Ervaringen

Onze eigen studenten weten natuurlijk als geen ander waarom Economics and Business Economics een goede keuze is. Hieronder lees je waarom studenten Hugo, Flore en Rhodé voor de opleiding hebben gekozen.

Student Hugo van der Stap

Student Hugo van der Stap

U.S.E. geeft je veel vrijheid om je studieprogramma naar je eigen wensen samen te stellen. Hierdoor kan je je focussen op de vraagstukken die je zelf interessant vindt en waar je meer over zou willen leren. In het eerste 1,5 jaar van je studie krijg je een brede inhoudelijke basis van de verschillende economische concepten. Daarna ben je vrij in het kiezen van je vakken. Je kunt vakken uit verschillende vakgebieden kiezen, zoals Gedragseconomie, Entrepreneurship en Finance. Maar je kunt ook vakken kiezen die worden gegeven aan andere faculteiten. Ik koos zelf voor vakken binnen Finance & Accounting.

Lees meer

Je kunt er ook voor kiezen om een dedicated minor te volgen. Hiermee vergroot je je kennis in een vakgebied dat gerelateerd is aan economie. Zelf volgde ik in mijn derde jaar een minor Alternative Investments bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dit is slechts een voorbeeld van wat er mogelijk is. Er zijn genoeg andere combinaties die je een “real-world perspective” geven op verschillende economische vraagstukken. U.S.E. geeft je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om in het buitenland te studeren.

Ik vind de keuzevrijheid bij U.S.E. erg fijn. Zo kan je je eigen studieprogramma naar je eigen wensen invullen. Ik denk dat veel studenten, die van uitdaging en zelfstandigheid houden, het met mij eens zijn!

Student Flore Hamersveld

Student Flore

In het begin van mijn studie merkte ik al meteen dat Economics and Business Economics een hele brede studie is. Dit komt omdat alle vakken in het eerste jaar een ander perspectief van economie belichten. Door deze brede basis kreeg ik een goed beeld van welke kant van de opleiding het beste bij mij past en kon ik door de grote vrije keuzeruimte mijn vakken kiezen die bij mijn interesses aansloten. In mijn geval was dat in de richting van Finance and Accounting.

Lees meer

Daarnaast geeft U.S.E je de unieke mogelijkheid om je met een dedicated minor te verdiepen in een vakgebied gerelateerd aan economie. Zelf heb ik gekozen voor de dedicated minor Applied Data Science. Hierin heb ik leren programmeren en Big Data geanalyseerd om economische vraagstukken op te lossen. Deze opgedane vaardigheden heb ik toegepast in mijn scriptie. Ik onderzocht d.m.v. Big Data de impact van COVID-19 op de US International Airline competitie en probeerde hiermee een voorspelling te maken voor de komende jaren. Een vaardigheid wat in veel (economische) sectoren erg waardevol gaat zijn voor nu en in de toekomst.

Verder zijn er op U.S.E ook genoeg mogelijkheden om je buiten je studie verder te ontwikkelen. Zo heb ik twee jaar lang de studenten van Rechten, Economie en Bestuurs & Organisatiewetenschappen (REBO) mogen vertegenwoordigen in de Faculteitsraad. Hierin gaven wij als studenten samen met de personeelsgeleding advies aan het bestuur en mochten wij met belangrijke beslissingen instemmen zoals de begroting en Onderwijs & Examenregelingen. Het was super gaaf om als student betrokken te zijn bij zulke belangrijke beslissingen!

Student Rhodé Looije

Rhodé Looije

De reden dat ik gekozen heb voor Economics and Business Economics in Utrecht is de actualiteit van de vraagstukken waarmee je je bezighoudt. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de Brexit en de hoge huurprijzen voor studentenhuisvesting. Deze kwesties zijn onderdeel van ons dagelijkse leven. Bij Utrecht University School of Economics (U.S.E.) noemen ze dat de Real-World Perspective. Ook de combinatie van economie en bedrijfseconomie en de mogelijkheid om deels mijn eigen studieprogramma samen te stellen, spreken me aan. Hier krijg je veel vrijheid om je eigen vakken te kiezen. Na mijn eerste jaar kon ik daarom meer de focus leggen op macro-economie en de publieke sector.

Lees meer

Tijdens mijn eerste jaar heb ik een goede basis ontwikkeld waarin ik geleerd heb welke vakken ik leuk vind en waar ik goed in ben. Daarnaast biedt de opleiding een goed supportsysteem, inclusief persoonlijke aandacht en begeleiding. Deze twee dingen hebben mij geholpen de richting te kiezen die ik op wil tijdens en na mijn studie. U.S.E geeft mij een uniek en internationaal programma. Ik leer hier te kijken naar de menselijke aspecten achter de economische sector in de samenleving.