21 maart 2019 van 14:00 tot 16:00

Workshop voor schooldecanen: studiekeuze en selectie

Bijna één op de drie leerlingen schrijft zich in voor een studie waar selectie plaatsvindt. Kiezen voor een selectieve (numerus fixus) studie betekent dat er geen garantie is dat je de studie kan gaan volgen: ongeveer de helft van deze leerlingen komt niet op de opleiding van zijn/haar keuze terecht.

Inhoud

Tijdens deze workshop vertellen we kort wat het doel is van selectie, waar opleidingen naar op zoek zijn bij kandidaten en welke selectiemethoden er zoal gebruikt worden. Ook bespreken we met elkaar welke uitdagingen er voor zowel scholen als universiteiten nog liggen. Hoe ziet een ideale selectieprocedure er eigenlijk uit? Tenslotte gaan we in op wat het voor scholen en decanen betekent als leerlingen zich inschrijven voor een selectieve studie. Hoe begeleid je een leerling die kiest voor een selectieve studie? En wat kan een school doen om de overgang naar een (selectieve) studie zo makkelijk mogelijk te maken? Tijdens de workshop is er ruime gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

• Het doel van selectie
  • Stand van zaken: hoe zien selectieprocedures eruit?
  • De ideale selectieprocedure
  • Uitwisseling
    • Hoe begeleid je leerlingen die een selectieve studie willen doen?
    • Welke vaardigheden vraagt studeren aan een (selectieve) opleiding en hoe bereid je als school leerlingen daarop voor?
    • Hoe ga je om met de kans op afwijzing als een leerling een selectieve studie wil doen?

Vwo-decanen

AANMELDEN

Deze bijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden. Heeft u interesse in het onderwerp? Neem dan contact met ons op (zie de contactgegevens onderaan deze pagina).

Coördinator aansluiting vo-wo (Janneke Hartemink):
E aansluitingvowo@uu.nl
T 030 253 1301 of 06 55788475