Waarom in Utrecht

Brits of Amerikaans Engels leren

Onze studenten worden getraind om te klinken alsof Engels hun moedertaal is, met behulp van taallaboratoria en veel conversatie tijdens de colleges. Je kunt kiezen voor Brits Engels (voor wie als koningin Elizabeth wil klinken, of als Emma Watson of Benedict Cumberbatch) of voor Amerikaans Engels (om als Jennifer Lawrence of Chris Evans te klinken, bijvoorbeeld).

Je krijgt les van hooggewaardeerde docenten

Dit zeggen we niet zomaar: ieder vak uit ons programma wordt door de studenten geëvalueerd, en onze docenten scoren steevast hoog op hun lesvaardigheden en inhoudelijke kennis.

Je doet onderzoek vanaf dag één

Wat ons programma echt uniek maakt, is de integratie van vaardigheden en inhoud bij alle vakken. Dit betekent dat de vakken waarbij je aan je Engelse schrijf- en/of spreekvaardigheid werkt ook inhoudelijk uitdagend zijn. Dat begint al meteen in Blok 1, waar je niet alleen leert hoe je een wetenschappelijk essay schrijft, maar ook literaire werken en literatuurkritieken leest, en daar een onderzoekspaper over schrijft.

Je volgt korte, intensieve en gevarieerde vakken

Je doet doorgaans maar twee vakken tegelijk. Ieder blok bestaat uit zeven lesweken, gevolgd door een paar tentamenweken en een week vrij, waarna je doorgaat met de volgende twee vakken. Afwisseling is gegarandeerd: niet alleen omdat ieder vak anders is, maar ook omdat ieder vak de onderwerpen vanuit verschillende perspectieven benadert en uiteenlopende activiteiten omvat, van leesopdrachten en colleges tot het schrijven van onderzoekspapers en het deelnemen aan groepsdiscussies.

Een balans tussen literatuur- en taalstudie

In het eerste jaar is de helft van de colleges gewijd aan literatuur en cultuur, en de andere helft aan taalkunde, de wetenschappelijke bestudering van taal. Aan het eind van het eerste jaar heb je dan een degelijke basis op beide gebieden en kun je vervolgens kiezen in welke van die twee je je wilt specialiseren (maar allebei kan ook!).

Een breed aanbod aan keuzevakken

Tijdens het verplichte programma in het eerste jaar kun je al kennismaken met een groot aantal onderwerpen, maar in het tweede en derde jaar kun je het programma pas echt aanpassen aan je eigen interesses en persoonlijkheid: ons aanbod van gespecialiseerde vakken varieert van Shakespeare tot Creatief Schrijven en van Oud Engels tot Taal & Identiteit.

Taal, mens en maatschappij

In Utrecht kijken we naar het Engels vanuit een hedendaags perspectief. Dat wil zeggen dat je op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen op literair en taalkundig gebied. Je bestudeert niet alleen Shakespeare, maar ook luchthaventeksten. Oftewel: je staat met tenminste één been in de huidige maatschappij.

Buitenland

Naar het buitenland is een goeie manier om je onder te dompelen in de Engelse taal en cultuur. Onze studenten gaan bijvoorbeeld een tijdje studeren in York, Leeds, Edinburgh, Dublin of Cork.

Studievereniging Albion

Bij Engels studeren hoort ook de studievereniging Albion. Je kunt er terecht voor studieboeken met korting, studiereizen naar bijvoorbeeld Dublin, interessante lezingen en borrels met je studiegenoten.

Extra uitdaging

Wil je meer uit je studie halen en je talenten ontwikkelen? Bij Engelse taal en cultuur in Utrecht kun je honoursonderwijs volgen. Dit is extra uitdagend onderwijs, speciaal voor gemotiveerde en getalenteerde studenten. Lees meer over het honoursonderwijs van Engelse taal en cultuur.

Bovendien heb je bij Engelse taal en cultuur de mogelijkheid om je bachelor te combineren met een ander programma binnen talen, communicatie en culturen. Je haalt dan twee diploma’s! Lees meer over de dubbele bachelor bij Engelse taal en cultuur.

En tot slot...de stad zelf!

Studeren aan de Universiteit Utrecht betekent studeren in een bruisende en sfeervolle stad. Je krijgt les in het centrum van Utrecht, in monumentale panden rondom de Domkerk, op loopafstand van het station en de Universiteitsbibliotheek.

Utrecht is een echte studentenstad met veel en divers aanbod op het gebied van sport, cultuur en vrije tijd. Lees meer over de Utrechtse Introductietijd (UIT), op kamers gaan, studentenorganisaties, cultuur en sport, en uitgaan in Utrecht.

Domkerk, Utrecht