Als beleidsmedewerker werk je aan oplossingen van maatschappelijke problemen. Met een team stel je doelen voor de toekomst, bedenk je hoe je die kan bereiken en zorg je voor de uitvoering van deze plannen. Beleidsmedewerkers werken vaak voor de overheid of voor kennisinstellingen. Zo kun je werken aan een betere aansluiting van een opleiding op de arbeidsmarkt (universiteit), het bevorderen van een gezonde leefstijl (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), of het effectiever bestrijden van infectieziektes (RIVM).
Het ontwikkelen van beleid gebeurt op basis van bestaande wetenschappelijke inzichten. Als wetenschappelijk medewerker ben je ook betrokken bij maatschappelijke onderwerpen, alleen benader je deze als onderzoeker. In plaats van het implementeren van plannen, ontwikkel je nieuwe inzichten waarop toekomstig beleid kan worden gebaseerd. Om als wetenschappelijk medewerker aan de slag te kunnen gaan, is ervaring met wetenschappelijk onderzoek (bijvoorbeeld een promotieonderzoek) meestal vereist.
Het startsalaris van een beleidsmedewerker ligt tussen de €2.400-3.600 bruto per maand bij de landelijke overheid (bij een lokale overheid is dit lager). Voor een wetenschappelijk medewerker begint het salaris rond de €3.000-4.000 bruto per maand, mede omdat wetenschappelijke werkervaring en een sterke inhoudelijke basis zijn vereist voor deze functie.