Ervaringen

Wil je weten hoe onze huidige en oud-studenten de opleiding ervaren? Check dan de interviews en video's met Idwerd, Marin, Matthijs en Mariet. 

Idwerd de Graaf (zij/haar) is student

"Ik heb voor Filosofie gekozen omdat ik naar een uitdagende studie zocht waar ik veel kanten mee op kon gaan. Filosofie is toepasbaar op letterlijk alles: in de zorg, in het onderwijs, of in de technische kant." 

Marin Kuijt (hij/hem) is PhD-student

"Ik koos Filosofie als een tweede bachelor naast Geschiedenis omdat ik op de middelbare school erg geïnteresseerd was in filosofie. Achteraf kan ik bevestigen dat Filosofie een hele geschikte bachelor is om te combineren met een andere studie." 

"Ik vond dat de opleiding niet veel leeswerk vereiste, maar de stof was wel ingewikkeld en prikkelend. Persoonlijk vond ik ook juist de kruisbestuiving tussen geschiedenis en filosofie enorm waardevol." 

Lees meer

Specifieke canon

"De opleiding Filosofie aan de UU focust sterk op Engelstalige, logica-gerichte filosofie, ook wel “analytische filosofie” genoemd. Deze specifieke canon maakt Utrecht uniek, dus mijn advies is om je goed te oriënteren op alle opleidingen Filosofie aan verschillende universiteiten en hun verschillen."

Promotietraject

"Na het afronden van mijn twee bachelors heb ik besloten om me verder te verdiepen in de geschiedenis. Toch heb ik veel gehad aan mijn opleiding Filosofie. Mijn promotietraject over environmental history is onderdeel van discussies die te herleiden zijn naar de filosofie en die ik dus goed kan begrijpen door mijn achtergrond hierin. Bovendien heb ik bij Filosofie geleerd om mijn gedachten goed te verwoorden en om na te denken over wat ik wil bijdragen aan een debat of discussie."

Matthijs Brinkhuis (hij/hem) is masterstudent

"Wat kenmerkte de bachelor Filosofie voor mij? De mensen! Als beginnend student ontmoette ik bij de Faculteitsvereniging Utrechtse Filosofiestudenten een hele leuke groep mensen waar ik het goed mee kon vinden."

"Naast de fijne sfeer haalde ik natuurlijk ook veel plezier uit het leren over filosofie. Je houdt je bezig met het begrijpen van argumenten, het leren vormen van je mening op een geïnformeerde manier en het analyseren van teksten van mensen met een andere mening."

Lees meer

Twee bachelors

"Naast mijn bachelor Filosofie volgde ik ook een bachelor Geschiedenis. Twee opleidingen volgen is af en toe aanpoten, maar het is over het algemeen goed te doen. Bovendien zijn er genoeg mensen en instanties binnen de UU die je kunnen helpen met het inrichten van je studie om de werkdruk zo draagbaar mogelijk te maken. Je wordt bijvoorbeeld begeleid door een tutor tijdens je eerste jaar en je kan daarnaast met vragen terecht bij de studieadviseur van Filosofie. En als je wilt spreken met ervaringsdeskundigen, dan vormt de studievereniging een laagdrempelige manier om met mensen in contact te komen die je kunnen helpen."

Mensvorming

"Filosofie gaat over hele fundamentele vragen, zoals of mensen vrije wil hebben en wat belangrijk is in het leven. Doordat je veel nadenkt en leert over deze onderwerpen, vormt de studie ook hoe je kijkt naar jezelf, anderen en de maatschappij. Dat vind ik het mooie aan deze opleiding: het gaat om het leren van theorie, maar je leert ook veel over jezelf. Nu doe ik een master Applied Ethics, waarbij ik leer om politieke filosofie leer toe te passen op concrete maatschappelijke problemen."

Mariet de Boer (zij/haar) is adviseur bij een adviesraad voor de overheid

"Op de middelbare school had ik het vak filosofie. Dat vond ik zó interessant, dat ik in mijn tussenuren vaak naar de mediatheek ging om Filosofie Magazine te lezen. Vanwege die voorliefde koos ik ervoor om Filosofie te gaan studeren." 

"Met name de praktische toepassing van filosofie op een maatschappelijk vraagstuk fascineerde me. Hoe kunnen we bijvoorbeeld de stiltecoupé in NS-treinen op ethisch gebied begrijpen? En hoe wenselijk is het dat je elkaar moet aanspreken op het handhaven van de regels? Met dit soort overwegingen maak je kennis bij Filosofie."

Lees meer

Maatschappelijke vraagstukken

"Vanwege mijn interesse in maatschappelijke vraagstukken vulde ik mijn studie aan met allerlei politieke activiteiten. Zo was ik partijvoorzitter bij Student & Starter en ben ik één van de oprichters van de Actiegroep Wangedrag. Na mijn bachelor Filosofie heb ik voor een master bestuurskunde gekozen, omdat ik me wilde verdiepen in een vakgebied waarvan ik vind dat er weinig wordt nagedacht over ethiek. Ga dus vooral op zoek naar waar jij je voor wil inzetten!"

Academische vaardigheden

"Bij Filosofie leer je goed kritisch nadenken, argumenten afwegen en je oordeel uit te stellen. Je maakt kennis met filosofie uit allerlei verschillende vakgebieden, je leert goed om je lastige teksten eigen te maken en je wordt getraind in goed en helder schrijven. Dit zijn allemaal vaardigheden waar ik veel aan heb in mijn huidige werk."