Na de opleiding

Na het behalen van je diploma Engelse taal en cultuur heb je de keuze om de arbeidsmarkt op te gaan, maar je kan er ook voor kiezen om door te leren. Op deze pagina hebben we een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

Wat kun je met een diploma Engelse taal en cultuur?

Studenten kletsen voor de Dom-kerk
Foto: Tim Vermeire

Met jouw expertise op het gebied van Engelse taal en cultuur heb je een veel te bieden. Engels is de belangrijkste bedrijfstaal, maar ook de taal van de wetenschap. In de wereld ontmoeten ideeën elkaar in het Engels. Afgestudeerden gaan bijvoorbeeld aan de slag: bij uitgeverijen, in de communicatie of in het onderwijs.

Doorleren na het behalen van je diploma Engels

Foto: Tim Vermeire

Je wordt aan de universiteit, anders dan bij beroepsopleidingen, vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat met het behalen van een universitair diploma zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Je kunt gaan werken, maar veel studenten gaan na een bachelor verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag, het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Je kunt bij de Universiteit Utrecht kiezen voor een:

  • Eenjarige master: deze eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld als adviseur voor talenonderwijs of vertaler.
  • Tweejarige master: deze tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als onderzoeker aan een onderzoeksinstituut of als PhD-student Linguistics of Comparative Literary Studies aan een universiteit.

Doorstuderen aan de UU

Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen van je diploma onderzoeken of je toelaatbaar bent tot bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's van de Universiteit Utrecht. Daarbij moet je rekening te houden met specifieke toelatingseisen die per programma kunnen verschillen. Soms dien je bijvoorbeeld eerst nog een premasterprogramma te volgen. 

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.

I’ve been working at Dutch universities of applied sciences for four years. I previously worked in secondary education and on cultural museum projects. You can definitely do more than teach with a degree in English. My advice to future students is to be open to anything during your Bachelor’s degree. Follow your heart, but don’t be blind to other things. Be a creative thinker!

Beroepen

Na het afronden van je bachelor- of masterstudie kom je uiteindelijk op de arbeidsmarkt terecht. Daar kun je alle kanten op, maar de meeste van onze studenten kiezen een van de volgende beroepen/richtingen: