20%: als er onder de 59 best scorende kandidaten mensen zijn die hun plaats niet accepteren, wordt aan de kandidaat met het eerstvolgende rangnummer een plaats aangeboden. Dit is per definitie een rangnummer dat door loting is vastgesteld.
b. Hoger dan 20%: alleen in het geval dat twee of meer kandidaten exact dezelfde scores hebben behaald op alle toetsen én op de grens zitten om een direct plaatsbaar rangnummer te ontvangen, (rangnummers voor de plaatsen 59-60 en eventueel hoger), zullen al deze kandidaten op 15 april een direct plaatsbaar rangnummer ontvangen.
- Iedereen die op basis van de uitslag van de kennistoets kan worden gerekend tot de groep van best scorende kandidaten, maakt kans op een direct plaatsbaar rangnummer. Op basis van de score op de non-cognitieve toets en de score voor de reflectie op aspecten van motivatie (indien toegekend, zie punt 4) wordt definitief bepaald of een kandidaat tot die groep kan worden gerekend.
- Zoals eerder aangegeven, wordt niet aan elke kandidaat een score voor de reflectie op aspecten van motivatie toegekend. Dit gebeurt alleen wanneer een kandidaat een opvallend lage score op de non-cognitieve toets behaalt, wat als een indicator wordt beschouwd dat de betreffende kandidaat zich hierin nog moet ontwikkelen. In dat geval is er reden om de reflectie op aspecten van motivatie te beoordelen en beide criteria in samenhang te beschouwen, zodat een breder beeld van het non-cognitieve totaalprofiel van de kandidaat ontstaat.
- Bij het behalen van een voldoende hoge score voor de kennistoets in combinatie met een negatief beoordeeld non-cognitief totaalprofiel, bepaalt een expertpanel, aan de hand van een van tevoren vastgestelde systematiek, of het rangnummer hetzelfde blijft of minder kansrijk wordt t.o.v. de bij punt 1 beschreven werkwijze.
Voor de kandidaten die niet behoren tot de groep die via selectie een rangnummer heeft gekregen, geldt dat zij een rangnummer via loting kunnen krijgen als ze voldoen aan de voorwaarden voor de lotingsgroep.
De lotingsprocedure wordt als volgt vormgegeven:
6. De kandidaten die de drie selectietoetsen (kennistoets, non-cognitieve toets en reflectie op aspecten van motivatie) hebben gemaakt op de selectiedag, maar niet kunnen worden gerekend tot de 59 best scorende kandidaten, komen niet in aanmerking voor een direct plaatsbaar rangnummer. Zij behoren tot de groep voor wie het rangnummer door middel van loting wordt bepaald. Zij hebben met hun voorbereiding op en deelname aan de selectiedag laten zien gemotiveerd te zijn voor de opleiding Geneeskunde.
7. Van het totale aantal plaatsen (297) is in principe 80%* (238 plaatsen) gereserveerd voor kandidaten uit de lotingsgroep. Voor deze plaatsen worden de rangnummers verloot onder de kandidaten die voldoen aan de lotingscriteria.
* Dit percentage kan net iets hoger of lager uitvallen, zie ook punt 2a en b.
8. Het loten zoals bedoeld onder punt 6 en 7 vindt plaats in aanwezigheid van een notaris.
9. De plaatsen voor de lotingsgroep worden uitgegeven op basis van rangnummers die door loting zijn verkregen. In principe zijn dit de plaatsen 60 t/m 297, tenzij de situatie zoals beschreven bij de asterisk (*) onder punt 2 van toepassing is.
Als je een plaats aangeboden krijgt, dien je die binnen twee weken via Studielink te accepteren. Doe je dit niet? Dan ben je je plaats kwijt en kun je geen geneeskunde studeren. Check regelmatig je mail- en spamfolder. Het is je eigen verantwoordelijkheid om regelmatig je inbox én je spamfolder (van het e-mailadres dat je in Studielink hebt opgegeven) te controleren op belangrijke e-mailberichten!
