Mogelijke beroepen

Taal van het bedrijfsleven en de wetenschap

Na een bachelor gaan de meeste studenten verder met een aansluitende master. Met een master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Het ligt er maar net aan in welke richting jij je hebt gespecialiseerd.

Met expertise op het gebied van Engelse taal en cultuur heb je een werkgever veel te bieden. Het is de belangrijkste bedrijfstaal, maar het is ook de taal van de wetenschap. In de wereld ontmoeten ideeën elkaar in het Engels. Verder komen afgestudeerden terecht bij uitgeverijen, in de communicatie of het onderwijs.

Academisch diploma

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit vaak niet opgeleid voor een specifiek beroep. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Hiermee kun je na je studie alle kanten op.

Professionals aan het woord

Afgestudeerde Marcel Withoos is Accountant Executive bij een internationaal PR-bureau en Peggy de Wit-Valke werkt als rondleider, coach en vertaler.

Taaldocent

Als docent taal geef je les in Nederlands, Frans, Duits, Spaans of Engels. Je leert jongeren alles over de grammatica, woordenschat, uitdrukkingen en uitspraak van deze taal. Daarbij ben je als docent verantwoordelijk voor de vooruitgang van de jongeren.

Literatuurrecensent

Met jouw expertise op het gebied van literatuur maak je recensies, artikelen, columns en hou je interviews over oude of nieuwe literatuur. Je bent op de hoogte van nieuwe werken en beoordeelt deze aan de hand van jouw kennis.

Vertaler

Je vertaalt geschreven teksten, meestal van een vreemde taal (de brontaal) naar je moedertaal (de doeltaal), maar het kan natuurlijk ook andersom. Het is mogelijk om je in een bepaalde richting qua vertalen te specialiseren. Bijvoorbeeld medisch vertaler (denk aan bijsluiters) of juridisch vertaler (denk aan wetsteksten of notariële stukken), of commercieel vertaler (zoals reclamefolders) maar ook literair vertaler (romans en gedichten). Ook kun je kiezen of je ergens in dienst gaat, bijvoorbeeld bij een vertaalbureau, of als zelfstandig vertaler aan het werk gaat.

PhD Comparative Literary Studies

Als promovendus in Comparative Literary Studies voer je na je studie, onder begeleiding van een hoogleraar, een onderzoek uit op het gebied van de literatuurwetenschap. Dat doe je bijvoorbeeld aan het Utrechtse Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek.

Je onderzoek zal zich richten op de rol van literatuur in de Europese maatschappij, maar kan zich ook richten op Noord- of Zuid-Amerika. Je bent als promovendus op de hoogte van de ontwikkelingen in de literaire studies en baseert hierop een sociaal en wetenschappelijk relevant onderzoeksplan. Je voornaamste bezigheid is jouw onderzoek, maar je begeleidt ook studenten en volgt verdiepende lessen.

Je sluit je promotieonderzoek af met het schrijven en verdedigen van een proefschrift. Hiermee behaal je een docterstitel, afgekort met dr.