Topopleiding
Keuzegids 2022 Topopleiding

Duitse taal en cultuur aan de Universiteit Utrecht is in de Keuzegids 2022 uitgeroepen tot de beste van Nederland.

In het nieuws

Momenteel is Oekraïne internationaal in het nieuws. Duitsland heeft meteen politiek gehandeld, defensieuitgaven aangepast en vluchtelingen opgevangen.

Voor Europa is Duitsland economisch en politiek zeer bepalend. De Duitstalige landen worden ook gekoesterd als het gaat om literaire meesterwerken of spraakmakende filmmakers. Bij Duitse taal en cultuur in Utrecht komen al dit soort ontwikkelingen ter sprake. Bij ons word je een expert die de taal goed beheerst, de cultuur kent en academisch is gevormd - na je studie staan alle wegen open.

Rijke taal, literatuur en cultuur

Tijdens je studie verdiep je je in de rijke taal, literatuur en cultuur van de Duitstalige gebieden. Taal en literatuur zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis. Dus je leert via teksten en andere media ook over de samenleving waarin ze ontstonden.

Intercultureel perspectief

De Duitstalige landen bestudeer je bij ons vanuit een intercultureel perspectief, zowel actueel als historisch. Je wordt een bemiddelaar tussen diverse culturen. Door stages kun je ervaring opdoen.

Bepaal je eigen koers

In Utrecht kun je Duits combineren met tal van andere vakgebieden. Bijvoorbeeld vertalen, geschiedenis, onderwijs, maar ook media, literatuur of economie. Je bepaalt zelf waar je zwaartepunt komt te liggen.

Dompel jezelf onder 

Door excursies en projecten ga je regelmatig de grens over. In Utrecht is studeren in het buitenland bovendien een verplicht onderdeel van het programma. De opleiding heeft goede contacten met verschillende buitenlandse universiteiten. Zo kun je studeren in bijvoorbeeld Berlijn, Bochum, Leipzig of Wenen.

Im zweiten Jahr werde ich auch 4 Monate ins Ausland gehen: ich werde in Münster studieren. Darauf freue ich mich sehr.
Floor Lintmeijer, student Duitse taal en cultuur
Student Floor Lintmeijer gaat op uitwisseling in de stad Münster
  • "De werkgroepen bij Duits zijn niet groot en dat zorgt ervoor dat je goed contact hebt met docenten – de lijntjes zijn kort binnen de opleiding"
  • Heidi de Ruiter is oud-student Duits
    "Mijn takenpakket sluit perfect aan bij mijn studie Duitse taal en cultuur"

Samenvatting

Vorm:
Voltijd
Voertaal:
  • Duits
  • Nederlands
Tijdsduur:
3 jaar
Studiepunten:
180
Begin:
September
Collegegeld:
  • Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2022-2023): € 2.209
  • Instellingstarief 2022-2023: € 9.895 (EU), € 11.000 (niet-EU)
Aangeboden door:
Geesteswetenschappen
Titulatuur: Dit bachelorprogramma is officieel geregistreerd onder de opleidingsnaam
BA (Bachelor of Arts)
Croho-code:
56805