Ervaringen

Lees meer over de ervaringen van onze studenten HugoFlore en Jacqueline. Of bekijk de video testimonial van student Glyeb. Je kunt ook meer lezen over de ervaringen van onze alumni Joey en Annelot

Student Glyeb over de internationale omgeving

In deze video vertelt Glyeb hoe hij het vindt om Economics and Business Economics te studeren. He vertelt ook iets over het internationale karakter van het programma en hoe het is om samen te studeren met studenten die uit allerlei verschillende landen komen.


Student Hugo over de keuzevrijheid

Student Hugo

U.S.E. geeft je veel vrijheid om je studieprogramma naar je eigen wensen samen te stellen. Hierdoor kan je je focussen op de vraagstukken die je zelf interessant vindt en waar je meer over zou willen leren. In het eerste 1,5 jaar van je studie krijg je een brede inhoudelijke basis van de verschillende economische concepten. Daarna ben je vrij in het kiezen van je vakken. Je kunt vakken uit verschillende vakgebieden kiezen, zoals Gedragseconomie, Entrepreneurship en Finance. Maar je kunt ook vakken kiezen die worden gegeven aan andere faculteiten. Ik koos zelf voor vakken binnen Finance & Accounting.

Lees meer

Je kunt er ook voor kiezen om een dedicated minor te volgen. Hiermee vergroot je je kennis in een vakgebied dat gerelateerd is aan economie. Zelf volgde ik in mijn derde jaar een minor Alternative Investments bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dit is slechts een voorbeeld van wat er mogelijk is. Er zijn genoeg andere combinaties die je een “real-world perspective” geven op verschillende economische vraagstukken. U.S.E. geeft je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om in het buitenland te studeren.

Ik vind de keuzevrijheid bij U.S.E. erg fijn. Zo kan je je eigen studieprogramma naar je eigen wensen invullen. Ik denk dat veel studenten, die van uitdaging en zelfstandigheid houden, het met mij eens zijn!

Student Flore over de dedicated minors

Student Flore

In het begin van mijn studie merkte ik al meteen dat Economics and Business Economics een hele brede studie is. Dit komt omdat alle vakken in het eerste jaar een ander perspectief van economie belichten. Door deze brede basis kreeg ik een goed beeld van welke kant van de opleiding het beste bij mij past en kon ik door de grote vrije keuzeruimte mijn vakken kiezen die bij mijn interesses aansloten. In mijn geval was dat in de richting van Finance and Accounting.

Lees meer

Daarnaast geeft U.S.E je de unieke mogelijkheid om je met een dedicated minor te verdiepen in een vakgebied gerelateerd aan economie. Zelf heb ik gekozen voor de dedicated minor Applied Data Science. Hierin heb ik leren programmeren en Big Data geanalyseerd om economische vraagstukken op te lossen. Deze opgedane vaardigheden heb ik toegepast in mijn scriptie. Ik onderzocht d.m.v. Big Data de impact van COVID-19 op de US International Airline competitie en probeerde hiermee een voorspelling te maken voor de komende jaren. Een vaardigheid wat in veel (economische) sectoren erg waardevol gaat zijn voor nu en in de toekomst.

Verder zijn er op U.S.E ook genoeg mogelijkheden om je buiten je studie verder te ontwikkelen. Zo heb ik twee jaar lang de studenten van Rechten, Economie en Bestuurs & Organisatiewetenschappen (REBO) mogen vertegenwoordigen in de Faculteitsraad. Hierin gaven wij als studenten samen met de personeelsgeleding advies aan het bestuur en mochten wij met belangrijke beslissingen instemmen zoals de begroting en Onderwijs & Examenregelingen. Het was super gaaf om als student betrokken te zijn bij zulke belangrijke beslissingen!

Student Jacqueline over het Luiss-programma

Student Jacqueline

Eén van de redenen waarom ik Economics and Business Economics (EBE) ben gaan studeren aan de Universiteit Utrecht was het Luiss-programma. In het Luiss-programma ga je in je tweede studiejaar samen met ongeveer 20 andere EBE bachelorstudenten voor een jaar op uitwisseling naar de prachtige Luiss University in Rome. Je volgt hier voornamelijk business vakken en in het laatste semester heb je wat ruimte om zelf vakken te kiezen. Doordat je met medestudenten gaat, ken je veel mensen al voordat je gaat en maak je snel vrienden.

