Heb jij altijd al meer willen weten over Foucault, Plato en Machiavelli? Vind je veel zaken niet zo vanzelfsprekend als ze lijken en intensief nadenken inspirerend? Dan is de opleiding Filosofie écht iets voor jou!

Icon alumni
leer
over goed en kwaad, waarheid en schoonheid
reflecteer op de maatschappij
keuze
kies voor breed of specialistisch
creëer je eigen studiepad

Van de klassieke oudheid tot nu

Onze studenten beantwoorden ál jouw vragen!

Tijdens de studie Filosofie maak je kennis met de belangrijkste filosofen en hun denkbeelden van de afgelopen 2500 jaar. In je eerste jaar volg je vakken over geschiedenis en ethiek, maar je duikt ook in de filosofie van de geest. Daarnaast leer je nadenken over de politiek en de maatschappij.

Ervaar de opleiding

Een studie voor doorzetters

Bij Filosofie in Utrecht ligt de nadruk op tekstbegrip en logisch redeneren. Je leert kritisch lezen, debatteren en zorgvuldig schrijven. We denken daarnaast na over begrippen als goed en kwaad, waarheid en schoonheid. Maar vergis je niet: filosofie is geen wereldvreemde bezigheid. Het gaat altijd om de reflectie op de normen en waarden, politiek, kunst en wetenschap zoals we die kennen in onze huidige samenleving.

naar het studieprogramma

Mijn promotietraject over environmental history is onderdeel van discussies die kan begrijpen door mijn opleiding Filosofie. Bovendien heb ik hier geleerd om mijn gedachten goed te verwoorden en om na te denken over wat ik wil bijdragen aan een debat of discussie.

Marin Kuijt is PhD-student

Waarom Filosofie aan de Universiteit Utrecht?

Omdat...

  • de geschiedenis een prominente plek in het studieprogramma heeft. Om de hedendaagse filosofie te begrijpen, moet je de geschiedenis kennen. De vragen van grote denkers kunnen namelijk nog steeds gesteld worden en je kunt zo de waan van de dag in een breder kader plaatsen.

  • je lid kunt worden van Studievereniging FUF. Zij organiseren activiteiten zoals borrels, studiereizen, symposia, feestjes en de introductie voor eerstejaars. 

  • je dan extra uit je studie kunt halen! Bij Filosofie in Utrecht kun je honoursonderwijs volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten. 

  • je dan in bruisend en sfeervol Utrecht studeert. Je krijgt les in het centrum, in monumentale panden rondom de Domkerk. Lees meer over de Utrechtse Introductietijdop kamers gaanstudentenorganisatiescultuur en sport en uitgaan

Dit is wat onze studenten zeggen

Onze eigen studenten weten als geen ander waarom de opleiding Filosofie een goede keuze is. Hieronder lees je waarom zij voor deze studie kozen. Bekijk Filosofie in cijfers op Studiekeuze123. Zo kun je deze studie vergelijken met andere landelijke opleidingen.

In het kort

Diploma: 
BA (Bachelor of Arts)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
56081