Houd rekening met de reële kans dat je geen plaats aangeboden krijgt voor de opleiding Geneeskunde. Het is dus belangrijk om goed na te denken over een tweede studiekeuze. Let daarbij op de inschrijfdeadlines van respectievelijk 15 januari en 1 mei voor opleidingen met een numerus fixus en opleidingen met matching.
Vanaf 15 april t/m 15 september wordt bovenaan deze pagina wekelijks bekendgemaakt tot en met welk rangnummer geplaatst is.
Vragen?
Als je nog vragen hebt over je inschrijfverzoek en de selectie en/of loting, kijk dan eerst of je vraag in één van de categorieën hieronder beantwoord wordt. Staat je vraag er niet tussen? Mail dan naar GNKaanmelding@umcutrecht.nl en niet naar andere e-mailadressen. Bij GNKaanmelding ben je meteen op de juiste plaats.
Enkele aandachtspunten:
- Wij beantwoorden alleen e-mails van kandidaten.
- Als het niet lukt jouw mail schriftelijk te beantwoorden, dan nemen we telefonisch contact met je op.
- Heb je een vraag over de studiestof? Op Blackboard vind je vanaf begin december de studiestof en de instructies over het bestuderen van de studiestof. Inhoudelijke vragen over de studiestof worden niet beantwoord.
Ga voor meer informatie naar www.uu.nl/fixus.
De informatie over het totaal aantal inschrijvingen per 16 januari van de afgelopen 4 jaar vind je terug op www.uu.nl/fixus. Dit is het maximum aantal inschrijvingen direct na de inschrijfdeadline. De ervaring leert dat zich daarna ook weer mensen uitschrijven die toch liever niet deelnemen aan de selectie- en/of lotingsprocedure. Gemiddeld gaat dit om 100-200 mensen. Let op: aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Aan de selectie en loting van de opleiding Geneeskunde in Utrecht mag iedereen deelnemen die aan de landelijke toelatingseisen voor geneeskunde voldoet, dus ook mensen met een vwo-diploma met het juiste profiel die nu een andere studie volgen of die een jaar in het buitenland zijn geweest.
Bekijk de pagina over toelating voor meer informatie.
Voor het geval je dat nog niet hebt gedaan, adviseren wij je om de informatie over Toelating met een niet-Nederlands diploma en de website van International Student Admissions van de Universiteit Utrecht te bekijken. International Student Admissions controleert of je een geschikt diploma hebt om in Nederland geneeskunde te studeren. Om deel te kunnen nemen aan de selectie- en lotingsprocedure moet deze controle uiterlijk 31 januari worden aangevraagd.
In totaal kun je twee keer deelnemen aan de selectie en/of loting van de opleiding Geneeskunde in Utrecht. Als je eerder hebt deelgenomen maar niet bent geplaatst, kun je er dus voor kiezen om aankomend jaar opnieuw mee te doen. Uiteraard moet je dan nog wel minimaal één selectiepoging overhebben. Als je al twee keer hebt deelgenomen, mag je in Utrecht niet nogmaals meedoen. In totaal mag je drie keer deelnemen aan een selectie- en/of lotingsprocedure van de opleidingen Geneeskunde in Nederland.
Vwo-cijfers zijn dit jaar geen selectiecriterium, je hoeft deze cijfers dus niet in te dienen. Directe plaatsing op basis van een 8 of hoger gemiddeld is dan ook niet mogelijk. De enige manier om Geneeskunde in Utrecht te kunnen studeren, is door deel te nemen aan de selectie- en lotingsprocedure en een plaatsbaar rangnummer te behalen (t/m rangnummer 297) via selectie of loting.
Nee, dat is niet mogelijk. Aan de selectie en loting voor toelating tot een studiejaar kunnen geen rechten worden ontleend voor de toelating tot een volgend studiejaar.