Lees meer

Ik heb gekozen voor het Luiss programma i.p.v. voor een normale exchange, omdat dit programma twee semesters lang is in plaats van maar één semester. Hierdoor heb je langer de tijd om de stad (Rome) te ontdekken en het je nieuwe thuis te maken. Toen ik terugkwam van mijn uitwisseling had ik in totaal langer in Rome gewoond dan in Utrecht. Rome zal daarom nog altijd als thuiskomen voelen. Naast het lekkere weer, eten en de mooie stad, mag de universiteit zelf ook benoemd worden. Het is een privé-universiteit met prachtige faciliteiten. Zo heb ik in hun tuinen heel wat studeersessies gehad.

Tijdens mijn jaar in Rome heb ik geleerd een spontane houding aan te nemen en me sociaal op te stellen. Je komt tijdens je uitwisseling veel in contact met andere buitenlandse studenten. Hierdoor heb ik nu vrienden verspreid over heel de wereld!

Alumnus Joey werkt nu als specialist bij PwC Nederland

Als alumnus van de studie Economics and Business Economics kan ik vertellen dat deze opleiding een brede basis heeft gelegd voor mijn professionele carrière. Wat deze bachelor onderscheidt van anderen is de diversiteit aan vakken en de flexibiliteit om verschillende facetten binnen de economie te verkennen. Je hebt de keuzevrijheid om ongeveer de helft van je studieprogramma naar eigen wens in te vullen. De opleiding  heeft een internationaal karakter, wat ervoor zorgt dat je samenwerkt met studenten van over de hele wereld. Als kers op de taart biedt studievereniging ECU’92 je zelfs de mogelijkheid om een unieke London Business Experience te ervaren!

Lees meer

Ook geeft de bachelor de mogelijkheid om een dedicated minor te volgen die maar liefst 60 van de 180 studiepunten bedraagt. Mijn tip is dan ook om een goed afgewogen keuze te maken. Mijn gekozen dedicated minor in Geography heeft mij veel skills opgeleverd m.b.t. het programmeren in RStudio, een vaardigheid die steeds vaker gevraagd wordt binnen de economische bedrijfswereld. Ook baseerde ik mijn scriptie op het vakgebied van mijn minor, waarin ik een hedonistisch prijsmodel toepaste gebaseerd op de hotelindustrie.

Gedurende mijn studie kwam ik erachter dat mijn interesses lagen bij het werken met cijfers en bedrijfsdata. Dit bracht mij na het afstuderen naar een functie binnen de accountancy bij PwC. Vooral de finance-gerelateerde vakken die ik tijdens mijn studie heb gevolgd, bleken goed aan te sluiten op mijn werkzaamheden.

Alumnus Annelot werkt nu als Finance Manager bij Aiber

Tussen 2016 en 2019 heb ik Economics and Business Economics aan de Universiteit Utrecht gestudeerd. Ik heb binnen de studie de dedicated minor in recht gedaan, die ik erg leuk vond. Eén deel van mijn minor vakken heb ik tijdens mijn uitwisseling in het buitenland gevolgd, iets wat mogelijk is binnen de studie. Ik studeerde toen aan UCSB (the University of California Santa Barbara), waardoor ik ook veel over het Amerikaans recht heb geleerd. Dit was super interessant!

Lees meer

Momenteel werk ik als Finance Manager bij Aiber en manage ik de financieringsstromen binnen verschillende Special Purpose Companies (SPC/ SPV) in de bouw. Veel van de vaardigheden die ik nu toepas, heb ik tijdens mijn studie geleerd. Zo leerde ik o.a. over financial reporting, accountancy en SPC en SPV (de bedrijven die ik nu manage). Ook de kennis over rechten helpt mij aangezien ik met veel complexe contracten werk en tijdens het volgen van de dedicated minor in recht goed heb geleerd hoe je dit moet aanvliegen. 

Toen ik afstudeerde wist ik nog niet precies wat ik wilde. Via LinkedIn heb ik een aantal vacatures gevonden en door de verschillende sollicitatiegesprekken leerde ik steeds beter wat goed bij mij past en waar ik enthousiast van word. Wees dus niet bang als je nog niet precies weet welke kant je op wilt gaan, je komt er vanzelf achter!