Mogelijke beroepen

Na het afronden van je master Biomedische wetenschappen kun je je opgedane kennis kwijt in verschillende richtingen. Wil je verder in het wetenschappelijk onderzoek? Dan kun je ervoor kiezen om een promotieonderzoek (PhD) te doen. Andere sectoren waar veel afgestudeerden voor kiezen zijn de farmaceutische industrie, overheid, het onderwijs en ICT. Binnen deze sectoren zijn voor alumni van Biomedische wetenschappen diverse banen mogelijk.

Van de afgestudeerden vindt 80% binnen een jaar een baan binnen het vakgebied. Van alle banen samen ligt het bruto startsalaris op €2.494 per maand (mediaan) voor een fulltime functie.

Promotieonderzoek

Als promotieonderzoeker (promovendus) voer je wetenschappelijk onderzoek uit onder begeleiding van een professor. Dit onderzoek, dat ongeveer vier jaar duurt, bestaat uit meerdere onderzoeksprojecten. Hiervoor voer je experimenten uit, presenteer je je onderzoeksresultaten op congressen en publiceer je wetenschappelijke artikelen. De experimenten die je uitvoert kunnen plaatsvinden in een laboratorium, achter de computer (bio-informatica), in contact met proefpersonen, of een combinatie hiervan. Een promotieonderzoek sluit je af met het schrijven van een proefschrift. Na een succesvolle afronding van je promotieonderzoek ontvang je de doctorstitel (afgekort tot Dr.).

Een promotieonderzoek ben je voorbereid op een loopbaan als wetenschappelijk onderzoeker. Na het behalen van je doctorstitel kun je, als je onderzoek wilt blijven doen, verder gaan in de wetenschap als post-doctoraal onderzoeker (vaak afgekort tot post-doc). Er zijn echter weinig post-doc banen beschikbaar. Daarom kiezen ook veel gepromoveerden uiteindelijk voor een baan in een andere sector.

Het startsalaris van promovendi ligt momenteel op €2.266. Dit loopt op tot €2.897 in het vierde jaar. De werkdruk tijdens een promotieonderzoek is hoog.

Clinical Research Associate

Als clinical research associate (CRA) coördineer je clinical trials: klinisch onderzoek naar nieuwe medicijnen of medische hulpmiddelen, waarin wordt bepaald of deze veilig en effectief zijn, en dus op de markt mogen komen. Als CRA ben je een ‘spin in het web’. Je hebt contact met de behandelend artsen, verpleegkundigen, deelnemende ziekenhuizen en de opdrachtgevers vanuit de farmaceutische industrie. Het is dus een sterk communicatieve functie. Tijdens een clinical trial is het essentieel dat de veiligheid van de patiënt wordt gecontroleerd en dat alle onderzoeksgegevens goed worden gedocumenteerd. Als expert op het gebied van de processen en protocollen rondom een clinical trial zorg je ervoor dat het onderzoek in goede banen wordt geleid.

Het startsalaris van een CRA ligt rond de €2.200-2.400 bruto per maand.

Consultant

Een consultant geeft advies aan bedrijven, overheidsinstellingen of individuen. Tijdens de opleiding Biomedische wetenschappen heb je diepgaande kennis opgedaan over de werking van het menselijk lichaam, diverse ziektes en behandelingen daarvan, en over het proces van wetenschappelijk onderzoek. Als consultant breng je deze kennis in de praktijk door advies te geven over bijvoorbeeld technische innovaties, het verbeteren van subsidieaanvragen, of het op de markt brengen van wetenschappelijke ontdekkingen. Omdat je steeds aan een ander project werkt, is consultancy een sector met veel afwisseling. Vaak werk je gedurende een project tijdelijk bij de opdrachtgever. Goede communicatieve vaardigheden zijn in deze baan belangrijk, omdat je opdrachtgevers ervan moet overtuigen dat jij de beste adviseur bent op dat gebied.

Het salaris van consultants loopt sterk uiteen, afhankelijk van de sector waarin je advies geeft, de complexiteit van de projecten, en hoe uniek jouw kennis is op een bepaald gebied. Het startsalaris ligt rond de €2.200-3.000 bruto per maand. Een ervaren consultant verdient gemiddeld €4.500 per maand.

