Selectie
De opleiding Biomedische wetenschappen van de Universiteit Utrecht is een opleiding met numerus fixus. Voor het studiejaar 2025-2026 zijn er 175 plaatsen beschikbaar.
Selectieprocedure
Kandidaten worden via selectie toegelaten tot deze opleiding. Als je zeker weet dat Biomedische wetenschappen in Utrecht de studie voor jou is, meld je je vanaf 1 oktober 2024 aan in Studielink (uiterlijk 15 januari 2025). In de tijdlijn vind je een beschrijving van de selectieprocedure en cruciale deadlines die je niet mag missen.
Let op: de selectiedag vindt plaats op zaterdag 15 februari 2025. Zorg ervoor dat je de gehele dag vrijhoudt.
Reglement
- Bekijk hier het reglement (pdf) waarin de selectiecriteria en -procedure van de opleiding Biomedische wetenschappen beschreven staan.
- Bekijk hier het reglement (pdf) met daarin de algemene regels rondom selectie en plaatsing zoals die gelden binnen de Universiteit Utrecht.
Bekijk de tijdlijn
Uiterlijk 15 januari 2025 | Meld je aan in Studielink voor de bacheloropleiding Biomedische wetenschappen in Utrecht. Dit kan al vanaf 1 oktober. |
Na aanmelding | Na je aanmelding in Studielink ontvang je van ons per mail inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Hier kun je het vragenformulier invullen. Het invullen van dit formulier is verplicht. Een onderdeel van dit vragenformulier is het invullen en uploaden van je vwo-cijfers. Zie de beschrijving hieronder voor een link naar de cijferlijstverklaring. Na het (gedeeltelijk) invullen van het vragenformulier ontvang je toegang tot de studiestof (vanaf 1 december). |
Uiterlijk 31 januari 2025 | Dit is de deadline voor het invullen en inleveren van het vragenformulier, inclusief de gewaarmerkte cijferlijstverklaring. Ben je te laat, dan doe je niet mee aan de selectie en krijg je geen rangnummer. |
15 februari 2025 | Tijdens de selectiedag maak je een kennis- en inzichtstoets en beantwoord je een vraag over je motivatie. Als je niet deelneemt aan de toets, doe je niet meer mee aan de selectie en krijg je geen rangnummer. |
15 april 2025 | Op grond van de selectiecriteria stellen we een rangorde vast. Je ontvangt bericht over je rangnummer via Studielink. Als je rangnummer gunstig is, krijg je via Studielink een plaats aangeboden. Let op: houd vanaf 15 april je mailbox (inclusief spamfolder) goed in de gaten. Er is een kans dat je (veel) later dan 15 april een plaats aangeboden krijgt. In de week na 15 april ontvang je van de selectiecommissie een e-mail met daarin een toelichting op je rangnummer. |
Binnen twee weken | Je moet binnen twee weken na ontvangst je plaats accepteren in Studielink. Doe je dat niet? Dan ben je je plaats kwijt en kun je geen Biomedische wetenschappen in Utrecht studeren. |
31 augustus 2025 | Dit is de deadline om te voldoen aan alle toelatingseisen. Voldoe je uiterlijk 31 augustus niet aan alle toelatingseisen, dan kun je niet beginnen met de opleiding. |
Stappenplan
Van aanmelding tot hopelijk een plek in de opleiding dien je onderstaande stappen te doorlopen.
Als je zeker weet dat Biomedische wetenschappen in Utrecht de studie voor jou is, kun je je vanaf 1 oktober 2024 aanmelden in Studielink. De uiterlijke deadline voor aanmelding is 15 januari 2025. Om je aan te melden heb je een DigiD nodig. Het kost maximaal vijf werkdagen om een DigiD aan te vragen. Je kunt je per jaar voor maximaal twee opleidingen met numerus fixus aanmelden. Nadat je je hebt aangemeld voor Biomedische wetenschappen in Utrecht doorloop je onderstaande stappen van de selectieprocedure.
Na aanmelding in Studielink, ontvang je een e-mail met inloggegevens voor OSIRIS Online Application. Met deze gegevens log je in. Daar zie je voor je aanmeldingen bij elke opleiding met numerus fixus en selectie een apart vragenformulier. Nadat je het vragenformulier hebt ingevuld, krijg je toegang tot de studiestof voor de kennis- en inzichtstoets tijdens de selectiedag.
