Zomeravond thema Voedsel - 13 juni '24

tot

Ontdek de Botanische Tuinen tijdens zonsondergang! De Tuinen zijn in juni iedere donderdagavond open.

Normaal zijn het alleen de dieren die genieten van de Tuinen in de schemering, maar deze zomer kun jij dat ook. Dwaal door de verstilde Tuinen en geniet van het uitzicht vanaf de top van de Rotstuin.

Voedsel om over na te denken

Zomeravond in de Botanische Tuinen

Deze avond staat het thema voedsel centraal. Alle lekkerbekken zullen aan de lippen hangen van de experts die inspirerende verhalen vertellen, passend binnen dit thema. Voedsel om over na te denken!
Koop je zomeravond programmatickets en meld je aan voor verrassende verhalen van deskundigen over Voedsel.

Kostgrondjes in Suriname

Een van de belangrijkste bijdragen van Saamaka vrouwen aan het dorpsleven in de binnenlanden van Suriname is zorgen voor de dagelijkse voedselvoorziening. Vrouwen zijn grotendeels zelf verantwoordelijk voor het verbouwen van de gewassen op hun ‘goon’, vaak onder uitdagende weersomstandigheden. De benaming ‘kostgrondjes’ is misleidend; het zijn grote open gekapte stukken grond in het regenwoud van een halve tot enkele hectaren. Aan de hand van beeld en geluid, ervaar je wat het hebben van een kostgrondje betekent voor hun dagelijks leven.

Wat bepaalt jouw eetgedrag?

Welke invloed heeft de plek waar je woont op jouw eetgewoonten? De Westerse samenleving stimuleert over het algemeen een ongezond en niet duurzaam eetpatroon. Wat moet er veranderen, zodat jij gezonder en duurzamer gaat eten?

Eiwitten voor het leven

Om onze eiwitinname te verminderen van 60% dierlijk naar 20% moeten we op zoek naar nieuwe eiwitbronnen, of oude eiwitbronnen herwaarderen. Maar hoe? Want insecten, schimmels, of in reactorvaten gekweekt vlees… ga jij daar aan beginnen?

Vlees eten door de eeuwen heen

Is vlees echt nice, normal, natural en necessary? In een reis door de tijd, van het Stenen tijdperk tot in de toekomst, bespreken we deze vier aspecten van het eten van vlees.

Voedsel als wicked problem in de wetenschap

De toekomst van ons voedselsysteem vergt duurzame, gezonde en rechtvaardige oplossingen. Het is de hoogste tijd deze oplossingsrichtingen  in onderzoek en beleid te verbinden. Future Food Utrecht probeert holistische, interdisciplinaire oplossingen te vinden voor de meest urgente voedselvraagstukken. De managing director van Future Food Utrecht deelt een persoonlijk verhaal over de ups en downs van deze missie en geeft een inkijkje in de roerige wereld van de hedendaagse wetenschap. 

Samen op weg naar duurzaamheid: ontdek de complexiteit van systemen

Om actie te creëren voor duurzaamheid moeten we inzicht krijgen in de complexe structuren en dynamiek die ten grondslag liggen aan niet-duurzame systemen. Maar dat niet alleen: we moeten begrijpen hoe het voelt voor degenen die in deze systemen leven. Ga met mij mee op een interactieve verkenning van de systeemcomplexiteit!

Dit is een deel van het avondprogramma. Houd voor meer informatie deze pagina in de gaten.

Eten en drinken

Zomeravond in de Botanische Tuinen

Wil je vooraf een hapje eten bij Tuincafe Botanica? Reserveer dan een plekje via info@tuincafebotanica.nl en geef aan dat je deelneemt aan het wetenschapsprogramma.
Het wetenschapsprogramma start om 19.30 uur. We adviseren daarom uiterlijk om 18.30 uur aan tafel te gaan.

Wil je een to go borreltas bestellen? Mail dan naar info@tuincafebotanica.nl

 

Fotografie: Jasper Zijlstra

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Botanische Tuinen Universiteit Utrecht
Entree
Reguliere toegangsprijzen gelden
Aanmelden

Koop je zomeravond programmatickets voor deelname aan de rondleidingen en/of je toegangsticket voor de Botanische Tuinen.