Stappen keuzeproces

Als ouder en/of verzorger kun je een belangrijke rol spelen voor je kind tijdens het maken van een studiekeuze. Op deze pagina beschrijven we vijf makkelijke tips om je op weg te helpen.

5 tips om je kind te helpen bij het maken van een studiekeuze

1. Actief luisteren: Neem de tijd om naar je kind te luisteren en ontdek wat hen motiveert en interesseert. Laat hen weten dat het normaal is om twijfels te hebben en dat je er bent om te helpen.

2. Verken samen: Ga samen op ontdekkingsreis naar verschillende studiemogelijkheden. Moedig je kind aan om informatie te verzamelen en te onderzoeken wat hen aanspreekt.

3. Bezoek open dagen: Plan samen bezoeken aan open dagen. Dit kan helpen om een gevoel te krijgen bij de sfeer en de mogelijkheden.

4. Ontdek praktijkervaring: Moedig je kind aan om praktijkervaring op te doen, zoals meeloopdagen, (snuffel)stages of gesprekken met professionals. Dit kan hun inzicht vergroten in verschillende vakgebieden.

5. Blijf ondersteunend: Wees altijd ondersteunend en positief, zelfs als je kind twijfelt of van gedachten verandert. Laat hen weten dat je trots bent op hun inzet en dat je er bent om te helpen, ongeacht de uitkomst.

Door deze stappen te volgen, kun je als ouder je kind helpen om een weloverwogen en zelfverzekerde studiekeuze te maken.