Ervaringen
Lotte van der Krabben, student
Hoe kijkt student Lotte van der Krabben vanuit Biologie naar de coronacrisis?
"Door middel van de biologie kunnen we onderzoeken hoe snel de mutatiesnelheid van dit virus is."
Melissa Blom, (honours) student
"Vanwege mijn liefde voor dieren heb ik voor biologie gekozen. Ik heb mij gespecialiseerd in gedragsbiologie, waarbij ik het gedrag van diersoorten mag onderzoeken. Het honoursprogramma biedt mij de mogelijkheid om met een leuke groep medestudenten extra uitdagingen aan te gaan. Nooit had ik gedacht dat ik, samen met hen, op mijn eenentwintigste een boek zou publiceren!
Julia Staats, (oud) student

"Ik ben ontzettend blij met mijn studiekeuze want Biologie biedt een spectrum van onderwerpen aan, waar voor iedereen wel iets interessants bij zit! Hoewel de plantenbiologie een stuk spannender is dan ik ooit gedacht had, ben ik toch de dierlijke kant opgegaan. Ik volg vakken binnen de studiepaden ontwikkelingsbiologie en neurobiologie, en hoop hiermee uiteindelijk een master te kunnen doen op gebied van neuropsychologie. Het fijne van deze opleiding is dat je zelf jouw studie kan samenstellen, en dus echt doet wat jij leuk vindt."
Roy Veldhuizen, docent Toegepaste Biologie

"Eigenlijk wilde ik Diergeneeskunde gaan studeren. Ik werd uitgeloot en kwam zo bij de studie Biologie terecht. Na mijn bachelor heb ik eerst een bestuursjaar bij de UBV gedaan. Daarna ging ik voor mijn master Wildlife Biology and Conservation naar Edinburgh. Mijn afstudeeronderzoek deed ik in een groot natuurreservaat in Zuid-Afrika.
Terug in Nederland schreef ik me in voor de educatieve master en werd ik na een half jaar ook aangenomen als ecoloog bij het adviesbureau DHV. Hier heb ik vijf jaar gewerkt aan verschillende projecten op het grensvlak van mens en natuur. Ik probeerde mensen ervan te overtuigen dat natuur niet ondergeschikt mag zijn aan maatschappelijke ontwikkeling. Tussentijds heb ik mijn educatieve master afgerond. Nu werk ik in het HBO als docent Toegepaste Biologie.
Huidige studiekiezers zou ik aan willen raden om goed te kijken naar wat je leuk vindt, wat de mogelijkheden en kansen zijn die je geboden worden en goed te netwerken. Je maakt je eigen droombaan!"
Corné Pieterse, hoogleraar Plant-Microbe Interacties

Corné Pieterse is professor Plant-Microbe Interacties en wetenschappelijk directeur van het Institute of Environmental Biology van de Bètafaculteit. Zijn onderzoeksgroep onderzoekt de moleculaire mechanismen waarmee het immuunsysteem van planten bescherming biedt tegen plantenziekten en plagen, en hoe goedaardige micro-organismen in de microflora op plantenwortels de groei en gezondheid van planten stimuleren. Wereldwijd gaat jaarlijks ruim een kwart van alle oogsten verloren aan ziekten en plagen. Met hun onderzoek draagt de Plant-Microbe Interacties groep bij aan oplossingen voor belangrijke maatschappelijke vraagstukken zoals voedselzekerheid en duurzame landbouw.
Er is nieuw mechanisme ontdekt dat planten in een verhoogde staat van paraatheid brengt. Op deze manier kunnen ze zich beter verdedigen tegen ziekteverwekkende bacteriën en schimmels. Onderzoekers ontdekten bij de zandraket de receptor voor de plantenversterker BABA. Deze stof zorgt ervoor dat de immuunreactie van de plant sneller op gang komt, wanneer een plant wordt aangevallen door een ziekteverwekkende bacterie of schimmel. Ook ontdekten ze hoe de negatieve bijwerking van BABA, namelijk remming van groei en ontwikkeling, kan worden losgekoppeld van het positieve effect op het immuunsysteem.
Corné Pieterse zegt hierover:
"Met deze kennis kunnen we toekomstige gewassen mogelijk op een duurzame wijze beschermen tegen ziekten en plagen zonder dat dit ten koste gaat van de opbrengst. Om plantenziekten op een effectieve en duurzame manier te bestrijden is het essentieel om de nieuwe mechanismen te ontdekken waarmee ziekteverwekkers bestreden kunnen worden."
Meer voedsel, minder schadelijke stoffen. Wereldwijd gaat tot 20% van de oogsten verloren aan plantenziekten. Dit vertegenwoordigt op wereldschaal een economische schade van bijna 200 miljard euro per jaar.
"Gezien de alsmaar groeiende wereldbevolking zal er in de toekomst meer voedsel moeten worden geproduceerd, maar wel met minder meststoffen en schadelijke pesticiden. Om plantenziekten op een effectieve en duurzame manier te bestrijden is het essentieel om de nieuwe mechanismen te ontdekken waarmee ziekteverwekkers bestreden kunnen worden."
Jip Koene, (oud) student

"Ik heb gekozen voor Biologie aan de Universiteit Utrecht omdat het zo breed wordt aangeboden. Als je op zoek bent naar een studie die meerdere disciplines combineert, (bijvoorbeeld bio, geo, scheikunde) dan is hier biologie studeren de juiste keus. Je kunt binnen de studie je interesseveld nog verder specificeren doordat er een scala aan vakken wordt aangeboden; genoeg te kiezen dus! ZeIf ben ik momenteel 2 studiepaden aan het aftasten: de Mariene biologie en Gedragsbiologie spreken mij erg aan.
Ik ben ook actief lid binnen onze studievereniging; de UBV. Zij bieden veel activiteiten aan, georganiseerd door de commissies die we rijk zijn. De UBV-community is erg laagdrempelig en mede daardoor super tof om deel van uit te maken!"
Koen Vriends, masterstudent

"Ecologie en natuurbehoud waren mijn hoofdrichtingen tijdens mijn bachelor Biologie. De dynamiek van de natuur en het verbinden van systemen intrigeerde mij ontzettend. Van het allerkleinste organisme tot een enorm tropisch regenwoud, alles is verbonden, heeft elkaar nodig en is circulair. Kunnen we de miljoenen jaren aan innovatie in de natuur toepassen in de maatschappij? Dat is waar ik mij nu mee bezig houd in mijn master “Bio Inspired Innovation”. Waar ik in het onderzoek niet geheel mijn draai heb kunnen vinden, maakt het mij des te enthousiaster om de brug te kunnen vormen tussen de onderzoekswereld en de maatschappij!"