Ervaringen

 • Nilda Tatipata, bachelorstudent Biomedische wetenschappen

  Student Biomedische wetenschappen Nilda Tatipata

  “Ik had bij verschillende universiteiten naar de opleiding Biomedische wetenschappen (BMW) gekeken, maar ik voelde me in Utrecht meteen thuis. De sfeer was goed, ik vond het gebouw mooi en de voorlichting was interessant. Er werd gezegd dat je veel keuzevrijheid hebt in het volgen van cursussen. Dat klopt ook. Je kunt je eigen interesse volgen. Dat vergt wel wat tactisch denken, want als je de ene cursus volgt, kun je de andere niet volgen. Wat ik fijn vind, is dat als je het moeilijk vindt om te kiezen, je altijd hulp kunt vragen aan ouderejaars of de studievereniging. Het is hier allemaal low key. Iedereen is bereid met je mee te denken.

  Ik ben een overtuigde BMW-kiezer. Mijn broer had een vriendin die BMW studeerde, en vond dat wel wat voor mij. Mijn andere broer zei juist dat het labwerk niets voor mij zou zijn. Ik zat toen in de derde klas, maar ging me toch al verdiepen in de studie. Ik had veel interesse in biologie, wilde weten hoe het menselijk lichaam werkt, wat er gebeurt als je ziek wordt en hoe geneesmiddelen tot herstel kunnen leiden. Dat leer je bij BMW en daarom past de studie bij mij. In het lab heb ik nog niet gestaan. Dat ga ik dit jaar doen als ik aan mijn scriptie ga werken.

  Momenteel ben ik bezig met mijn vierde bachelorjaar. Dat komt onder meer omdat ik heel veel onderwerpen van BMW interessant vind en actief ben geweest bij verenigingen. Dit extra jaar gebruik ik om extra cursussen te volgen en om zeven tot tien weken stage te lopen voor mijn scriptie. Standaard ga je twee weken stage voor je scriptie lopen. Dit jaar ga ik ook in de Studentenraad van de faculteit Geneeskunde. Ik heb gemerkt dat de opleiding heel goed luistert naar de feedback van studenten op het onderwijs. Daar wil ik dit jaar mijn steentje aan bijdragen."

 • Tim Bezemer, promovendus in het UMC Utrecht

  Alumnus Biomedische wetenschappen Tim Bezemer

  “Ik vond het heel fijn om bij Biomedische wetenschappen te studeren met studenten die allemaal bewust hebben gekozen voor deze studie. Iedereen is geïnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam en heel gemotiveerd. Iedereen studeert hard. Daar word je vanzelf in meegezogen. Uniek is dat BMW in Utrecht onderdeel is van verschillende faculteiten. Hierdoor krijg je voor elk vak de specialist als docent. Daarbij weten de docenten hoe ze de stof op studenten moeten overbrengen. Het is een van de sterkste kanten van de opleiding.

  Na het eerste jaar, waar je veel verplichte vakken volgt, krijg je veel keuzevrijheid. Je kunt vakken volop mixen en matchen. Dat betekent niet dat je steeds bij mensen zit die je niet kent. Als eerstejaars leer je vrijwel al je studiegenoten goed kennen. Eerst tijdens de introductie en daarna ook via allerlei activiteiten die studievereniging Mebiose organiseert. In het eerste jaar zit je ook lange tijd in dezelfde werkgroepen. Je komt in het tweede en derde jaar dus altijd bekenden tegen.

  In het derde jaar kun je op stage als onderdeel van je scriptie. Als scriptiestage heb ik enige tijd meegelopen met een promovendus die laboratoriumonderzoek combineerde met het analyseren van veel data met de computer. Die combinatie sprak me heel erg aan; als hobby programmeerde ik graag. Door die stage werd mijn interesse gewekt voor bio-informatica. Met behulp van bepaalde software kun je heel veel onderzoeksgegevens analyseren. Door bijvoorbeeld het DNA van zieke en gezonde patiënten met elkaar te vergelijken kom je misschien wel tot nieuwe ontdekkingen over die ziekte.

  Dit werk sprak me zo aan dat ik na mijn bachelor de master Bio-informatica ben gaan doen. Nu werk ik als promovendus in het UMC Utrecht. Ik onderzoek de voorspellende waarde van karakteristieken van het bloed op verschillende ziektes. Daarvoor zit ik dus veel achter de computer. Mijn werk sluit naadloos aan bij mijn opleiding.”