Na de opleiding

ALPO leidt je op tot academische leraar primair onderwijs én onderwijswetenschapper. Met het behalen van een universitair diploma laat je zien dat je over academisch werk- en denkniveau beschikt. Met je pabo-diploma kun je aan de slag in de beroepspraktijk als leerkracht. Omdat je tijdens je opleiding stage loopt, doe je gelijk werkervaring op.

Wil je je nog verder specialiseren in een onderwerp dat jou aanspreekt, dan kun je na het behalen van je diploma er ook voor kiezen om een master te gaan doen. Met je ALPO-diploma (en eventuele master) kom je niet slechts voor de klas te staan, maar geef je ook professioneel onderwijswetenschappelijk advies binnen scholen en schoolgerelateerde instanties en organisaties. Afgestudeerden komen terechtkomen in functies als leraar, algemeen onderwijskundig onderzoeker, ontwerper of adviseur binnen onderwijskundige centra, educatieve uitgeverijen, gemeentelijke diensten, overheden en onderzoeksbureaus. Ook een carrière in het universitaire onderzoek is natuurlijk mogelijk. Meer over het beroepsperspectief lees je verder op deze pagina.

Aansluitende masters

Wanneer je besluit om na het behalen van je bachelordiploma verder te studeren, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een master Onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht, maar ook andere masters aan de UU behoren tot de mogelijkheden. Daarnaast biedt ook de Hogeschool Utrecht vervolgmasters op de ALPO aan. 

Hieronder zie je enkele mogelijkheden (per master kunnen toegangseisen verschillen).

Promoveren

Wanneer je een masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Een promotietraject duurt vier jaar en wordt afgesloten met een proefschrift waarmee je promoveert tot doctor (dr.). Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Utrechtse onderzoek.

Beroepen

Met een ALPO-diploma op zak kun je kiezen uit een breed aanbod aan beroepsmogelijkheden. Het hangt maar net af van jouw interesses. Om je wat meer te vertellen over de diverse mogelijkheden, geven we hieronder een aantal voorbeelden van mogelijke beroepen. 

Voorbereiden op de arbeidsmarkt

Grafische visualisatie van een vrouw staand bij een ladder. Verder staat er de volgende tekst: FSW Career Services presenteert What's Next?! Explore your future.

Ieder jaar wordt er voor studenten het evenement What’s Next?! georganiseerd; om je te helpen met het oriënteren en voorbereiden op vervolgstudies, stages en de arbeidsmarkt. Gedurende twee weken kun je allerlei gratis workshops bijwonen waarin je begeleiding krijgt bij het plannen van je toekomst en nieuwe skills leert die goed van pas kunnen komen na je studie. Neem hier alvast een kijkje.