Je vult het vragenformulier voor Biomedische wetenschappen in Utrecht in, dat bestaat uit oriënterende vragen over studie- en beroepskeuze en over het selectie- en opleidingsprofiel dat de opleiding nastreeft, vragen over je vooropleiding en je vwo-cijfers. Binnen het formulier upload je een gewaarmerkte cijferlijstverklaring met vwo-cijfers. Nadat je het vragenformulier (deels) hebt ingevuld, krijg je toegang tot de studiestof voor de kennis- en inzichtstoets tijdens de selectiedag.
Let op: de uitnodiging om het vragenformulier in te vullen wordt per e-mail verstuurd naar het adres waarmee je in Studielink staat ingeschreven. Zorg ervoor dat je een werkend privé e-mailadres invult. Houd ook je spamfolder in de gaten!
Let op: de deadline voor het indienen van het complete vragenformulier is 31 januari 2025. Ben je te laat? Dan kan je niet deelnemen aan de rest van de selectieprocedure en krijg je geen rangnummer. Je verbruikt dan wel een selectiepoging.
Een onderdeel van het vragenformulier is het invoeren van je 5 vwo-overgangscijfers, afgerond op 1 decimaal. We maken gebruik van de landelijke cijferlijstverklaring van de Universiteiten van Nederland. Vraag jouw (oude) middelbare school om het PDF-document digitaal in te vullen, te printen en te ondertekenen. Ook een stempel van je school is vereist.
Als je momenteel niet meer in 6 vwo zit en al eerder eindexamen hebt gedaan, lever je alsnog je 5-vwo overgangscijfers aan door middel van de daarvoor bestemde cijferlijstverklaring. Wanneer dit niet mogelijk is kun je contact opnemen met de selectiecommissie via selectieBMW@umcutrecht.nl.
Doe je vwo of heb je vwo gedaan, maar ben je deficiënt in één of meer vakken? Laat die vakken dan leeg in het vragenformulier. Het heeft geen negatieve invloed op je deelnamekansen als je deficiënt bent in één of meer vakken. In artikel 4 van het selectiereglement staat opgenomen hoe de opleiding hiermee omgaat.
Je mag ook aan onze selectieprocedure meedoen als je geen vwo-cijfers hebt. Denk hierbij aan kandidaten die (in 1 of meer jaar) vwo op het VAVO doen en aan kandidaten met een hbo-propedeuse of met een hbo-diploma. Je hoeft dan de vraag over de vwo-cijfers niet in te vullen. Het heeft geen negatieve invloed op je deelnamekansen als je geen vwo-cijfers hebt. In artikel 4 van het selectiereglement staat opgenomen hoe de opleiding hiermee omgaat.
Let op! Uiterlijk 31 augustus 2025 moet je aan alle toelatingsseisen hebben voldaan. Kijk ook hieronder bij veel gestelde vragen.
Nadat je het vragenformulier hebt ingevuld en opgestuurd, ontvang je via e-mail inloggegevens voor de digitale leeromgeving in Blackboard. Let op: dit kan maximaal twee weken duren. Op Blackboard vind je de studiestof ter voorbereiding op de kennis- en inzichtstoets. De inloggegevens ontvang je op zijn vroegst op 1 december 2024 (of later als je je later inschrijft).
De studiestof is representatief voor het eerste jaar van de opleiding en grotendeels in het Engels. De verwachte tijdsinvestering voor het bestuderen van de studiestof bedraagt circa 25 uur. Voor ieder studieonderdeel zijn er leerdoelen geformuleerd waarin staat wat je moet kennen en kunnen. Halverwege januari verschijnt er een korte oefentoets op Blackboard.
De selectiedag is op zaterdag 15 februari 2025 op het Utrecht Science Park. Wanneer je het vragenformulier uiterlijk 31 januari 2025 hebt ingediend, ontvang je begin februari de uitnodiging voor de selectiedag. Op de selectiedag maak je een kennis- en inzichtstoets en beantwoord je een vraag over je motivatie. Houd in ieder geval de gehele dag vrij. En houd je mailbox in de gaten; check ook je spambox want soms komen berichten daar in terecht.
Let op: Bij (gedeeltelijke) afwezigheid op de selectiedag eindigt je deelname aan de selectie. Je verbruikt dan wel een selectiepoging.
Let op: Er is slechts één selectiedag. Dit houdt in dat er geen beroep kan worden gedaan op een extra gelegenheid om welke reden dan ook. Als je een andere selectie hebt op dezelfde dag, meld je dan zo snel mogelijk via selectieBMW@umcutrecht.nl.
