Van 20 maart 2019 12:00 tot 22 maart 2019 13:00

Workshop The Value of the Commons (workshop is vol)

© iStockphoto.com

Van 20 t/m 22 maart organiseert het NWO project Private Property and Political Power in a Liberal Democratic Society een workshop over de commons. De workshop zal plaatsvinden in het Engels.

In deze interdisciplinaire workshop presenteren filosofen, juristen, sociale wetenschappers en historici hun recente onderzoek naar regimes van gemeenschappelijk eigendom. Dit zijn eigendomsstructuren waarbij een groep van gebruikers van een object samen dat object beheren. Het kan daarbij gaan om een natuurlijke bron, zoals bij gemeenschappelijk bosbeheer, maar ook om een wijkvoorziening zoals een gedeelde tuin of een bibliotheek beheerd door lokale bewoners.

Commons in een open samenleving

Gemeenschappelijk eigendom vormt een alternatief voor andere instituties, zoals privaat eigendom en publieke regulering. Dit roept een normatieve vraag op: wanneer moet een object beheerd worden onder deze eigendomsvorm? De sprekers gaan in op deze vraag, door te analyseren wat het effect van commons is op verschillende waarden. Welke rol kan deze eigendomsvorm spelen in een rechtvaardige verdeling van goederen? En wat is hun significantie, bezien vanuit het oogpunt van democratische theorie? Dit zijn enkele vragen waar we op in zullen gaan.

sprekers

De sprekers zijn Erling Berge (Norwegian University of Science and Technology), Hanoch Dagan (Tel Aviv University), Constance McDermott (University of Oxford), Tine de Moor (Universiteit Utrecht), Albert Weale (University College London), Stuart White (University of Oxford), Marc Goëtzmann (Université Nice Sophia Antipolis), Nicole Rogge (Martin-Luther Universität Halle Wittenberg) en Yara Al Salman (Universiteit Utrecht).

Begindatum en -tijd
20 maart 2019 12:00