Mogelijke beroepen

Na een bachelor gaan de meeste studenten verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Filosoof gezocht

Er zijn weinig vacatures waarin expliciet wordt gevraagd naar een filosoof, maar dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn. Afgestudeerde filosofiestudenten komen op uiteenlopende plekken terecht. Werkgevers waarderen hun scherp analytisch denkvermogen, schrijfkwaliteiten en communicatieve vaardigheden. 

Academisch diploma

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.

Professional aan het woord

Afgestudeerde Claartje van Sijl heeft een eigen coachingsbureau. Lees haar testimonial.

Wetenschapsjournalist

Bij deze tak van de journalistiek rapporteer je over alles wat met wetenschap te maken heeft. Dit kan voor verschillende doelgroepen, je kunt bijvoorbeeld schrijven voor een groep specialisten of juist voor leken. Bij deze laatste groep is het een uitdaging om jouw kennis te vertalen naar een tekst die voor iedereen te begrijpen is.

Ethiekadviseur

Als ethiekadviseur help je organisaties met het verbeteren van het ethiekbeleid. Je voornaamste taak is het bekijken van de problemen die er bestaan in het huidige beleid en het geven van mogelijke oplossingen. Je werkt bijvoorbeeld in een ziekenhuis of voor de overheid.

PhD Philosophy

Als promovendus in Philosophy voer je na je master, onder begeleiding van een hoogleraar, een onderzoek uit op het gebied van filosofie.

Het onderzoek dat je doet kan zich bijvoorbeeld richten op een van de raakvlakken die filosofie heeft met wetenschap, geloof en kunst. Je voornaamste bezigheid is je onderzoek, maar je begeleidt ook studenten en volgt verdiepende lessen.

Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Je behaalt hiermee een doctorstitel, afgekort met dr.