Heb je een functiebeperking (bijv. AD(H)D, dyslexie, chronische ziekte of visuele beperking), een andere ondersteuningsbehoefte, of is Nederlands niet je moedertaal waardoor je mogelijk extra tijd/voorzieningen tijdens de selectiedag nodig hebt? Stuur dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk 31 januari 2025, een e-mail naar de studieadviseurs via adviseurs@umcutrecht.nl.
Noem in je e-mail de volgende zaken:
- je naam, studentnummer en de opleiding waarvoor je selectie doet;
- de aard van de functiebeperking, inclusief gewaarmerkte/ondertekende bewijsstukken. In het geval van dyslexie dient dit te zijn:
A. het onderzoeksrapport afgegeven door een erkende instantie/persoon
B. de dyslexieverklaring - wat je nodig denkt te hebben aan voorzieningen.
Verzoeken na 31 januari worden niet meer behandeld. Afhankelijk van de aard van de functiebeperking/ondersteuningsbehoefte wordt bekeken welke voorziening er voor de selectiedag mogelijk is.
Alle opgestuurde informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De desbetreffende selectiecommissie krijgt alleen bericht van de voorziening(en) die aan jou is/zijn toegekend. Daarnaast houden we ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de privacyverklaring van de Universiteit Utrecht.
Meer weten?
Als je op de selectiedag aantoonbaar niet in Nederland verblijft, gaan we proberen om deelname op afstand mogelijk te maken. Je moet je zo snel mogelijk, maar uiterlijk 31 januari 2025, aanmelden voor online deelname aan de selectiedag door een e-mail te sturen naar selectieBMW@umcutrecht.nl. Hierbij is het wel zo dat eventuele online deelname aan de selectiedag uitsluitend mogelijk is op de reguliere selectiedag. Wegens eventueel tijdsverschil is het mogelijk dat de toets op een voor jou ongunstig tijdstip valt.
Online deelname aan de selectiedag is op eigen risico. De kandidaat is zelf verantwoordelijk voor (technische) vereisten, zoals een computer met goede en stabiele internetverbinding, een microfoon en webcam.
Op 15 april 2025 ontvang je via Studielink je rangnummer. Als je een gunstig rangnummer hebt, krijg je een plaats aangeboden via Studielink. Je hebt twee weken de tijd om je plaats te accepteren. Doe je dat niet, dan ben je je plaats kwijt en kun je geen Biomedische wetenschappen gaan studeren in Utrecht. De plaats gaat naar de volgende kandidaat in de ranglijst. In de week na 15 april ontvang je per e-mail een nadere toelichting van de selectiecommissie op het aan jou toegekende rangnummer.
Voor het studiejaar 2025-2026 zijn er 175 plaatsen beschikbaar. Je plaats op de ranglijst bepaalt of je een uitnodiging ontvangt om Biomedische wetenschappen te studeren in Utrecht. Doordat elke kandidaat mee kan doen aan twee selectieprocedures, is de kans groot dat kandidaten met een, in eerste instantie, ongunstiger rangnummer (>175) alsnog een plaats aangeboden krijgen. Houd dus vanaf 15 april wekelijks je e-mail (inclusief spamfolder) in de gaten. Tot en met 15 september kunnen er opleidingsplaatsen toegekend worden.
Houd rekening met de kans dat je niet wordt geselecteerd voor de opleiding Biomedische wetenschappen. Het is belangrijk om goed na te denken over een alternatieve studiekeuze.
Let op: Als je niet alle onderdelen van de selectieprocedure (op tijd) afrondt, word je verwijderd uit de selectieprocedure en krijg je ook geen rangnummer. Je hebt dan wel een selectiepoging verbruikt als je na 15 januari nog staat ingeschreven voor de opleiding.
De selectie is gericht op aankomende studenten die zich vanaf het begin willen inzetten voor de studie. De opleiding streeft ernaar kandidaten aan te nemen die een grote kans hebben om de opleiding succesvol af te ronden. Hierbij kan gedacht worden aan: aantoonbare interesse in biomedische wetenschappen, een onderzoekende en nieuwsgierige houding, en cognitieve- en studievaardigheden passend bij de opleiding. De volgende drie onderdelen worden meegewogen:
- Het berekende gemiddelde van de vwo-cijfers voor de vakken Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Wiskunde A of B: 45%
- Kennis- en inzichttoets gemaakt op de selectiedag: 45%
- Motivatievraag gemaakt op de selectiedag: 10%
De selectiecommissie maakt een eerste, voorlopige ranglijst op basis van de uitslag van de gesloten vragen uit de kennis- en inzichttoets tezamen met de vwo-cijfers van de vakken Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Wiskunde A of B. bij deze eerste ranking telt de score op de gesloten vragen voor 50% mee en het gemiddelde vwo-cijfer voor 50%. Hieruit volgt een top 350.