Zie het reglement van de opleiding Geneeskunde voor algemene informatie. Kijk bij stap 4 onder 'Woon je buiten Nederland of verblijf je minimaal 3 maanden buiten Nederland?'. Daar vind je de te volgen procedure. Voor kandidaten in een andere tijdszone geldt dat de selectietoetsen in de Nederlandse tijd afgenomen worden. Wegens eventueel tijdsverschil is het mogelijk dat de toetsen daardoor op een voor jou ongunstig tijdstip vallen.
De selectiedag van de opleiding Geneeskunde in Utrecht vindt plaats op zaterdag 22 februari 2025.
Wij kunnen helaas geen uitzondering maken voor mensen die op dat moment korter dan drie maanden in het buitenland verblijven of die om een andere reden niet aanwezig kunnen zijn. Om geselecteerd of ingeloot te kunnen worden voor onze opleiding zul je dus op locatie aanwezig moeten zijn op zaterdag 22 februari 2025.
Als je door overmacht of bijzondere/persoonlijke omstandigheden niet kunt deelnemen aan de selectie- en lotingsprocedure, is er een mogelijkheid om je selectie-/lotingspoging te laten schrappen. Zie daarvoor het reglement van de Universiteit Utrecht, artikel 2E voor algemene informatie. Ga voor de te volgen procedure naar de betreffende website over het afwijken van de regels.
Kijk bij stap vier onder 'Heb je een tweede selectiedag op 22 februari 2025?'. Daar vind je de te volgen procedure.
Nee, deelname is gratis. Houd er wel rekening mee dat als je op de selectiedag naar Utrecht moet komen, dat de reis- en eventuele verblijfskosten hiervoor voor eigen rekening zijn. Je moet op de selectiedag ook je eigen eten en drinken regelen.
Besef dat ingeschreven staan in Studielink na 15 januari automatisch betekent dat je een selectie-/lotingspoging voor geneeskunde verbruikt. Als je je uitschrijft ná 15 januari dan kun je deze poging niet ongedaan maken. Uitschrijven op of vóór 15 januari kan wel zonder gevaar voor het verliezen van een selectie-/lotingspoging.
Als je je toch na 15 januari wilt terugtrekken, doe dit dan bij voorkeur uiterlijk 3 februari 2025, in verband met de organisatie van de selectiedag. Op die manier kunnen wij voorkomen dat jij informatiemails ontvangt over de selectiedag en het verdere verloop van de selectie- en lotingsprocedure. Geef je afmelding ook aan ons door via GNKaanmelding@umcutrecht.nl, nadat je je hebt uitgeschreven in Studielink.
Zie het reglement van de Universiteit Utrecht, artikel 2E voor algemene informatie. Ga voor de te volgen procedure naar deze website over het afwijken van regels.
Je doet mee aan onze selectie en loting waarbij je één selectie-/lotingspoging voor Geneeskunde verbruikt.
In totaal kun je twee keer deelnemen aan de selectie en/of loting van de opleiding Geneeskunde in Utrecht. Als je afgelopen jaar hebt deelgenomen maar niet bent geplaatst en nog minimaal één selectie-/lotingspoging hebt, kun je er dus voor kiezen om aankomend jaar opnieuw mee te doen. In totaal mag je drie keer deelnemen aan een selectie- en/of lotingsprocedure van de opleidingen Geneeskunde in Nederland.
Als je er niet in bent geslaagd om je diploma of getuigschrift te behalen, dan kun je door middel van het daarvoor bestemde digitale formulier een verzoek indienen om je selectie-/lotingspoging te schrappen. Zie voor een nadere toelichting het reglement van de Universiteit Utrecht, artikel 2F. Deze regeling geldt ook voor kandidaten die gezakt zijn voor een toelatingsexamen zoals een CCVX-examen of taaltoets. Ga voor de te volgen procedure naar deze website over het afwijken van regels. Let op: je kunt een dergelijk verzoek indienen tussen 1 juli en 31 augustus.
Het vragenformulier wordt verstuurd naar het e-mailadres dat je in Studielink hebt ingevuld. Neem contact op met GNKaanmelding@umcutrecht.nl als je je hebt ingeschreven en je binnen twee dagen na je verzoek tot inschrijving nog geen e-mail met een link naar het vragenformulier in je mailbox hebt ontvangen (check ook je spamfolder).
