tot

Promotie Willem-Bart Bartels

Zoutgehalte van water beïnvloedt het transport van olie in gesteente

Iedereen heeft wel eens gezien dat regendruppels zich soms uitspreiden over een autoruit en soms als een (half) bolletje blijven liggen. Wanneer de druppel zich uitspreidt, betekent dat dat water liever in contact staat met de autoruit dan lucht. Bij een bolletje is het precies andersom: het water wil zo’n klein mogelijk contactoppervlak creëren en bolt op, terwijl lucht zich uitspreidt. 

Eenzelfde effect komt ook voor in de poriën van gesteente en heeft een grote invloed op de stroming van vloeistoffen door het gesteente heen, bijvoorbeeld water en olie. Meer specifiek onderzocht Willem-Bart Bartels wat het effect is van het zoutgehalte van het water op het uitspreiden/opbollen en het transport van olie en water in de poriën.

Dit deed hij door met röntgenstraling in het gesteente te kijken naar hoe de vloeistoffen zich verdeeld hadden in de poriën. Op de plaatjes die wij hebben gemaakt was te zien dat water en olie zich anders gedragen dan we tot nu toe dachten en dat we daarom hele andere vergelijkingen moeten vinden om de stroming goed te kunnen voorspellen. 

Ook heeft hij gezien dat als hij het zoutgehalte van het water verlaagt, water meer de neiging heeft om zich over het oppervlak van het gesteente te verspreiden. Dit levert echter niet altijd meer olie op. Met wat hij nu weten kunnen onderzoekers concreter werken aan de volgende stap: het ontwikkelen van een makkelijke methode om de voorspelbaarheid van de reactie van water, olie en steen op het verlagen van het zoutgehalte te vergroten.
 

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Promovendus
Willem-Bart Bartels
Proefschrift
Pore scale processes in mixed-wet systems with application to low salinity waterflooding
Promotor(es)
prof. dr. ir. S.M. Hassanizadeh
Co-promotor(es)
dr. H. Mahani
dr. S. Berg
Meer informatie
Full text via Utrecht University Repository