Van de top 350 kandidaten in de voorlopige ranglijst worden de antwoorden op de open vragen en de motivatievraag nagekeken. Deze scores worden samen met de eerder genoemde onderdelen verwerkt tot een definitieve ranglijst, waarbij de vwo-cijfers en de scores op de kennis- en inzichttoets (score op gesloten vragen en score op open vragen, respectievelijk 40% en 60%) elk voor 45% meetellen en de score op de motivatievraag voor 10%. Let op: van de overige kandidaten worden de open vragen en motivatievraag niet nagekeken.
De kandidaten met de hoogste gewogen scores ontvangen de laagste rangnummers. De kandidaten worden op basis van deze tweede en definitieve ranglijst toegelaten tot de opleiding Biomedische wetenschappen, waarbij aan de laagste rangnummers als eerste een plaats wordt aangeboden via Studielink.
Bij kandidaten zonder vwo-cijfers wordt er een aangepaste formule gebruikt voor het berekenen van het rangnummer om te compenseren voor de afwezigheid van de vwo-cijfers. De motivatievraag telt mee voor 10% en de toets voor 90%. De score op de kennis- en inzichtstoets telt dus zwaarder mee ten opzichte van de ranking met vwo-cijfers.
Als je een plaats aangeboden krijgt dien je die binnen twee weken via Studielink te accepteren. Doe je dit niet dan ben je je plaats kwijt en kun je geen Biomedische wetenschappen studeren. Check daarom regelmatig je mail- en spambox.
Vanaf 15 april wordt bovenaan deze pagina wekelijks bekend gemaakt tot en met welk rangnummer een plaats is aangeboden.
Meer weten over de inschrijfprocedure? Ga naar toelating en aanmelding.
Vragen?
Als je nog vragen hebt over je inschrijfverzoek en de selectie kijk dan eerst of je vraag hieronder wordt beantwoord. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op via selectieBMW@umcutrecht.nl.
Je mag deelnemen aan de selectie van de opleiding Biomedische wetenschappen in Utrecht, ook als je nu een andere studie volgt of als je een jaar in het buitenland bent geweest. Op 31 augustus 2025 moet je wel aan de toelatingseisen voor Biomedische wetenschappen voldoen.
Je kunt meedoen aan de selectie als je nog bezig bent om vakken of een diploma te halen. Je kunt echter alleen geplaatst worden voor de opleiding als je uiterlijk 31 augustus 2025 bij de Universiteit Utrecht kunt aantonen dat je aan de toelatingseisen van de opleiding voldoet. Deficiënties moeten dus ook uiterlijk 31 augustus 2025 zijn weggewerkt.
Als je een deficiëntie moet wegwerken, doe je dit via De Centrale Commissies Voortentamen – CCVX of via een Staatsexamen. Certificaten van Boswell-Bèta worden niet geaccepteerd bij Biomedische wetenschappen in Utrecht.
Let op! Uiterlijk 31 augustus moet je aan alle toelatingseisen hebben voldaan. Als je vragen hebt over het uploaden van de juiste documenten kun je deze stellen aan de Centrale Studentenadministratie via studentenservice@uu.nl.
Ja, je mag dan deelnemen aan de selectie. Het heeft geen negatieve invloed op je deelnamekansen als je geen regulier vwo doet of hebt afgerond. Voor kandidaten met een andere vooropleiding, wordt een aangepaste formule gebruikt om het rangnummer te bepalen om te compenseren voor de afwezigheid van vwo-cijfers. Let wel op dat je aan de toelatingseisen van de opleiding voldoet en de vakken Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Wiskunde A of B aantoonbaar op vwo-niveau hebt afgerond, bijvoorbeeld via CCVX. Je kunt contact opnemen met de Toelatingscommissie via toelating@umcutrecht.nl om de toelatingseisen na te vragen.