Je hoeft geen vwo-cijfers in te dienen. De vwo-cijfers zijn dit jaar namelijk geen selectiecriterium.
Vanaf begin december geven wij op maandag en donderdag toegang tot de studiestof. Neem na 1 december contact op met GNKaanmelding@umcutrecht.nl als je na het indienen van het volledig ingevulde vragenformulier nog geen toegang tot de studiestof hebt gekregen op de door jou verwachte dag (check ook je spamfolder).
Let op! Van 25 december t/m 1 januari is de Universiteit Utrecht gesloten. In deze periode worden geen e-mails beantwoord en wordt geen toegang tot de studiestof verleend.
Schrijf je voor einde werkdag 6 december in Studielink in, beantwoord alle vragen in het vragenformulier en dien deze voor einde werkdag 11 december in. Van 25 december t/m 1 januari is de Universiteit Utrecht gesloten. In deze periode worden geen e-mails beantwoord en wordt geen toegang tot de studiestof verleend.
Zie het reglement van de opleiding Geneeskunde voor algemene informatie. Kijk bij stap 4 onder 'Heb je extra tijd/voorzieningen nodig tijdens de selectiedag?'. Daar vind je de te volgen procedure.
De opleiding Geneeskunde in Utrecht heeft niets met deze trainingen te maken. Wij betreuren het bestaan hiervan maar kunnen het aanbod van commerciële bedrijven helaas niet laten verbieden.
Het studentnummer is het nummer dat je na je inschrijving in Studielink van de Universiteit Utrecht hebt ontvangen. Het bestaat uit 7 cijfers. Je studentnummer staat onderaan iedere mededeling (mail) die je ontvangt vanuit OSIRIS Online Application.
De selectie- en lotingscommissie heeft het standpunt dat alle kandidaten die tijdens de selectiedag informatie uitwisselen met andere kandidaten zichzelf benadelen. In deze tijden van sociale media is op deze vorm van fraude geen controle uit te oefenen.
Fraude komt echter absoluut niet overeen met het professioneel functioneren dat tijdens de opleiding van studenten wordt verwacht. Professioneel functioneren is een competentie van de arts die van essentieel belang is voor het handelen als arts. Bij geconstateerde fraude wordt een kandidaat onmiddellijk uitgesloten van selectie en loting voor de opleiding. Voor een definitie van fraude wordt verwezen naar de Onderwijs en Examenregeling, artikel 5.15.
Nee, deelname aan een talentprogramma is niet één van onze selectie- of lotingscriteria en dit wordt dan ook op geen enkele manier meegewogen in de beslissing over het rangnummer dat aan een kandidaat wordt toegekend. Als jij het belangrijk vindt om bijvoorbeeld jouw talentprogramma te benoemen, dan kun je die ervaring verwerken in jouw reflectie op aspecten van motivatie.
Op 15 april krijg je je rangnummer. Als je rangnummer binnen de capaciteit van de opleiding valt (t/m rangnummer 297), dan krijg je op 15 april ook direct een plaats aangeboden. Die dien je binnen twee weken te accepteren. Het is ook mogelijk dat je later dan 15 april een plaats aangeboden krijgt, bijvoorbeeld omdat een andere kandidaat zich terugtrekt of gezakt is. Ook dan dien je die binnen twee weken te accepteren.
Let op! Houd vanaf 15 april wekelijks je e-mail inclusief je spamfolder in de gaten om na te gaan of je een plaats aangeboden hebt gekregen. Doe dit ook in je vakantie!
De selectie- en lotingscriteria zijn (zie artikel 4 van het reglement van de opleiding Geneeskunde voor de volledige beschrijving):
Selectiecriteria:
- Score kennistoets
- Score non-cognitieve toets
- Score voor reflectie op aspecten van motivatie
Lotingscriterium:
- Motivatie voor de opleiding blijkend uit deelname aan de gehele selectie- en lotingsprocedure.
