Na de opleiding

Je bachelordiploma behaald, en dan?

Culturele antropologie is een wetenschappelijke opleiding. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over een academisch werk- en denkniveau beschikt. De meeste studenten gaan na het behalen van hun bachelordiploma door met een master. Zo kun je je verder specialiseren in een onderwerp dat jou aanspreekt. Na afronding van je master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag.

Aansluitende masters

Logo Universiteit Utrecht

Er bestaan verschillende soorten masters waar je uit kunt kiezen. Zo duurt een master één of twee jaar. Eenjarige masters bereiden je voor op de uitoefening van een beroep op academisch niveau, bijvoorbeeld in de beleids- of adviessector. Tweejarige masters bereiden je voor op een loopbaan als (wetenschappelijk) onderzoeker of ze leiden je op tot leraar met een eerstegraads lesbevoegdheid in het voortgezet onderwijs.
Afhankelijk van je keuzes en de invulling van je bachelor kun je na het behalen  van je diploma kiezen uit bijvoorbeeld onderstaande masterprogramma's.

Beroepen

Anders dan bij beroepsopleidingen word je op de universiteit niet opgeleid voor een specifiek beroep. Je laat zien dat je over een academisch werk- en denkniveau beschikt. Wat je als antropoloog onderscheidt van andere wetenschappers is dat antropologen maatschappelijke kwesties benaderen vanuit verschillende perspectieven, kennis hebben van de culturele aspecten van menselijke interactie en vragen stellen bij dat wat vanzelfsprekend lijkt.

Onderzoeken, veranderen en creëren. 

Antropologen zijn goed in de dialoog aangaan en verbinding leggen met en tussen verschillende groepen mensen. Met de kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens deze opleiding, ben je bijvoorbeeld goed in het doen van kwalitatief onderzoek, of ben je juist in staat veranderprocessen in organisaties in te zetten en te begeleiden. Ook kun je bijvoorbeeld producten creëren om onderwerpen inzichtelijk te maken voor een groot publiek. Hoe dan ook heb je een mooi visitekaartje voor een brede arbeidsmarkt.

Waar komen alumni van onze opleiding zoal terecht?

Alumni van onze opleiding werken bijvoorbeeld als beleidsmedewerker bij gemeenten of ministeries; consultant voor bedrijven in verandertrajecten; als adviseur op het gebied van diversiteit, duurzaamheid of internationalisering; onderzoeker bij onafhankelijke onderzoeksinstituten en universiteiten; programma manager bij (internationale) NGO’s, campagneleider bij politieke partijen; docent, trainer of loopbaanadviseur; (onderzoeks-)journalist, redacteur, tekstschrijver en filmmaker.
Hier zie je een paar concrete voorbeelden van beroepen na Culturele antropologie:
 

Voorbereiding op de arbeidsmarkt

Je wordt tijdens je studie zo goed mogelijk voorbereid op je beroepsloopbaan door middel van de leerlijn ‘voorbereiding op de beroepsloopbaan’. Deze loopt vanaf begin tot het einde van de studie. De leerlijn bestaat uit verschillende elementen en heeft als doel je alle benodigde inzichten en vaardigheden te leren om je weg op de arbeidsmarkt te kunnen vinden.

Career Services

Wil jij meer inzicht krijgen in je drijfveren, talenten en interesses? En wil jij je gedurende je studie al voorbereiden op je toekomstige carrière? Dan kun je terecht bij Career Services. Vanuit Career Services worden verschillende trainingen aangeboden, en worden ieder jaar de Career Discovery Nights georganiseerd. Dit zijn informele avonden waarin een gespreksleider met een aantal FSW-alumni in gesprek gaat over hun vakgebied.