Heb jij altijd al meer willen weten over Foucault, Plato en Machiavelli? Vind je veel zaken niet zo vanzelfsprekend als ze lijken en intensief nadenken inspirerend? Dan is de opleiding Filosofie wellicht een goede match voor jou!

Van de klassieke oudheid tot nu

Tijdens de studie Filosofie maak je kennis met de belangrijkste filosofen en hun denkbeelden uit de afgelopen 2500 jaar. In je eerste jaar volg je vakken over geschiedenis en ethiek, maar je duikt ook in de filosofie van de geest. Daarnaast leer je nadenken over de politiek en de maatschappij.

Een studie voor doorzetters

Bij Filosofie in Utrecht ligt de nadruk op tekstbegrip en logisch redeneren. Je leert kritisch lezen, debatteren en zorgvuldig schrijven. We denken daarnaast na over begrippen als goed en kwaad, waarheid en schoonheid. Maar vergis je niet: filosofie is geen wereldvreemde bezigheid. Het gaat altijd weer om de reflectie op de normen en waarden, politiek, kunst en wetenschap zoals we die kennen in onze huidige samenleving.

Laat je niet afschrikken door het ietwat stoffige of wereldvreemde imago dat filosofie soms heeft, je kunt er in de samenleving een hele hoop mee. Je hebt namelijk buitengewoon goed leren lezen, nadenken, analyseren en schrijven.

Alumna Claartje
Alumna Claartje van Sijl heeft een coachingsbureau voor levens- en loopbaanvragen

Je moet Filosofie in Utrecht studeren, omdat

  • de geschiedenis een prominente plek in het studieprogramma heeft. Om de hedendaagse filosofie te begrijpen, moet je de geschiedenis kennen. De vragen van grote denkers kunnen namelijk nog steeds gesteld worden en je kunt zo de waan van de dag in een breder kader plaatsen.

  • je lid kunt worden van Studievereniging FUF. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, studiereizen, symposia, feestjes en de introductie voor eerstejaars. 

  • je dan extra uit je studie kunt halen! Bij Filosofie in Utrecht kun je honoursonderwijs volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten. 

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten natuurlijk als geen ander waarom de opleiding Filosofie een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze opleiding hebben gekozen en wat de studie zo uniek maakt.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2023-2024): € 2.314

Instellingstarief 2023-2024: € 10.365 (EU), € 11.523 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56081