Je mag met een buitenlands diploma meedoen aan de selectieprocedure. Je kunt echter alleen geplaatst worden als je diploma voldoet aan de toelatingseisen voor Biomedische wetenschappen in Utrecht.
Voor het geval je dat nog niet hebt gedaan, adviseren wij je om de website van International Student Admissions van de Universiteit Utrecht te bekijken. Zij kunnen voor je nagaan of je een juist buitenlands diploma hebt om in Nederland Biomedische wetenschappen te gaan studeren.
Wanneer je wordt toegelaten op grond van een buitenlands diploma, moet het Admissions Office uiterlijk 31 augustus 2025 een hardcopy van je buitenlands diploma per post hebben ontvangen.
De zogenaamde ‘8+ regeling’ is komen te vervallen. Dit betekent dat je ongeacht je gemiddelde vwo-cijfer, mee moet doen aan de selectie van Biomedische wetenschappen om geplaatst te kunnen worden voor de opleiding. Hoge vwo-cijfers zijn wel gunstig voor je kans op plaatsing.
Nee, deelname is gratis. Houd er wel rekening mee dat je op de selectiedag naar Utrecht moet komen en dat de reis- en eventuele verblijfskosten hiervoor voor eigen rekening zijn. Je moet op de selectiedag ook je eigen eten regelen.
Nee, er is slechts één selectiedag. Er kan geen beroep worden gedaan op een extra gelegenheid om welke reden dan ook. Dit jaar is de selectiedag op zaterdag 15 februari 2025. Deelname aan de selectiedag is verplicht.
Als je een andere selectie hebt op dezelfde dag, stuur ons dan zo snel mogelijk een e-mail via selectieBMW@umcutrecht.nl. Wij kunnen met je meedenken en op zoek gaan naar mogelijke oplossingen. Als de selectiedag van een andere opleiding geheel samenvalt met die van Biomedische wetenschappen in Utrecht, zal je moeten kiezen aan welke selectie je gaat deelnemen.
In totaal kun je twee keer deelnemen aan de selectie van de opleiding Biomedische wetenschappen in Utrecht. Als je afgelopen jaar hebt deelgenomen maar je plaats niet hebt geaccepteerd of niet bent geplaatst, kun je aankomend jaar opnieuw meedoen. Uiteraard moet je dan nog wel minimaal één selectiekans over hebben.
Besef dat ingeschreven staan voor de opleiding Biomedische wetenschappen in Utrecht in Studielink na 15 januari 2025 automatisch betekent dat je een selectiepoging verbruikt. Als je je uitschrijft na 15 januari kun je je deelname niet ongedaan maken. Uitschrijven vóór 15 januari kan wel zonder gevaar voor het verliezen van een selectiepoging.
Als je je na 15 januari terugtrekt, geef dan je afmelding aan ons door via selectieBMW@umcutrecht.nl. Daarnaast moet je je ook uitschrijven in Studielink.
Met deelname aan onze selectie voor studiejaar 2025-2026 verbruik je één selectiepoging.
In totaal kun je twee keer deelnemen aan de selectie van de opleiding Biomedische wetenschappen in Utrecht. Als je afgelopen jaar hebt deelgenomen maar niet bent geplaatst en nog minimaal één selectiepoging hebt, kun je aankomend jaar opnieuw meedoen.
Als je je voor Biomedische wetenschappen in Utrecht hebt ingeschreven maar je je vóór 15 januari uitschrijft, dan verbruik je geen selectiepoging voor deze opleiding. Als je je later uitschrijft (na 15 januari) verbruik je wel een selectiepoging.
Wanneer je er niet in slaagt om je diploma of CCVX-examen of certificaat te behalen, kan je door middel van het daarvoor bestemde aanvraagformulier een verzoek indienen om je selectiepoging te laten schrappen. Klik hier om naar het formulier te gaan. Het dit jaar behaalde rangnummer vervalt. Als je volgend jaar Biomedische wetenschappen wil studeren, zal je volgend jaar opnieuw mee moeten doen aan de selectie. Dan zal je een nieuw rangnummer krijgen.
Dit geldt vanaf 1 december. Je krijgt na 1 december toegang tot de studiestof. Als je twee weken nadat je het vragenformulier hebt ingediend nog geen e-mail hebt ontvangen met inloggegevens (Solis-ID; check ook je spamfolder), neem dan contact op met selectieBMW@umcutrecht.nl. Neem ook contact met ons op als je meer dan twee weken voor 1 december je vragenformulier hebt ingevuld en twee weken na 1 december nog geen e-mail met inloggegevens (Solis-ID) hebt ontvangen (check ook je spamfolder).
