Farmacie studeren in Utrecht

Een ZonMw-subsidie voor Nathaniël Martin (Farmaceutische Wetenschappen)
Nathaniël Martin

Antibiotica zijn essentieel, niet enkel om infecties te bestrijden, maar ook om infecties te voorkomen tijdens operaties en chemotherapie. Helaas worden bacteriën steeds vaker resistent tegen antibiotica, een zorgwekkende ontwikkeling. Nathaniël Martin (Farmacie) heeft een ZonMw-subsidie ontvangen om nieuwe methoden te ontwikkelen om Gram-negatieve bacteriën gevoelig te maken voor antibiotica die normaal enkel op Gram-positieve bacteriën werken. Gram-negatieve bacteriën hebben, in tegenstelling tot de Gram-positieve, een extra beschermingslaag tegen medicijnen die een fysieke barrière vormt voor antibiotica die op de celwand werken. In samenwerking met het UMC Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen gaan Nathaniël en zijn onderzoeksgroep op zoek naar verschillende combinaties van geneesmiddelen die elkaar kunnen versterken in de strijd tegen de resistente Gram-negatieve ziekteverwekkers.

Lees meer over het onderzoek van Nathaniël Martin

Met deze nieuwe methode kunnen we werkzame geneesmiddelen vinden die we met conventionele methoden gemist zouden hebben
Nathaniël Martin
Utrechtse studenten mikken op goud bij synthetische biologie-wedstrijd
iGEM Utrecht 2017
Het iGEM Utrecht 2017 team

Dit jaar doen voor het eerst studenten van de Universiteit Utrecht mee aan de international Genetically Engineered Machine-wedstrijd (iGEM). In dit artikel worden twee teamleden geïnterviewd: Kewin, derdejaars Bachelorstudent Biologie, en Leander, eerstejaars Masterstudent Molecular and Cellular Life Sciences. De studenten doen niet alleen mee voor de prijzen, maar willen ook echte problemen oplossen. “We ontwikkelen een simpelere en goedkopere manier om ziekteverwekkers in het bloed te detecteren”, legt Leander uit.

De iGEM-wedstrijd eindigt in november met een grote jamboree in Boston, waar het hele team aanwezig zal zijn. Er zijn medailles en prijzen te winnen in verschillende categorieën. Voor de prijzen moeten de teams met elkaar concurreren, maar de medailles worden uitgereikt aan alle teams die aan bepaalde eisen voldoen. Het team is optimistisch over hun kansen. “We geven een mondelinge presentatie en presenteren een poster”, vertelt Leander. “We willen in ieder geval genomineerd worden voor de prijs voor het beste model. Daar zouden we een goede kans op moeten hebben. En we hebben zo veel mensen geïnterviewd dat we al voldoen aan de eisen voor een gouden medaille in human practices.”