Welke rol speelt plastische chirurgie in het zelfbeeld van inwoners van Rio de Janeiro? Wat is de betekenis van burgerschap in een plurale samenleving? Hoe komt het dat medewerkers of afdelingen binnen één en hetzelfde bedrijf soms niet goed kunnen samenwerken? Hoe kunnen mensen zélf vormgeven aan een inclusieve energietransitie?

Vind je dit soort vragen interessant? Dan is Culturele antropologie misschien wel iets voor jou.

Culturele diversiteit

Culturele antropologie bestudeert de culturele diversiteit van de mens. Je onderzoekt de onderlinge verschillen én verbanden binnen en tussen uiteenlopende samenlevingen. Je krijgt inzicht in de drijfveren van (groepen) mensen. Waarom doe je zoals je doet? In deze opleiding maken we het vanzelfsprekende vreemd en het vreemde begrijpelijk. Als je kennis hebt van de (onbewuste) processen die jouw eigen denken en handelen beïnvloeden, begrijp je veel beter wat ‘de ander’ beweegt; óók als die ander iets doet wat jijzelf nooit zou doen. De ander komt daarmee veel dichterbij te staan, of die nu leider is van een inheemse gemeenschap in het Amazonegebied, bewoner van de Haagse Schilderswijk of medewerker van een Europese multinational.

Aansluiting op de praktijk

Het onderwijs van de Utrechtse opleiding Culturele antropologie sluit aan op de actualiteit en probeert die te begrijpen vanuit de antropologische theorievorming en methoden van onderzoek. Met die bagage kun je een belangrijke bijdrage leveren aan allerlei maatschappelijke vraagstukken, zoals culturele diversiteit, gender, conflict, duurzaamheid en politiek. Lees hier meer over wat je na je studie kunt doen.

Bekijk de video waarin een van onze studenten vertelt over de opleiding.

Student Toon Vos vertelt in deze video over de opleiding Culturele antropologie

Culturele antropologie: iets voor jou?

Ben je internationaal georiënteerd en nieuwsgierig naar de wereld om je heen? Ben je geïnteresseerd in maatschappelijke ontwikkelingen en de impact daarvan op verschillende groepen mensen? Lijkt het je leuk urgente vraagstukken en verhalen van mensen ver weg en dichtbij op creatieve wijze inzichtelijk te maken voor een breed publiek? En lijkt het je wat om onderzoek te doen in Nederland, Guatemala of elders in de wereld? Kom dan Culturele antropologie en ontwikkelingssociologie studeren in Utrecht.

Studie in Cijfers

Wil je deze studie vergelijken met het landelijk gemiddelde van deze opleiding? Bekijk de resultaten van Studie in Cijfers. (Bron: Studiekeuze123)

Deze opleiding onderscheidt zich door:

  • Hoge beoordeling van studenten: deze opleiding van de Universiteit Utrecht krijgt in de NSE 2023 een 4,0 (op schaal van 1-5)
  • De expertise van onze enthousiaste docenten wordt aangevuld met die van gastdocenten uit het werkveld
  • Je kunt je bacheloronderzoek in het buitenland doen
  • Eigen tijdschrift voor studenten antropologie: SCAJ

Veldwerkonderzoek in het buitenland

Wereldkaart

Veldwerk is een fundamenteel onderdeel van de bachelor Culturele antropologie van de Universiteit Utrecht. Al in het tweede jaar krijg je de ruimte om, als je dat wilt, een tijdje in het buitenland te studeren.

In het derde jaar kun je ervoor kiezen om je bacheloronderzoek tien weken lang op locatie in Guatemala te doen. Je krijgt hierbij veel begeleiding – van een taalcursus ter plaatse tot intensieve feedback op de veldrapporten die je schrijft – maar ook veel vrijheid. Onze studenten zijn altijd erg enthousiast over dit veldonderzoek. Een bacheloronderzoek op een heel andere locatie, bijvoorbeeld in Brazilië, Zuid-Afrika, of juist Nederland of elders in Europa, behoort ook tot de mogelijkheden.

SCAJ: Tijdschrift voor studenten antropologie

De Students of Cultural Anthropology Journal (SCAJ) is een platform waar onze studenten ervaring opdoen met het reviewen en publiceren van elkaars geschreven werk. Dit tijdschrift verbindt verschillende jaarlagen en creëert een interactieve leeromgeving waar jullie bijdrage welkom is.

Studievereniging en studentenleven

Studievereniging Djembé is een vereniging van, voor en door studenten Culturele antropologie. Djembé organiseert een gevarieerd aanbod van zowel studie-inhoudelijke activiteiten als ontspanningsactiviteiten. Als lid van Djembé leer je je medestudenten nog sneller kennen. Iedereen is welkom om lid te worden.

Onze universiteit kent een rijke geschiedenis en dat geldt ook voor de stad Utrecht. Of je nu hier komt wonen of (nog) niet; Utrecht biedt voor iedereen genoeg te doen. Benieuwd naar het studentenleven en verhalen van studenten? Neem dan een kijkje op Studentlife.uu.nl.


Meer weten

Hoe ziet de opleiding eruit? Lees meer over het studieprogramma:

Studieprogramma

Wil je de sfeer proeven van de opleiding en de Universiteit Utrecht? Bezoek een Open Dag of meld je aan voor een meeloopdag! 

Ervaar de opleiding

Heb je je keuze gemaakt?

Schrijf je in

In het kort

Diploma: 
BSc (Bachelor of Science)
Voertaal: 
Nederlands
Studievorm: 
Voltijd
Studieduur: 
3 jaar
Start: 
September
Deadline: 
  • EU studenten: 1 mei
  • Niet-EU studenten: 1 april
Collegegeld: 
Nederlandse en andere EU/EEA studenten (wettelijk tarief – voltijd 2024-2025): € 2.530

Instellingstarief 2024-2025: € 11.333 (EU), € 12.598 (niet-EU)

Meer informatie over collegegeld
Toelating: 
Matching
Croho code: 
50035
Brochure: 
Brochure aanvragen