Heb je een functiebeperking (bijv. AD(H)D, dyslexie, chronische ziekte of visuele beperking), een andere ondersteuningsbehoefte, of is Nederlands niet je moedertaal waardoor je mogelijk extra tijd/voorzieningen tijdens de selectiedag nodig hebt? Stuur dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk 31 januari 2025, een e-mail naar de studieadviseurs via adviseurs@umcutrecht.nl.
Noem in je e-mail de volgende zaken:
- je naam, studentnummer en de opleiding waarvoor je selectie doet;
- de aard van de functiebeperking, inclusief gewaarmerkte/ondertekende bewijsstukken. In het geval van dyslexie dient dit te zijn:
A. het onderzoeksrapport afgegeven door een erkende instantie/persoon
B. de dyslexieverklaring - wat je nodig denkt te hebben aan voorzieningen.
Verzoeken na 31 januari worden niet meer behandeld. Afhankelijk van de aard van de functiebeperking/ondersteuningsbehoefte wordt bekeken welke voorziening er voor de selectiedag mogelijk is.
Alle opgestuurde informatie wordt vertrouwelijk behandeld. De desbetreffende selectiecommissie krijgt alleen bericht van de voorziening(en) die aan jou is/zijn toegekend. Daarnaast houden we ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de privacyverklaring van de Universiteit Utrecht.
Meer weten?
Wanneer Nederlands niet je moedertaal is en je hier moeite mee ervaart kun je bij de studieadviseurs een verzoek indienen voor het gebruik van een woordenboek. Stuur dan zo snel mogelijk maar uiterlijk 31 januari 2025, een e-mail naar de studieadviseurs via adviseurs@umcutrecht.nl. Noem daarbij je naam, studentnummer en de reden waarom je een woordenboek denkt nodig te hebben. Al de opgestuurde informatie wordt vertrouwelijk behandeld.
Het studentnummer is het nummer dat je in Studielink van de Universiteit Utrecht toegewezen hebt gekregen. Het bestaat uit 7 cijfers. Je studentnummer staat onderaan iedere mededeling die je ontvangt vanuit OSIRIS Online Application.
Op 15 april 2025 krijg je te horen wat je rangnummer is via Studielink. Als je rangnummer gunstig is, krijg je een plaats aangeboden voor de opleiding in Studielink. Zodra iemand een plaats heeft geweigerd, zal deze aan de volgende in de lijst worden aangeboden. Je behoudt de hele procedure hetzelfde rangnummer. Deze verandert niet.
Als je niet door de selectie heen komt, één keer hebt deelgenomen aan de selectieprocedure van Utrecht en nog minimaal één keer mag deelnemen aan de selectieprocedure, dan mag je volgend jaar nogmaals deelnemen aan onze selectie. Daarbij wordt niet gekeken naar je uitslag van het voorgaande jaar. Aan de selectie voor toelating tot een studiejaar kunnen geen rechten worden ontleend voor de toelating tot een volgend studiejaar.
Houd rekening met de kans dat je niet wordt geselecteerd voor de opleiding Biomedische wetenschappen. Het is belangrijk om goed na te denken over een alternatieve studiekeuze.
De volgorde waarin kandidaten geplaatst worden, is als volgt:
- Plaatsing van kandidaten op basis van rangnummer (alleen diegenen die aan alle voorwaarden voldoen en die een gunstig genoeg rangnummer hebben voor plaatsing).
- Naplaatsing van de eerstvolgende op de ranglijst op vrijgekomen plaatsen omdat eerder geplaatste kandidaten hun plek hebben geweigerd.
Een laag rangnummer (1-175) geeft veel kans op plaatsing, een hoog rangnummer (>250) geeft een kleinere kans op plaatsing. Het is echter niet te zeggen tot welk rangnummer er een plaats aangeboden zal worden. Als er namelijk in de rangnummers 1 t/m 175 veel kandidaten zijn die ook elders geselecteerd worden en voor die andere opleiding een plaats accepteren, vallen er weer plekken vrij in de ranglijst van BMW. Zodra er een plek vrijvalt, krijgt de volgende kandidaat op de lijst een plaats aangeboden. Dit proces gaat door totdat alle plekken bezet zijn óf tot het 15 september 2025 is. Op deze website wordt wekelijks het laatst aangeboden rangnummer gepubliceerd.