Selectie

De bacheloropleiding Diergeneeskunde is een opleiding met numerus fixus. Dit betekent dat het aantal opleidingsplaatsen beperkt is. Voor het studiejaar 2025-2026 zijn er 225 opleidingsplaatsen.

Aanpassing selectieprocedure

De selectieprocedure voor plaatsing in studiejaar 2025-2026 is gewijzigd ten opzichte van voorgaande jaren.

De selectiecriteria voor 2025-2026 zijn: 

  1. kritisch redeneren-toets 
  2. vwo-cijfers verplichte vakken 

Wat is veranderd?

  • Het aantal selectiecriteria is teruggebracht van drie naar twee.
  • Er is een nieuw selectiecriterium bijgekomen: de vwo-cijfers (overgangscijfers 5-6vwo of eindexamencijfers 6vwo).
  • De Kritisch Redeneren-toets blijft een selectiecriterium.
  • De kennistoets en persoonlijkheidsvragenlijst zijn geen onderdeel meer van de procedure.

Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over de selectieprocedure voor studiejaar 2025-2026 op een rij. 

Selectieprocedure

Aan de informatie over de selectieprocedure kunnen geen rechten worden ontleend.

Reglement Selectie Diergeneeskunde 2025-2026

Alle voorwaarden van de selectie zijn door het College van Bestuur vastgelegd in het 'Reglement Selectie Diergeneeskunde 2025-2026'.

Lees het regelement

Selectieprocedure 2025-2026

In de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW) is bepaald dat opleidingen met een numerus fixus kandidaten mogen selecteren via selectie, loting of een combinatie van beide. Diergeneeskunde heeft gekozen om alleen selectie toe te passen. Het doel hiervan is een zo goed mogelijke match tussen de student, de opleiding en het veterinaire werkveld. Het doel van de selectieprocedure is kandidaten te selecteren die de bacheloropleiding Diergeneeskunde succesvol en gemotiveerd afronden.

Een kandidaat met het gewenste profiel:

  • Heeft aantoonbare interesse in het veterinaire vakgebied.
  • Heeft een onderzoekende en probleemoplossende houding en is nieuwsgierig.
  • Is in staat om veel stof in korte tijd te verwerken, te reproduceren en de geleerde theorie toe te passen in nieuwe situaties.
  • Is in staat om nauwkeurig georganiseerd en zorgvuldig te werken.
  • Voelt zich thuis bij de werk- en denkwijzen van de opleiding.

Er zijn twee selectiecriteria:

  • De uitslag van de 'kritisch redeneren'-toets (weging 50%)
  • Het berekende gemiddelde van de vwo-cijfers voor de verplichte vakken scheikunde, biologie, natuurkunde, wiskunde A of B, Nederlands en Engels, optie a of b (weging 50%):
    a) overgangsrapport 5-6 vwo of
    b) examencijfers 6 vwo

Kritisch redenen-toets

De ‘kritische redeneren’-toets is een toets die alle kandidaten maken op de selectiedag. Het is een toets waarmee redeneervaardigheden worden getoetst en waarvoor niet kan worden geleerd.

Vwo-cijfers verplichte vakken

Indien je beschikt over overgangscijfers 5-6 vwo én eindexamencijfers 6vwo, mag je zelf kiezen welke cijferlijst het gunstigste is. 

Bij de optie examencijfers 6vwo vul je het gecombineerde gemiddelde cijfer van het schoolexamen en centraal examen in. Voorbeeld: schoolexamen 7; centraal examen 8; in te vullen gemiddelde 7,5.

Indien in de gekozen cijferlijst het cijfer voor een vak ontbreekt, dan wordt daarvoor door de selectiecommissie het gemiddelde genomen  van de cijfers voor dat vak van de andere kandidaten.

Voor kandidaten met een andere vooropleiding dan het Nederlandse vwo wordt deze procedure voor alle zes vakken toegepast. Enkele voorbeelden van afwijkende vooropleidingen zijn:

  • Niet-regulier vwo-diploma (vwo oude, gedeelde profielen en oude stijl)
  • Hbo-diploma, vallend onder WHW
  • Internationale vooropleiding
  • Colloquium Doctum-procedure

Ranking kandidaten

De selectiecriteria bepalen de eindscore per kandidaat. De kandidaat met de hoogste gewogen eindscore krijgt rangnummer 1, et cetera. Er wordt een plaats aangeboden aan kandidaten met de laagste rangnummers. Je mag maximaal drie keer deelnemen aan de selectieprocedure van Diergeneeskunde. Houd rekening met de reële kans dat je niet geplaatst wordt voor de bacheloropleiding Diergeneeskunde. Het is dus belangrijk om goed na te denken over een tweede studiekeuze. Je kunt een overzicht van alle bacheloropleidingen bij de Universiteit Utrecht vinden op de bachelorkiezerssite. 

Tijdlijn

De selectieprocedure bestaat uit meerdere fases. In de tijdlijn vind je belangrijke date en cruciale deadlines die je niet mag missen. In het stappenplan wordt de selectieprocedure verder beschreven.

Stappenplan

De selectieprocedure voor de bacheloropleiding Diergeneeskunde bestaat uit een aantal stappen.

Vragen?

Kijk eerst even bij de veelgestelde vragen hieronder. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar: selectie.dgk@uu.nl.

Veelgestelde vragen over:

Wij zijn op de hoogte dat er studiehulp (in de vorm van trainingen en coachingsgesprekken) voor onze selectieprocedure wordt aangeboden. Deze studiehulp wordt verzorgd door commerciële, niet aan de Universiteit Utrecht verbonden, organisaties en wordt op geen enkele wijze door de Universiteit Utrecht of Faculteit Diergeneeskunde ondersteund.


Numerus fixus bij de Universiteit Utrecht

De opleiding Diergeneeskunde is een van de zes opleidingen van de Universiteit Utrecht met numerus fixus. Dit betekent dat er een maximum aantal studenten dat ze toelaten en gaan daarvoor zelf studenten selecteren. 

Meer informatie over numerus fixus bij de UU