Ervaringen

Lees meer over de ervaringen van onze studenten HugoFlore en Jacqueline.

Student Hugo over de keuzevrijheid

Student Hugo

U.S.E. geeft je veel vrijheid om je studieprogramma naar je eigen wensen samen te stellen. Hierdoor kan je je focussen op de vraagstukken die je zelf interessant vindt en waar je meer over zou willen leren. In het eerste 1,5 jaar van je studie krijg je een brede inhoudelijke basis van de verschillende economische concepten. Daarna ben je vrij in het kiezen van je vakken. Je kunt vakken uit verschillende vakgebieden kiezen, zoals Gedragseconomie, Entrepreneurship en Finance. Maar je kunt ook vakken kiezen die worden gegeven aan andere faculteiten. Ik koos zelf voor vakken binnen Finance & Accounting.

Lees meer

Je kunt er ook voor kiezen om een dedicated minor te volgen. Hiermee vergroot je je kennis in een vakgebied dat gerelateerd is aan economie. Zelf volgde ik in mijn derde jaar een minor Alternative Investments bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dit is slechts een voorbeeld van wat er mogelijk is. Er zijn genoeg andere combinaties die je een “real-world perspective” geven op verschillende economische vraagstukken. U.S.E. geeft je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om in het buitenland te studeren.

Ik vind de keuzevrijheid bij U.S.E. erg fijn. Zo kan je je eigen studieprogramma naar je eigen wensen invullen. Ik denk dat veel studenten, die van uitdaging en zelfstandigheid houden, het met mij eens zijn!

Student Flore over de dedicated minors

Student Flore

In het begin van mijn studie merkte ik al meteen dat Economics and Business Economics een hele brede studie is. Dit komt omdat alle vakken in het eerste jaar een ander perspectief van economie belichten. Door deze brede basis kreeg ik een goed beeld van welke kant van de opleiding het beste bij mij past en kon ik door de grote vrije keuzeruimte mijn vakken kiezen die bij mijn interesses aansloten. In mijn geval was dat in de richting van Finance and Accounting.

Lees meer

Daarnaast geeft U.S.E je de unieke mogelijkheid om je met een dedicated minor te verdiepen in een vakgebied gerelateerd aan economie. Zelf heb ik gekozen voor de dedicated minor Applied Data Science. Hierin heb ik leren programmeren en Big Data geanalyseerd om economische vraagstukken op te lossen. Deze opgedane vaardigheden heb ik toegepast in mijn scriptie. Ik onderzocht d.m.v. Big Data de impact van COVID-19 op de US International Airline competitie en probeerde hiermee een voorspelling te maken voor de komende jaren. Een vaardigheid wat in veel (economische) sectoren erg waardevol gaat zijn voor nu en in de toekomst.

Verder zijn er op U.S.E ook genoeg mogelijkheden om je buiten je studie verder te ontwikkelen. Zo heb ik twee jaar lang de studenten van Rechten, Economie en Bestuurs & Organisatiewetenschappen (REBO) mogen vertegenwoordigen in de Faculteitsraad. Hierin gaven wij als studenten samen met de personeelsgeleding advies aan het bestuur en mochten wij met belangrijke beslissingen instemmen zoals de begroting en Onderwijs & Examenregelingen. Het was super gaaf om als student betrokken te zijn bij zulke belangrijke beslissingen!

Student Jacqueline over het Luiss-programma

Student Jacqueline

Eén van de redenen waarom ik Economics and Business Economics (EBE) ben gaan studeren aan de Universiteit Utrecht was het Luiss-programma. In het Luiss-programma ga je in je tweede studiejaar samen met ongeveer 20 andere EBE bachelorstudenten voor een jaar op uitwisseling naar de prachtige Luiss University in Rome. Je volgt hier voornamelijk business vakken en in het laatste semester heb je wat ruimte om zelf vakken te kiezen. Doordat je met medestudenten gaat, ken je veel mensen al voordat je gaat en maak je snel vrienden.

Lees meer

Ik heb gekozen voor het Luiss programma i.p.v. voor een normale exchange, omdat dit programma twee semesters lang is in plaats van maar één semester. Hierdoor heb je langer de tijd om de stad (Rome) te ontdekken en het je nieuwe thuis te maken. Toen ik terugkwam van mijn uitwisseling had ik in totaal langer in Rome gewoond dan in Utrecht. Rome zal daarom nog altijd als thuiskomen voelen. Naast het lekkere weer, eten en de mooie stad, mag de universiteit zelf ook benoemd worden. Het is een privé-universiteit met prachtige faciliteiten. Zo heb ik in hun tuinen heel wat studeersessies gehad.

Tijdens mijn jaar in Rome heb ik geleerd een spontane houding aan te nemen en me sociaal op te stellen. Je komt tijdens je uitwisseling veel in contact met andere buitenlandse studenten. Hierdoor heb ik nu vrienden verspreid over heel de wereld!