1 november 2017 van 19:00 tot 22:00

wETENschap - een avond om op te eten

Food

Liefhebber van haute cuisine, of juist groot fan van de Big Mac? Smaken verschillen, maar één ding is zeker: wij hebben op woensdag 1 november speciaal voor alumni een programma samengesteld om van te smullen!

Kom naar wETENschap, een kennisfestival over alles wat met eten te maken heeft. Wat gebeurt er in de hersenen als je eet? Wordt vlees eten in de toekomst taboe? Kun je je gezond eten? En hoe zit het met genetisch gemodificeerde groente?

Op het menu staat:

Eerste gang - 19:15-19:45 uur

1. Toekomstgroenten – promovenda Laura Dijkhuizen en prof. dr. Sjef Smeekens

Meer dan een kwart eeuw na de introductie van genetisch gemodificeerde  gewassen zijn deze in grote delen van de wereld gemeengoed geworden. En nu dienen zich alweer nieuwe revoluties aan in de plantenveredeling. Promovenda Laura Dijkhuizen interviewt prof. dr. Sjef Smeekens over de snelle ontwikkeling van nieuwe rassen en gewassen die in de toekomst op ons bord zouden kunnen belanden.

2. Hongerige hersenen – dr. Paul Smeets

Waarom eten we wat we eten? Hoe bewust is de keuze voor dat ene (extra) stukje chocola, of die knapperige kroket uit de muur? Waarom is afvallen zo moeilijk? Dr. Paul Smeets, verbonden aan UMC Utrecht en Wageningen University, onderzoekt specifiek hoe de hersenen ons eetgedrag sturen. Zijn inzichten zouden moeten gaan helpen in de strijd tegen overgewicht.

Tweede gang - 20:00-20:30/20:45 uur

1. Het grote vleesdebat – o.l.v. Karin van den Boogaert (20:00 - 20:45)

Een onderwerp waar we op deze avond niet omheen kunnen is vlees. De vegetarische keuken lijkt aan een opmars bezig te zijn en in de supermarkt worden de schappen met vleesvervangers alsmaar uitgebreid. Koersen we richting een wereld waarin geen vlees meer gegeten wordt? Wat zouden de gevolgen zijn voor de economie, voor het milieu en voor ons als mens? Journaliste Karin van den Boogaert gaat in gesprek met dr. Franck Meijboom, prof. dr. Detlef van Vuuren en prof. dr. Arjan Stegeman over vlees.

2. Eet je gezond! – prof. dr. Aletta Kraneveld (20:00 - 20:15)

Dat gezond eten goed voor je is, dat is algemeen bekend. Maar kan voeding ook als een medicijn werken? Prof. dr. Aletta Kraneveld vertelt meer over haar onderzoek naar het belangrijke samenspel tussen darm en brein als het gaat om ziekte en gezondheid.

Derde gang - 21:00-21:30 uur

1. Een gezonde keuze – prof. dr. Denise de Ridder

Mensen nemen zo’n 200 beslissingen over eten per dag: van wat ze kopen in de supermarkt tot of ze nog een tweede keer opscheppen bij de maaltijd. De meeste beslissingen zijn onbewust omdat mensen niet nadenken over hun keuze. Dat maakt het lastig om te doen wat veel mensen willen maar niet in praktijk brengen: gezonder of minder eten. In het SelfRegulationLab aan de Universiteit Utrecht bestuderen we voedselkeuzes en kijken we hoe we gezonde keuzes gemakkelijker en aantrekkelijker kunnen maken.

2. Smakelijk kijken: De filmkok als kunstenaar – dr. Dan Hassler-Forest

We worden maar al te graag overvoerd door beeld en geluid in de bioscoopzaal, maar film is ook in staat om onze andere zintuigen te prikkelen. Niet alleen kunnen gerechten in beeld gebracht worden op een manier die het publiek letterlijk doet watertanden, maar de keuken kan ook gebruikt worden als metafoor voor het creatieve proces. In deze korte lezing geeft Dan Hassler-Forest een inleiding op de cruciale rol van eten in de film.

Non-stop

Speciaal voor alle enthousiaste thuiskoks neemt de Universiteitsbibliotheek een aantal van de oudste kookboeken uit haar collectie mee naar de Winkel van Sinkel. Ontdek welke keukengeheimen van toen het nu nog altijd goed doen!

Kijken, kijken en natuurlijk ook proeven. Het Universiteitsmuseum heeft gedurende de hele avond een aantal zeer smakelijke experimenten voor u op het menu staan.

Donuts
Begindatum en -tijd