Als eerste uit je gezin naar een universiteit

Als je ouders niet zijn afgestudeerd aan een Nederlandse universiteit of hogeschool, kunnen er veel vragen op je afkomen. Geen zorgen, je staat er niet alleen voor! De Universiteit Utrecht (UU) zorgt ervoor dat je het meeste uit je studententijd kunt halen en heeft daarbij oog voor diversiteit. De typische eerstegeneratiestudent bestaat immers niet, en daarom bieden we een breed scala aan ondersteuning aan. Zo kun je met trots een pionier zijn.

Eerstegeneratiestudenten aan de UU delen hun ervaringen en overwonnen drempels.

Misschien vind je het wel spannend om te gaan studeren en vraag je je af: is de stap te groot? Hoe ga je dat doen als er geen ervaring en/of steun in je directe omgeving is? Je niet weet waar je advies moet vragen? Niet gek: pioniers hebben het nooit makkelijk, eerstegeneratiestudenten dus ook niet.

  Zorgeloos studeren

  Het is begrijpelijk dat je extra vragen hebt en voor bepaalde uitdagingen staat. Gelukkig helpt de Universiteit Utrecht je graag met deze uitdagingen en willen we je kracht als bruggenbouwer in de samenleving graag stimuleren:
   

  • Begeleiding: Tijdens je studie heb je een tutor of studieadviseur die met je meedenkt over jouw studiepad en hoe je je studie kunt inrichten.
  • Ondersteuning: Het Eerste Generatie Fonds biedt financiële ondersteuning voor diverse hulpvragen, zoals een laptop of trainingen voor didactische vaardigheden.
  • Ontwikkeling: Het Skills Lab biedt workshops en informatieclips aan om je te helpen met je vaardigheden en je plek op de UU te vinden.

  Drie tips

  Drie tips om al je vragen te beantwoorden en je snel thuis te voelen bij de universiteit:

  • Volg een meeloopdag

   Een meeloopdag is een goede plek om vragen over het studentenleven te stellen. Op een meeloopdag geeft een student een kijkje in diens leven als universiteitsstudent. Op die manier kan je kijken of de studie je interesseert – plan er als je wil dus vooral meerdere in – en ervaren of studeren bij je past.

  • UP-community

   Eerstegeneratiestudenten zijn pioniers. Daarom biedt het UP (University pioneers) een community, bestaande uit studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht, maar ook rolmodellen van buiten de universiteit.
   De UP-community benadrukt dat je als het ware twee werelden bij elkaar brengt, en helpt je daarbij:

   • University Pioneers biedt een mentor die zelf ook eerstegeneratiestudent is geweest om je te begeleiden en gebruik te laten maken van je unieke vaardigheden;

   • Ze organiseren evenementen en delen allerlei handige informatie;

   • Welzijnstrainingen en workshops waar je zowel kunt werken aan uitdagingen als ‘uitstelgedrag’ en kunt bouwen aan je skills als mentorschap en communicatie.

  • Bezoek een Open Dag

   Naast een meeloopdag is een bezoek aan de Open Dag ook een goede manier om je te oriënteren voor de universiteit. Zo zijn er speciale 'hoe is het om te studeren?' sessies. In deze sessies wordt er een beeld geschetst van hoe het is om te studeren. Naast dat je natuurlijk rond kan lopen om de sfeer te proeven, andere sessie(s) kan volgen en de speedcoaches kan aanspreken.


  Nog vragen?

  Studenten achter een laptop.

  Vragen over het Eerste Generatie Fonds? Mail naar ufonds@uu.nl. Vragen over studeren? Bekijk en/of DM via Instagram!

  Bekijk de Instagram