Ervaringen

 • Bouke Deinema was student

  "De werking van taal, journalistiek en media heeft me altijd al geïnteresseerd. Wat me vooral fascineert, is de wisselwerking tussen al die factoren die uiteindelijk tot een gemeenschappelijk begrip leidt. Bij Communicatie- en informatiewetenschappen worden veel van deze factoren toegelicht en onderzocht, en dat is precies waarom ik deze opleiding heb gekozen.

  De bachelor biedt zowel een introductie in het brede gebied van de communicatiewetenschap, als verdieping in de belangrijkste gebieden waarin communicatie een rol speelt. Daarnaast krijg je veel vrije ruimte om je te profileren, waardoor je kunt laten zien waar jíj de meeste waarde aan hecht in je opleiding.

  Het niveau van de cursussen en teksten die we moeten lezen is soms best hoog, ook doordat veel artikelen in het Engels zijn. Maar laat je daar niet door afschrikken! Er zullen soms onderdelen in de studie zijn die je minder liggen, maar als je volhoudt, kun je trots zijn op je resultaat. Er zullen ook altijd cursussen voorbijkomen die je beter liggen en wel interessant vindt.

  Het leukst aan de bachelor vind ik dat veel cursussen heel erg actueel zijn. Docenten gebruiken dan ook vaak voorbeelden die erg bij de tijd zijn. Hierdoor kun je wat je in je opleiding leert meteen toepassen op nieuwe ontwikkelingen in de wereld.

  Ook buiten de universiteit voldoet het studentenleven precies aan mijn verwachtingen. Ik woon vanaf dag één op kamers en werd door de weinige contacturen wel aangewezen op mijn zelfdiscipline, maar daar wende ik al snel aan. Er zijn zo veel meer factoren dan alleen je studie die bijdragen aan je beleving van je studietijd, zoals de stad waarin je studeert en de activiteiten die je buiten je studie om kunt doen in die stad. Al die dingen bepalen mede of jij je studietijd leuk vindt of niet. Kijk bij het kiezen van een studie dus niet alleen inhoudsgericht, maar ook naar hoe je leven er buiten de universiteit uit gaat zien."

 • Anna Poulssen was student

  Anna Poulssen, student Communicatie- en informatiewetenschappen

  "Bij Communicatie- en informatiewetenschappen word ik breed opgeleid. Mijn interesse ligt bij taal, social media en journalistiek. Je moet uiteindelijk één richting kiezen, maar in je eerste jaar krijg je van alle richtingen iets mee. Globaal gezien kun je de studie opdelen in de talige kant en de mediakant. Communicatie is natuurlijk aan beide kanten de leidraad.

  Het fijne aan de opleiding is dat hij niet te groot is, maar ook niet te klein. De werkgroepen zijn niet heel groot en docenten kennen vaak je naam. Je kunt in de opdrachten veel van je eigen ideeën kwijt. Bovendien zijn er ook verbindingen met de praktijk. Ik heb in mijn eerste jaar al een dossier in opdracht van een bestaande instantie geschreven.

  Tuurlijk is het soms even doorbijten. Zeker omdat je in je eerste jaar van alles wat krijgt. Uiteindelijk duurt een blok maar acht weken. Daarna krijg je weer twee nieuwe vakken. Daarnaast is het prima te doen als je netjes alles bijhoudt. Je hebt dan ook genoeg tijd over voor bijvoorbeeld een bijbaan naast je studie.

  Ik weet nog niet precies wat ik na deze opleiding wil gaan doen, maar ik zie het wel erg zitten om iets in de journalistiek te doen, of op een communicatieafdeling bij een bedrijf of overheidsinstantie te gaan werken!"

 • Manou 't Lam was student

  Manou 't Lam, student Communicatie- en informatiewetenschappen

  "De opleiding bevalt me hartstikke goed. De meeste vakken zijn heel interessant. Je bent best wel wat tijd kwijt aan je studie, maar er is nog tijd genoeg voor andere dingen. De bachelor CIW is ontzettend breed en daardoor kom je veel te weten over allerlei disciplines. Je hebt vanaf je tweede jaar de mogelijkheid je te specialiseren in een bepaalde richting. CIW is een leuke combinatie van theorie over schrijven en het opdoen van kennis over cultuur en verschillende mediafenomenen.

  Het leukst aan de bachelor vind ik de vakken over cultuur en media. Ik vind het interessant dat de samenleving wordt gecombineerd met media en communicatie. Je ziet ook dingen die je geleerd hebt terug in het alledaagse leven en dat is leuk om te zien. De artikelen die je moet lezen zijn soms wel erg lastig en lang niet allemaal boeiend.