Onderzoeker farmaceutische industrie

Onderzoek doen kan niet alleen bij de universiteit, maar ook in het bedrijfsleven, waar het ‘research & development’ (R&D) wordt genoemd. Als onderzoeker in de farmaceutische industrie werk je dichter op de praktische toepassing dan bij de universiteit. Waar de nadruk bij de universiteit ligt op het vergaren van nieuwe kennis (toepasbaar of niet), ligt die bij de farmaceutische industrie op het maken van toepasbare producten waaraan het bedrijf geld kan verdienen. Zo kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar een medicijn tegen Alzheimer, de bijwerkingen van immunotherapie proberen te verkleinen, of technologie ontwikkelen om een vroegere diagnose van kanker mogelijk te maken.

Er zijn grote verschillen tussen farmaceutische bedrijven, van kleine start-ups tot grote spelers met duizenden werknemers. De sfeer, het soort werkzaamheden en de (financiële) mogelijkheden verschillen sterk tussen bedrijven. Het startsalaris ligt tussen de €2.100-3.300.

Beleidsmedewerker of wetenschappelijk medewerker overheid

Als beleidsmedewerker werk je aan oplossingen van maatschappelijke problemen. Met een team stel je doelen voor de toekomst, bedenk je hoe je die kan bereiken en zorg je voor de uitvoering van deze plannen. Beleidsmedewerkers werken vaak voor de overheid of voor kennisinstellingen. Zo kun je werken aan een betere aansluiting van een opleiding op de arbeidsmarkt (universiteit), het bevorderen van een gezonde leefstijl (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), of het effectiever bestrijden van infectieziektes (RIVM).

Het ontwikkelen van beleid gebeurt op basis van bestaande wetenschappelijke inzichten. Als wetenschappelijk medewerker ben je ook betrokken bij maatschappelijke onderwerpen, alleen benader je deze als onderzoeker. In plaats van het implementeren van plannen, ontwikkel je nieuwe inzichten waarop toekomstig beleid kan worden gebaseerd. Om als wetenschappelijk medewerker aan de slag te kunnen gaan, is ervaring met wetenschappelijk onderzoek (bijvoorbeeld een promotieonderzoek) meestal vereist.

Het startsalaris van een beleidsmedewerker ligt tussen de €2.400-3.600 bruto per maand bij de landelijke overheid (bij een lokale overheid is dit lager). Voor een wetenschappelijk medewerker begint het salaris rond de €3.000-4.000 bruto per maand, mede omdat wetenschappelijke werkervaring en een sterke inhoudelijke basis zijn vereist voor deze functie.

Docent middelbare school of hbo

Als je het leuk vindt om wetenschap over te brengen en uit te leggen aan een breed publiek, zijn er diverse banen die je kunt gaan doen. Naast lesgeven kan je werken in een (wetenschaps)museum of schrijven voor de wetenschapredactie van een krant. Het aantal vacatures in de media en culturele sector is echter laag, en daarom gaan veel afgestudeerden het onderwijs in. Met een diploma Biomedische wetenschappen kun je biologie, scheikunde of NLT geven op een middelbare school. Lesgeven op het hbo behoort ook tot de mogelijkheden. Docenten op de universiteit houden zich meestal bezig met zowel onderzoek als onderwijs.

Als je je lesbevoegdheid hebt gehaald als onderdeel van de master Science Education and Communication, of tijdens het educatieprofiel van een andere master, dan kan je direct na je afstuderen aan de slag voor de klas. Heb je je lesbevoegdheid nog niet behaald? Dan kan je deze met een half jaar tot een jaar extra scholing halen.

Het startsalaris van een middelbare schooldocent ligt rond de €2.400-2.600 bruto per maand. Op het hbo is dit €2.700-3.000 per maand.

ICT

Een relatief groot aantal afgestudeerden van Biomedische wetenschappen gaat werken in de ICT-sector. Ook als je nog geen ervaring hebt met programmeren of bio-informatica is er veel vraag naar hoogopgeleide bèta’s. Niet iedereen die in de ICT gaat werken doet dit inhoudelijk gerelateerd aan de studie, maar er zijn allerlei manieren waarop je ICT en Biomedische wetenschappen kunt combineren. Zo zijn er voor het analyseren van complexe onderzoeksdata computervaardigheden nodig, die wetenschappers niet altijd zelf in huis hebben. Als bio-informaticus ondersteun je onderzoekers bij de analyse van grote datasets van bijvoorbeeld bevolkingsonderzoek of met DNA sequencing data. Iedere (bio)medische of farmaceutische instelling heeft tegenwoordig (bio-)informatici in dienst.

Zonder ervaring met programmeren of bio-informatica begin je vaak als trainee. Het salaris hiervan ligt rond de €2.200-2.500 bruto per maand. Na afloop van het traineeship kan dit flink stijgen. Heb je wel al ervaring met ICT, dan kan je voor een baan als bio-informaticus rekenen op €2.800-3.500 bruto per maand.