Mogelijke beroepen

Promoveren

Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat onderzoeker wilt worden, kun je promoveren. Dit betekent dat je een proefschrift over je onderzoek publiceert en dit verdedigt voor een commissie. Daarna mag je de titel dr. (doctor) voor je naam zetten. Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek. 11% van de Utrechtse farmaceuten gaat promoveren.

Werken na de master

Afhankelijk van welke master je kiest, kun je aan de slag als:

  • Openbaar apotheker: je werkt in ‘de apotheek om de hoek’, waar je patiënten begeleidt in het gebruik van hun medicijnen.
  • Ziekenhuisapotheker: je adviseert specialisten over de keuze van geneesmiddelen. Je bent verantwoordelijk voor de bereiding van geneesmiddelen die niet in de handel zijn.
  • Inspecteur voor de volksgezondheid, adviseur bij zorgverzekeringen of als klinisch chemicus.
  • Geneesmiddelonderzoeker/industrieapotheker: je ontwikkelt nieuwe geneesmiddelen, je houdt je bezig met de registratie van nieuwe producten of met de marketing ervan.
  • Geneesmiddelonderzoeker: als apotheker/geneesmiddelonderzoeker kun je natuurlijk ook onderzoek doen aan de universiteit of aan andere onderzoeksinstituten.

Mogelijke beroepen

Zie hieronder een selectie van nog meer mogelijke beroepen na het doen van de bachelor Farmacie gecombineerd met een master:

Regulator geneesmiddelen

Een regulator van geneesmiddelen is een onafhankelijk persoon (vaak werkzaam in een bestuursorgaan) die geneesmiddelen controleert. Als een geneesmiddel niet voldoet aan de regelgeving kan de handelsvergunning worden ingetrokken en zal de samenstelling moeten worden aangepast. Er komt dus een grote verantwoordelijkheid bij deze baan kijken waarbij de veiligheid van mensen op het spel staat.

regulatorgeneesmiddelen

Onderzoeker farmaceutische industrie

Een onderzoeker in de farmaceutische industrie is op zoek naar nieuwe geneesmiddelen of zorgt ervoor dat huidige medicijnen nog beter werken. Dit gaat vaak hand in hand met een commercieel doel. Voorbeelden hiervan zijn de zoektocht naar een middel tegen Alzheimer of verbeteringen van de huidige medicijnen tegen reisziekten.

onderzoekerfarm

Medicinal chemist

Een medicinaal scheikundige houdt zich bezig met medicijnsynthese en de ontwikkeling of verbetering van chemische structuren die een geneeskrachtige werking hebben in het lichaam.

medicinalchemist

Apotheker (openbaar)

Na het Nederlandstalige masterprogramma Farmacie kun je aan de slag in een openbare apotheek. Hier ben je verantwoordelijk voor de begeleiding van en het beleid rond geneesmiddelen die de arts heeft voorgeschreven. Ook ben je een belangrijk adviseur van arts en patiënt.

apothekeropenbaar

Ziekenhuisapotheker

Na de Nederlandstalige master Farmacie kun je, naast openbare apotheker, ook werkzaam zijn als apotheker in het ziekenhuis. Hier houd je je bezig met medicatiebegeleiding en medicatiebeleid en met de inkoop en distributie van geneesmiddelen voor patiënten in het ziekenhuis. Tevens ben je adviseur bij vergiftigingen. Dit alles gaat in nauwe samenwerking met de behandelende artsen.

ziekenhuisapotheker