Online lessen tijdens de lock down
De opleiding Diergeneeskunde is naast leuk en interessant ook wel pittig. Toen ik door de selectie heen was in 2021 wist ik niet goed wat ik moest verwachten. De hoorcolleges zouden in verband met de corona online zijn en de werkcolleges op locatie. Mijn studiegenoten en ik begonnen vol energie aan de studie, maar het volgen van de online lessen was best vermoeiend. Gelukkig begrepen we dat van elkaar, hielpen we elkaar met studeren en veroordeelde niemand elkaar als we eens iets moesten herkansen.
Onderwijs op locatie
Zodra de colleges weer fysiek gegeven werden, we weer vaak practica hadden en de eerste feesten doorgingen, begon iedereen op te bloeien. In de colleges worden vaak goede vragen gesteld waardoor er leuke discussies ontstaan. De docenten zijn enthousiast over hun vak en nemen de student daarin mee. Dat is bij moeilijke theorie ontzettend fijn. Bij het onderwijs met dieren geeft iedereen elkaar ook de ruimte om te leren. Er is veel aandacht voor de correcte manier van omgaan met dieren en hoe je ze bijvoorbeeld moet vasthouden. Hun welzijn staat voorop. Je wordt hier dan ook uitgebreid in begeleid en niemand vindt het raar als je nog nooit een kip hebben opgetild of in de neus van een paard hebt gekeken.
De sfeer op de faculteit is open en gezellig
Op de faculteit Diergeneeskunde is de sfeer open en gezellig. Toen ik in Utrecht een kamer vond kon ik er ook de horeca leren kennen en naar de weeksluiting borrels van de studievereniging gaan. Vanwege het grote aantal studieverenigingen zijn er het hele jaar door feestjes en extra activiteiten met uiteenlopende thema’s binnen diergeneeskunde, zoals paarden, One Health, bijzondere dieren en landbouwdieren.
Na de bachelor
Het lijkt mij op dit moment ontzettend leuk om kennis te maken met de Mariene Biologie waarmee ik dus niet eens dierenarts zou worden. Het liefst ga ik na mijn bachelor ook op een stage in het buitenland, ergens waar ze dieren hebben die we niet in Utrecht hebben.
Tip: loop mee bij een dierenarts
Als je iets zekerder bent over je keuze om Diergeneeskunde te gaan studeren is het ook leuk om eens met een dierenarts mee te kijken. Dan zie je wat je zou kunnen doen na die zes, zeven, acht jaar studentengezelligheid op het Utrecht Science Park. Ik liep zelf mee met de paardentandarts, iemand die iets heel anders doet dan de dierenarts van je hond, of een dierenarts bij Burgers Zoo.