Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Filosofie heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we verschillende mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Filosofie?

Het arbeidsmarktperspectief voor afgestudeerden filosofie is gunstig. Werkgevers waarderen het scherpe analytisch denkvermogen, de schrijfkwaliteiten en de communicatieve vaardigheden van Filosofen.  Onze alumni komen dan ook op uiteenlopende plekken terecht. Bijvoorbeeld bij kranten, non-profit organisaties en de overheid.

Doorleren na het behalen van je diploma Filosofie

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master. 

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als beleidsmedewerker of museummedewerker.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker. Bijvoorbeeld als PhD-student Philosophy.

Doorstuderen aan de UU 

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen.

Mijn promotietraject over environmental history is onderdeel van discussies die te herleiden zijn naar de filosofie en die ik dus goed kan begrijpen door mijn achtergrond hierin. Bovendien heb ik bij Filosofie geleerd om mijn gedachten goed te verwoorden.

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de volgende beroepen/richtingen:

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.