Ervaringen

 • Julian Boer is student

  Julian Boer, student Wijsbegeerte

  "Filosofie werd op mijn middelbare school als keuzevak aangeboden, en er was geen vak dat ik leuker vond om te volgen. Na me verdiept te hebben in het bacheloraanbod van het universitaire onderwijs, heb ik een vastberaden en weloverwogen keuze voor filosofie gemaakt.

  De opleiding bevalt me zeer goed. Je wordt uitgedaagd om kritisch na te denken en alles wat als waarheid gepresenteerd wordt in twijfel te trekken. Bovendien vormt de verscheidenheid aan vakken in het eerste jaar een verrassend mooi geheel. Daarna is er de mogelijkheid om je te verdiepen in het deelgebied van de filosofie dat jouw voorkeur heeft. 

  Vanaf volgend jaar ga ik een tweede bachelor naast mijn huidige opleiding volgen: Kunstmatige intelligentie. Filosofie laat zich perfect combineren met een scala aan andere vakgebieden, en in het bijzonder met Kunstmatige intelligentie. Mijn tip aan toekomstige studenten Filosofie is om je vooral niet te laten demotiveren door mensen die zeggen dat je beter een studie kunt gaan doen met baangarantie."

 • Claartje van Sijl heeft een coachingsbureau

  Claartje van Sijl studeerde Wijsbegeerte

  "Na mijn opleiding heb ik promotieonderzoek gedaan. Toen ik, na mijn promotie, een halfjaar als studieadviseur werkte, heb ik een aanvullende opleiding tot coach en trainer gedaan en vervolgens mijn eigen bedrijf, een coachingsbureau, opgezet: Van Sijl Counseling & Training, solutions & philosophy for life and career. Hier begeleid ik jonge wetenschappers bij hun levens- en loopbaanvragen en verzorg ik workshops en trainingen voor groepen.

  Mijn vermogen om complexe problemen te verhelderen zet ik graag in bij het coachen. Vaardigheden die ik tijdens mijn studie en promotie leerde, zoals analyseren, samenvatten, logisch redeneren, het achterhalen van verborgen vooronderstellingen en nauwgezet verwoorden, gebruik ik dagelijks als ik met wetenschappers over hun levensvragen en loopbaanvragen praat. Mijn onderwijservaring als studentassistent bij werkgroepen (tijdens mijn studie) en docent bij colleges (tijdens mijn promotie) komt goed van pas bij het geven van trainingen voor groepen.

  Mijn tip voor jou als aanstaande bachelorstudent Filosofie: bereid je voor op de ééuwige vraag bij familiediners en bargesprekken: 'Filosofie, wat ga je daarmee doen?' Laat je niet afschrikken door het stoffige, wereldvreemde imago dat filosofie helaas nog steeds heeft voor de buitenwereld. Je kunt uiteindelijk namelijk een hoop met Filosofie in de samenleving: je hebt buitengewoon goed leren lezen, nadenken, analyseren en schrijven!"