XVIIth International Congress of Celtic Studies

Van tot
Posterafbeelding van het International Congress of Celtic Studies 2023: een Keltische munt. Bron: RMO (publiek domein)

Naar aanleiding van het eeuwfeest van de opleiding Keltisch, verwelkomt de Universiteit Utrecht tussen 24 en 28 juli het International Congress of Celtic Studies (ICCS). ICCS is het grootste congres in het vakgebied en trekt een divers wetenschappelijk publiek met specialisaties die uiteenlopen van de archeologie van de vroege Kelten tot de contemporaine literatuur en pedagogiek van de Keltische minderheidstalen.

ICCS wordt één keer in de vier jaar gehouden. Na eerdere edities in onder andere Bangor (Wales), Glasgow (Schotland), Maynooth (Ierland) en Bonn (Duitsland), is dit de eerste keer dat het congres in Nederland neerstrijkt.

Lees meer over het programma van ICCS 2023

Keltisch aan de Universiteit Utrecht

Aan de Universiteit Utrecht wordt al sinds 1923 onderzoek gedaan naar Keltische talen en culturen. Het is de enige opleiding keltistiek in de Benelux en staat internationaal hoog in aanzien. Binnen de opleiding wordt onderwijs gegeven over en onderzoek gedaan naar alle aspecten van de Keltische taalfamilie, die talen omvat als het Iers (Gaeilge) en Welsh (Cymraeg), maar ook het Bretons (Brezhoneg), Manx (Gailck) en Cornish (Kernewek).

Dat er aan de Universiteit Utrecht Keltisch gestudeerd kan worden is in grote mate te danken aan hoogleraar Anton Gerard van Hamel. Op verzoek van het College van Curatoren en de faculteit Geesteswetenschappen voegde hij in 1923 Keltisch toe aan zijn leeropdracht Germaans. Van Hamel was ervan overtuigd dat talen niet in isolatie bestudeerd konden worden en was daarmee zijn tijd ver vooruit. Hij werd opgevolgd door de fameuze Maartje Draak en de huidige leerstoelhouder is Peter Schrijver.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Verschillende locaties in Utrecht
Meer informatie
Lees meer over het International Congress of Celtic Studies 2023