Ervaringen

Noa Snooij, student

Toen ik moest kiezen wat ik wilde gaan studeren, wist ik het allemaal nog niet zo goed. Ik heb toen gekozen voor Biologie omdat ik het altijd al leuk heb gevonden om bezig te zijn met planten en dieren. In het begin was ik nog een beetje zoekende, maar toen de keuzevakken kwamen heb ik helemaal mijn weg gevonden. Ik heb mijn interesse gevonden in de mariene wetenschappen, ecologie en evolutie. De enorme keuzevrijheid vind ik erg positief aan Universiteit Utrecht. Zo kon ik tijdens mijn studie nog interesses ontwikkelen en ontdekken. Ik heb zelfs nog wat vakken van de studie Aardwetenschappen kunnen volgen.

Daarnaast zorgt de studievereniging, de Utrechtse Biologen Vereniging (UBV) voor veel leuke activiteiten, zodat je gedurende de gehele opleiding nog nieuwe, leuke mensen kan leren kennen. Wat ik precies allemaal ga doen na mijn Bachelor weet ik nog niet zo goed. Wel hoop ik in de toekomst naar het buitenland te gaan en mij bezig te houden met de mariene biologie. Tijdens de eerste twee jaar van mijn studie heb ik al een aantal mensen leren kennen die mij kunnen helpen die droom waar te maken!

Lotte van der Krabben, student

Hoe kijkt student Lotte van der Krabben vanuit Biologie naar de coronacrisis?

"Door middel van de biologie kunnen we onderzoeken hoe snel de mutatiesnelheid van dit virus is."

Anne Snijders, honoursstudent

“Wat mij erg aansprak aan het honoursprogramma van biologie is de grote waardering van eigen inbreng. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een mogelijkheid om het te combineren met een project of opdracht binnen het honoursprogramma van biologie. Zo heb ik mijn creatieve achtergrond goed kunnen combineren, door bijvoorbeeld informatieve animaties en een educatieve module te ontwikkelen over de combinatie van kunst, design en biologie.

Vooral tijdens het grote groepsproject ben je vrij om te kiezen wat voor product je gaat ontwikkelen, en ben je erg op je groep aangewezen om het project te laten slagen. Je bent als groep verantwoordelijk voor het gehele proces van begin tot eindproduct.  Daarbij leer je zowel het schrijven als de complete organisatie daaromheen, zoals werken in teamverband, het zoeken naar een uitgever en het promoten van het product. Samen met mijn groep heb ik er toen voor gekozen een website te ontwikkelen. Mocht je interesse hebben neem dan vooral een kijkje op www.urban-biology.com.

Honoursonderwijs biedt, ten opzichte van het bachelorprogramma, allerlei mogelijkheden om nieuwe dingen te verkennen in het onderzoek en bedrijfsleven en eigen interesses verder uit te diepen. Persoonlijke inbreng en kwaliteiten worden gewaardeerd. Daarnaast bouw je een hechte vriendengroep op, die allen net als jij een uitdaging niet uit de weg gaan!"

Corné Pieterse, hoogleraar Plant-Microbe Interacties

Corné Pieterse is professor Plant-Microbe Interacties en wetenschappelijk directeur van het Institute of Environmental Biology van de Bètafaculteit. Zijn onderzoeksgroep onderzoekt de moleculaire mechanismen waarmee het immuunsysteem van planten bescherming biedt tegen plantenziekten en plagen, en hoe goedaardige micro-organismen in de microflora op plantenwortels de groei en gezondheid van planten stimuleren. Wereldwijd gaat jaarlijks ruim een kwart van alle oogsten verloren aan ziekten en plagen. Met hun onderzoek draagt de Plant-Microbe Interacties groep bij aan oplossingen voor belangrijke maatschappelijke vraagstukken zoals voedselzekerheid en duurzame landbouw.

Er is nieuw mechanisme ontdekt dat planten in een verhoogde staat van paraatheid brengt. Op deze manier kunnen ze zich beter verdedigen tegen ziekteverwekkende bacteriën en schimmels. Onderzoekers ontdekten bij de zandraket de receptor voor de plantenversterker BABA. Deze stof zorgt ervoor dat de immuunreactie van de plant sneller op gang komt, wanneer een plant wordt aangevallen door een ziekteverwekkende bacterie of schimmel. Ook ontdekten ze hoe de negatieve bijwerking van BABA, namelijk remming van groei en ontwikkeling, kan worden losgekoppeld van het positieve effect op het immuunsysteem.

Corné Pieterse zegt hierover:
"Met deze kennis kunnen we toekomstige gewassen mogelijk op een duurzame wijze beschermen tegen ziekten en plagen zonder dat dit ten koste gaat van de opbrengst. Om plantenziekten op een effectieve en duurzame manier te bestrijden is het essentieel om de nieuwe mechanismen te ontdekken waarmee ziekteverwekkers bestreden kunnen worden."

Meer voedsel, minder schadelijke stoffen. Wereldwijd gaat tot 20% van de oogsten verloren aan plantenziekten. Dit vertegenwoordigt op wereldschaal een economische schade van bijna 200 miljard euro per jaar.

"Gezien de alsmaar groeiende wereldbevolking zal er in de toekomst meer voedsel moeten worden geproduceerd, maar wel met minder meststoffen en schadelijke pesticiden. Om plantenziekten op een effectieve en duurzame manier te bestrijden is het essentieel om de nieuwe mechanismen te ontdekken waarmee ziekteverwekkers bestreden kunnen worden."