Lees meer informatie over de wijze van ranking en plaatsing onder het kopje ‘Over de ranking en plaatsing’ onder stap 5. Uitslag van de selectie en loting.
Nee, de behaalde resultaten op de selectietoetsen hebben op geen enkele wijze invloed op de loting. Als je na de selectiedag niet één van de 59 best scorende kandidaten bent, kom je automatisch in de lotingsgroep en maak je evenveel kans als de overige kandidaten in de lotingsgroep om te worden ingeloot.
Als je een niet kansrijk rangnummer ontvangt, één keer hebt deelgenomen aan de selectie- en lotingsprocedure van geneeskunde in Utrecht en nog minimaal één selectie-/lotingspoging hebt, dan mag je volgend jaar nogmaals deelnemen aan onze selectie- en/of lotingsprocedure. Daarbij wordt niet gekeken naar je toetsuitslagen van het voorgaande jaar. Aan de selectie en loting voor toelating tot een studiejaar kunnen namelijk geen rechten ontleend worden voor de toelating tot een volgend studiejaar.
Als je een redelijk kansrijk rangnummer ontvangt, bestaat er alsnog een kans dat je in de periode mei tot en met uiterlijk 15 september een plaats aangeboden krijgt als andere kandidaten zich terugtrekken of gezakt zijn. Hoe kansrijker je rangnummer is, hoe meer kans je hierop maakt.
Houd rekening met de reële kans dat je ook in de periode mei tot en met 15 september geen plaats aangeboden krijgt voor de opleiding Geneeskunde. Het is dus belangrijk om goed na te denken over een tweede studiekeuze.
Als je geen plaats aangeboden krijgt, één keer hebt deelgenomen aan de selectie- en lotingsprocedure van geneeskunde in Utrecht en nog minimaal één selectie-/lotingspoging over hebt, dan mag je volgend jaar nogmaals deelnemen aan onze selectie- en/of lotingsprocedure. Daarbij wordt niet gekeken naar je toetsuitslagen van het voorgaande jaar. Aan de selectie en loting voor toelating tot een studiejaar kunnen namelijk geen rechten ontleend worden voor de toelating tot een volgend studiejaar.
2024: 336
2023: 332
2022: 341
Mail eerst naar GNKaanmelding@umcutrecht.nl om te kijken of jouw vragen beantwoord kunnen worden of dat er een schikking mogelijk is. Ben je na het contact met de opleiding niet tevreden met het antwoord? Dan staat in de mail die je hebt gekregen met de toelichting op het rangnummer bij welke instantie je bezwaar kunt aantekenen.
Als blijkt dat er een fout is gemaakt in de selectie- en lotingsprocedure - dit kan mogelijk duidelijk worden in de schikkingsperiode of tijdens de afhandeling van je bezwaar door de Geschillenadviescommissie - dan zal je bezwaar gegrond verklaard worden door de Geschillenadviescommissie en zal opnieuw naar je rangnummer gekeken worden. Voorbeeld van een procedurefout: de score voor één van de selectiecriteria is foutief geregistreerd.
In andere gevallen - bijvoorbeeld wanneer jij vindt dat je heel erg gemotiveerd bent en dat je op grond daarvan echt een plaats moet krijgen, of je vindt dat je door de beoordelaars een te lage score hebt gekregen voor je reflectie op aspecten van motivatie, of er waren persoonlijke omstandigheden waardoor je niet goed hebt kunnen studeren voor en/of niet goed hebt kunnen presteren op de kennistoets - zal een bezwaar hoogstwaarschijnlijk ongegrond verklaard worden. In dat geval zal geen kansrijker rangnummer toegekend worden.
Nee, dit is niet mogelijk. De selectie- en/of lotingscriteria voor de verschillende opleidingen Geneeskunde in Nederland zijn te verschillend van elkaar. Een Bewijs van Toelating ontvangen voor een andere opleiding Geneeskunde in Nederland betekent dan ook dat je alleen in die stad kunt gaan studeren. Ruilen voor een plaats in Utrecht behoort niet tot de mogelijkheden.