Ervaringen

Hoe kijkt Jolijn naar de coronacrisis?

In deze video vertelt Jolijn, derdejaarsstudent Biomedische wetenschappen, waarom het juist nu interessant is om deze opleiding te volgen. Zo leert ze onder andere over de opbouw van het virus, het binnendringen in het menselijk lichaam én hoe het vervolgens weer verdwijnt. 

 • Arjan Bassa, bachelorstudent Biomedische wetenschappen

  Portretfoto van Arjan Bassa

  “Je staat in deze opleiding meteen met je neus bovenop de nieuwste ontwikkelingen. Daardoor heb je steeds het gevoel dat je bezig bent met zaken die echt belangrijk zijn. Dat is ook de reden dat ik Biomedische wetenschappen (BMW) verkoos boven Geneeskunde: bij Geneeskunde ben je directer bezig met het behandelen van de ziekte, bij BMW onderzoek je hoe iemand ziek kan worden en hoe je dat kan voorkomen. Het onderzoeksniveau is veel gedetailleerder en gaat terug tot het kleinste niveau van het leven.

  Bijna al het onderwijs wordt gegeven door mensen uit de praktijk: onderzoekers en artsen onderzoekers van het UMC Utrecht. Zij vertellen waarmee ze op dat moment bezig zijn. Bijvoorbeeld waar ze onderzoek naar doen of wat voor ziekte ze behandelen. Dat maakt de lessen interessant. Je merkt dat er op sommige vragen van studenten nog geen antwoord is. Dat ze daar juist nog onderzoek naar doen. Dat is aan de ene kant frustrerend, maar aan de andere kant weet je dat er nog veel te ontdekken valt.

  Zelf weet ik nog niet precies wat ik met deze opleiding wil gaan doen. Mijn interesse gaat nu uit naar kanker, maar je kan je ook verdiepen in infectieziektes, of virussen of het zenuwstelsel om maar wat te noemen. Het curriculum biedt veel keuzeruimte en manieren om je te verdiepen én verbreden. Je kan ook nog een tijd in het buitenland studeren. Die keuzevrijheid was voor mij ook één van de redenen om voor Utrecht te kiezen.

  Dit tweede jaar zit ik in het honoursprogramma. Dan volg je naast de gewone vakken een speciaal onderwijstraject waarin je onder andere een groot eigen project uitvoert. Verder mag je als groep studenten sprekers uitnodigen en ga je een eigen onderzoek doen. Ik hoop daardoor een nog betere student te worden met een brede kijk op het vakgebied. De opleiding heeft een vol studieprogramma. Je moet een hoop doen, maar als je discipline hebt, hou je nog genoeg tijd over om te werken, te sporten of om zo’n extra onderwijsprogramma te volgen.”    

 • Tim Bezemer, promovendus in het UMC Utrecht

  Alumnus Biomedische wetenschappen Tim Bezemer

  “Ik vond het heel fijn om bij Biomedische wetenschappen te studeren met studenten die allemaal bewust hebben gekozen voor deze studie. Iedereen is geïnteresseerd in de werking van het menselijk lichaam en heel gemotiveerd. Iedereen studeert hard. Daar word je vanzelf in meegezogen. Uniek is dat BMW in Utrecht onderdeel is van verschillende faculteiten. Hierdoor krijg je voor elk vak de specialist als docent. Daarbij weten de docenten hoe ze de stof op studenten moeten overbrengen. Het is een van de sterkste kanten van de opleiding.

  Na het eerste jaar, waar je veel verplichte vakken volgt, krijg je veel keuzevrijheid. Je kunt vakken volop mixen en matchen. Dat betekent niet dat je steeds bij mensen zit die je niet kent. Als eerstejaars leer je vrijwel al je studiegenoten goed kennen. Eerst tijdens de introductie en daarna ook via allerlei activiteiten die studievereniging Mebiose organiseert. In het eerste jaar zit je ook lange tijd in dezelfde werkgroepen. Je komt in het tweede en derde jaar dus altijd bekenden tegen.

  In het derde jaar kun je op stage als onderdeel van je scriptie. Als scriptiestage heb ik enige tijd meegelopen met een promovendus die laboratoriumonderzoek combineerde met het analyseren van veel data met de computer. Die combinatie sprak me heel erg aan; als hobby programmeerde ik graag. Door die stage werd mijn interesse gewekt voor bio-informatica. Met behulp van bepaalde software kun je heel veel onderzoeksgegevens analyseren. Door bijvoorbeeld het DNA van zieke en gezonde patiënten met elkaar te vergelijken kom je misschien wel tot nieuwe ontdekkingen over die ziekte.

  Dit werk sprak me zo aan dat ik na mijn bachelor de master Bio-informatica ben gaan doen. Nu werk ik als promovendus in het UMC Utrecht. Ik onderzoek de voorspellende waarde van karakteristieken van het bloed op verschillende ziektes. Daarvoor zit ik dus veel achter de computer. Mijn werk sluit naadloos aan bij mijn opleiding.”