  Een (voor de hand liggende) tip is dat je altijd alles goed bij moet houden en niet achter moet lopen. Dan is de studie goed te doen en heb je ook geen stress tijdens de tentamenweken. Verder heb ik ervaren dat de manier van werken op de uni in het begin erg wennen is. Hier moet je je niet te druk om maken, want het komt vanzelf goed."

 • Vlad Micu is zelfstandig ondernemer

  Vlad Micu, afgestudeerd in Communicatie- en informatiewetenschappen

  "Het is geen populaire keuze, maar ik besloot al tijdens mijn studie om zelfstandig ondernemer te worden. Bij een uitzendbureau werken voor een mager minimumloon zag ik niet zitten. Zo heb ik na een stel gratis klusjes al snel betaalde projecten aangeboden gekregen die me van een veel beter loon voorzagen én het toelieten om het naast mijn studie allemaal te doen!

  Na mijn studie Communicatie- en informatiewetenschappen (CIW) heb ik allerlei verschillende baantjes gehad, die gerelateerd waren aan games. Ik ben freelance journalist, consultant, onderzoeker, event manager en PR- en marketingmanager geweest. Het is verrassend hoe een handjevol vaardigheden die met communicatie te maken hebben zo veel raakvlakken kunnen hebben in allerlei rollen binnen een bedrijf of project.

  CIW is voor mensen die weten wat ze willen en die inzien hoe ze communicatie en onderzoek kunnen inzetten om dat te bereiken. Mik op een specifieke sector, industrie of carrière en pik er het beste van de bachelor uit, dat wat bij jouw passie past!"

 • Ilona Hoeve was student

  Ilona Hoeve, student Communicatie- en informatiewetenschappen

  "Toen ik op de middelbare school zat, heb ik veel open dagen en meeloopdagen bezocht. Met mijn N&T-profiel zat ik vooral bij de faculteit Bètawetenschappen te kijken. Hier heb ik naar de opleiding Informatiekunde gekeken, maar ik realiseerde me dat ik juist alleen het sociale aspect van deze opleiding erg interessant vond. Ik ben toen verder gaan kijken en bij Communicatie- en informatiewetenschappen (CIW) uitgekomen.

  In het eerste jaar waren er een paar vakken waar ik even ‘door moest bijten’. Dit waren twee vakken met een deel geschiedenis; iets wat ik maar moeilijk in mijn hoofd kan krijgen. Vanaf het tweede jaar kon ik de vakken zelf kiezen. Eigenlijk alles wat ik tot nu toe gekozen heb, is heel interessant geweest. Wel moest ik weer even wennen, want na je eerste jaar krijg je veel minder begeleiding bij het schrijven van bijvoorbeeld een onderzoeksverslag of essay; dat moet je vanaf het tweede jaar gewoon kunnen.

  Het leukst vind ik vakken waarbij je voor een bestaand bedrijf of overheidsinstantie een opdracht uit gaat voeren. Bijvoorbeeld bij het vak Communicatie en organisatie en bij het practicum. Bij deze vakken breng je de theorie in praktijk en krijg je een kijkje in het werkveld waar je later terecht zult komen."

 • Emma Hoes was student

  Emma Hoes, student Communicatie- en informatiewetenschappen

  "Ik heb me altijd al geïnteresseerd voor communicatie. Wat zorgt ervoor dat mensen en/of bedrijven ervoor kiezen om zich op een bepaalde manier te presenteren? Door voorlichtingsdagen en informatie op de website kwam naar voren dat de opleiding Communicatie- en informatiewetenschappen hierbij het best aansloot.

  De opleiding bevalt me tot nu toe heel goed. Ik had de talige kant van de studie niet verwacht. Toch ben ik er dit jaar achter gekomen dat die kant me erg bevalt. Je leert kijken naar de betekenis van taal binnen verschillende media. Daarnaast is de hoeveelheid stof goed te doen. Er zijn weinig contacturen, wat maakt dat er van je verwacht wordt dat je (thuis) zelfstandig werkt. Ook dit bevalt me.

  Dingen die ik leer kan ik niet alleen binnen mijn studie toepassen, maar ook daarbuiten. Ik vind het leuk dat ik in één jaar zo vooruit ben gegaan met schrijven en onderzoek doen. Ook merk ik een verandering in mijn manier van denken."