Ervaringen

 • Gewoon je best doen: dan kom je er wel!

  Kimberly Monpellier

  “Als kind wilde ik altijd al dierenarts worden. Ik houd van het buitenleven en van het contact met mensen en dieren. Op de middelbare school koos ik echter voor het E&M profiel, omdat die vakken me meer lagen. Ik ging daarna talen studeren in Antwerpen, maar merkte al vrij snel dat ik niet de juiste keuze had gemaakt. Ik besloot de natuurvakken op VWO niveau te gaan halen en toen dat gelukt was kon ik me inschrijven voor Diergeneeskunde. De beste keuze die ik ooit gemaakt heb!

  Samenwerken

  Toen ik hier kwam studeren, kende ik niemand, net als de meeste mensen overigens. Maar omdat Diergeneeskunde een kleinschalige studie is, maak je gemakkelijk contact. Hier moet je ook echt gebruik van maken: deel zo veel mogelijk met je medestudenten, bijvoorbeeld als je iets moeilijk vindt of als je iets niet snapt. Je leert van elkaar en je motiveert elkaar. Door anderen ontdek je ook je sterke en minder sterke kanten. Diergeneeskunde is een pittige studie. Je moet veel stof verwerken en je maakt soms lange dagen op de faculteit. Maar ik heb altijd geleerd: als je gewoon je best doet, dan kom je er wel!

  Van theorie naar praktijk

  De studie is naar de praktijk gericht. Bij alles wat ik leer denk ik: hier heb ik wat aan en zo kan ik het toepassen. Zo heb je bijvoorbeeld het vak van cel tot weefsel. Hoe werkt een gezonde cel, hoe ziet deze eruit en hoe deelt deze cel zichzelf? Vervolgens leer je dan wat er in het lichaam gebeurt als dit proces misgaat en wat voor effect dat heeft op het lichaam. Dat lijkt heel theoretisch maar dat is het niet! 
  Ik zit in het bestuur van studievereniging Hygieia, omdat ik het belangrijk vind om verder te kijken dan alleen de studie Diergeneeskunde. Onze vereniging richt zich op One Health: de interdisciplinaire samenwerking in zorg voor mens, dier en milieu. Mijn doel is om vooral buiten onze faculteit te laten zien hoe nuttig en relevant One Health vanuit een diergeneeskundig perspectief kan zijn.”

  Kimberly Monpellier 

 • Bij Diergeneeskunde moet je ook goed met mensen om kunnen gaan!

  Pim Ariaens

  Diergeneeskunde: een boeiende, brede studie waarin ik ook nog mijn voorliefde voor dieren kwijt kan! Maar, en daar staan veel mensen niet bij stil, je moet ook goed om kunnen gaan met mensen. Je hebt immers altijd te maken met diereigenaren, collega’s en/of mede-onderzoekers. Er is tijdens de studie dus veel aandacht voor het ontwikkelen van je communicatieve vaardigheden. 
  Het onderwijs is veelzijdig en afwisselend. Theorie en praktijk wisselen elkaar in  rap tempo af. Tijdens de tweede dag van de opleiding ga je al een biggetje ontleden. Ik vond het ontzettend spannend, want ik wist dat ik niet zo goed tegen bloed kon. Maar het viel mee en het was onwijs interessant.

  Klinisch redeneren

  Klinisch redeneren is een mooi voorbeeld van hoe theorie en praktijk samenkomen. In de Diergeneeskunde is klinisch redeneren heel belangrijk. Een dier kan immers niet praten. Je probeert om, op een heel gestructureerde manier, er achter te komen of een dier gezond is. Je leert hoe een gezond dier eruit ziet. Dat is een kwestie van rijtjes stampen. Je probeert als het ware een dier te ‘scannen’. Wat is er aan de hand? Gaat dit vanzelf over of moet ik ingrijpen? Wat zijn de risico’s als ik ingrijp? Vervolgens ga je dit in de praktijk toepassen.

  Professionele ontwikkeling

  Professionele ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van de studie. Het loopt als een rode draad door je hele studie. Je kunt op de middelbare school al beginnen met het werken aan je professionele ontwikkeling door altijd serieus je huiswerk te maken en goed te leren voor toetsen. Het klinkt saai, maar je hebt er later echt profijt van. Als je op het VWO al goed vooruit kunt plannen, zal het hier echt gemakkelijker voor je worden. 

  Archaeopteryx

  Er is naast de studie zeker tijd voor andere dingen. Zo zijn er bij de opleiding veel actieve studieverenigingen. Dit maakt de opleiding ook uniek. De grootste is DSK, daar is bijna iedereen lid van. Ik ben ook lid van Archaeopteryx. Dat is de studievereniging voor studenten die geïnteresseerd zijn in vogels en bijzondere dieren. Er worden lezingen, excursies en workshops georganiseerd. Er zijn verschillende activiteiten die jaarlijks terugkomen, waaronder een bezoek aan de kamelenmelkerij, gedragslezingen, een workshop verdovingspijlen schieten en vogel-EHBO. Heel leerzaam en leuk om mensen van andere jaren te leren kennen!

  Pim Ariaens

 • Een unieke studie!

  Narita Burggraaff

  “De opleiding Diergeneeskunde is uniek. Los van het feit dat het natuurlijk de enige bacheloropleiding Diergeneeskunde in Nederland is, onderscheidt de opleiding zich van andere universitaire opleidingen. Het is heel praktisch, maar tegelijkertijd ook heel wetenschappelijk en theoretisch. Je gaat vanaf dag 1 zelf aan de slag in practica en je maakt deel uit van een hechte community. Iedereen die voor Diergeneeskunde heeft gekozen heeft een gemeenschappelijke deler: namelijk een passie voor dieren. Dit betekent niet persé dat het je met een hart voor dieren makkelijker afgaat. Je moet namelijk soms ook best moeilijke, ethische beslissingen maken.

  Alle opties open houden

  Tijdens mijn middelbare schooltijd liep ik een dagje mee met een dierenarts. Daar werd ik super enthousiast van. Toch vond ik het belangrijk om tijdens mijn studiekeuzeproces alle opties open te houden. Zo ben ik ook bij Geneeskunde en biologie gaan kijken. Ik kan het iedereen aanraden om bij verschillende opleidingen meeloopdagen en open dagen te bezoeken, ook als je al vrij zeker bent van je studiekeuze. Wie weet is er een opleiding die beter bij je past of je eerste keuze wordt juist meer bevestigd. Dit laatste gold voor mij en dus ben ik uiteindelijk voor Diergeneeskunde gegaan.

  Maak kennis met verschillende diersoorten

  Het helpt als je tijdens je middelbare schooltijd al in aanraking bent gekomen met veel verschillende diersoorten. Wij hebben thuis bijvoorbeeld kippen. Dat kwam goed van pas bij een practicum in het eerste jaar. Ik wist meteen hoe ik een kip op verschillende manieren vast kon houden.

  Diergeneeskunde is een pittige studie. De overgang van middelbare school naar universiteit is groot. Je maakt lange dagen, moet goed plannen en prioriteiten stellen. Gelukkig word je hierin goed begeleid. Docenten zijn toegankelijk en geduldig. Maar je hebt ook veel aan je medestudenten. Zeker als je bij een studievereniging gaat, kun je veel van elkaar leren.”

  Narita Burggraaff