Honoursonderwijs

Sta je bekend om je honger naar kennis, heb je een kritische houding en heb je doorzettingsvermogen? Vind je het bovendien leuk om veel met medestudenten en docenten samen te werken en bijvoorbeeld een symposium te organiseren of een studiereis naar het buitenland? Dan is het honoursprogramma wellicht iets voor jou. Samen met andere geïnteresseerde studenten dedicated aan de slag gaan!

Wat is honoursonderwijs?

Honoursonderwijs is extra uitdagend onderwijs, dat verder gaat waar een reguliere universitaire opleiding ophoudt. Het onderwijs is verbredend en verdiepend en geeft je de ruimte om over grenzen van je vakgebied heen te kijken. Vrijwel alle bacheloropleidingen bieden een honoursprogramma aan, waarmee je vanaf het begin van je studie kunt starten. Maar er zijn ook latere instroommomenten. Daarnaast biedt het Honours College een interdisciplinair programma aan. Dit Descartes College is bedoeld voor alle goede en breed geïnteresseerde bachelorstudenten van de Universiteit Utrecht.

Bekijk het aanbod van de honours per opleiding:

Als honoursstudent aan de Universiteit Utrecht maak je al vroeg kennis met onderzoek in verschillende projecten en je krijgt de kans om je talenten maximaal te ontwikkelen. Daarnaast is er een community van je studie, waar je veel zelf kunt organiseren, zoals gastlezingen van topwetenschappers, onderlinge kennisuitwisseling, excursies en studiereizen naar het buitenland. Een mooie gelegenheid om andere studenten te leren kennen en om nieuwe vrienden te maken.

Waarom honoursonderwijs?

Honoursonderwijs haalt het beste uit jezelf naar boven. Je werkt veel samen met je medestudenten en gaat met elkaar dieper op de stof in. Bij honoursonderwijs neem je nooit genoegen met het antwoord 'dat is gewoon zo'. Je stimuleert elkaar om beter te presteren en leert om creatief met situaties om te gaan.  Een honoursprogramma is ook een uitstekende voorbereiding op een succesvolle carrière. Na het volgen ervan ontvang je een honourscertificaat. Tevens heb je een streepje voor als je een studiebeurs aanvraagt of een vervolgstudie in binnen- of buitenland wil volgen.

Benjamin de Graaff

Benjamin de Graaff (20 jaar), University College Utrecht

“Het UCU is een selectieve opleiding: ze zijn echt op zoek naar goede en gemotiveerde studenten. Ik wist dat ik baat zou hebben bij een uitdagende omgeving waarin studenten willen presteren. Mijn medestudenten hebben veel verschillende achtergronden, maar bijna zonder uitzondering zijn ze in veel zaken geïnteresseerd. Ze zijn open minded. Daarnaast willen ze echt uitblinken en zijn ze vaak een beetje perfectionistisch. Dat alles zorgt voor een sfeer waarin ik me thuis voel. Doordat de klassen klein zijn en iedereen ervan uitgaat dat je ook echt komt, is het onderwijs heel persoonlijk.”

Melanie Balhuizen

Melanie Balhuizen (21 jaar), honoursprogramma Scheikunde

“Het leek me goed om nog iets extra’s te doen naast mijn bachelor. Op mijn middelbare school was ik voorzitter van de leerlingenraad. Het honoursprogramma kost je best veel extra tijd, maar daar krijg je ook wat voor terug. Er is net wat meer aandacht voor presentaties, voor verslagen schrijven en voor samenwerken. Dat zijn allemaal vaardigheden waar je na je studie echt wat aan hebt. Maar het leukste is dat je mensen leert kennen die net als jij iets meer uit hun studie willen halen. Het werkt gewoon prettiger als mensen niet voor de 6 gaan."

Descartes College

Wil je én honoursonderwijs volgen én samen met studenten van andere bacheloropleidingen over de grenzen van je studie kijken? Dan is het Descartes College misschien iets voor jou. Hier volg je, als onderdeel van je honoursprogramma, interdisciplinaire honourscursussen en ontmoet je docenten en studenten uit alle studierichtingen.

NK Debatteren

De Universiteit Utrecht moedigt scholieren aan om al op jonge leeftijd extra activiteiten te ontwikkelen naast hun schoolcarrière. Daarom zijn we bijvoorbeeld ook graag gastheer voor het 'NK Debatteren voor Scholieren'.

Iets voor jou?

Wil je weten of het honoursprogramma iets voor jou is? Vraag de brochure aan en bekijk de afbeelding hieronder.