Weekend van de Wetenschap 2021

tot
Kernbeeld Weekend van de Wetenschap 2019
Foto: Jelle Draper

Beleef de wetenschap!

Op zondag 3 oktober 2021 opent de Universiteit Utrecht haar deuren in het Utrecht Science Park voor jong en oud. Schuif aan bij een college over dino’s of hersenen, onderzoek een bak vol botten of duik in de wereld van dierensmokkel.

Verrassingsprogramma

De dag is opgedeeld in verschillende tijdsloten van een uur. Als je een tijdsslot reserveert, doe je samen met een groep van ongeveer 30 andere bezoekers mee aan drie programmaonderdelen. Welke onderdelen dat zijn is een verrassing, maar we kunnen alvast verklappen dat jullie in elk geval ontdekken hoe onderzoek werkt, vragen kunnen stellen aan wetenschappers en zelf aan de slag gaan met experimenten en workshops.

Naast het verrassingsprogramma is er meer te ontdekken en onderzoeken op het Utrecht Science Park:

Botanische Tuinen

De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht zijn op zondag 3 oktober kosteloos te bezoeken voor deelnemers aan het Weekend van de Wetenschap. Geniet van een drankje of een lunch op het terras van Tuincafé Botanica, maak een mooie wandeling en bezoek één van de presentaties van het wetenschapsproject in de Tuinen. Ontdek welk effect het veranderende klimaat heeft op onze biodiversiteit en hoe je het beste een rijstplant kan laten groeien. Want in de Botanische Tuinen valt van alles te leren over planten!

Rondleiding depot

Normaal mag je er nooit naar binnen, maar op zondag 3 oktober opent het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) voor één keer de deuren van de depots op het Utrecht Science Park. Een conservator leidt je rond door de schatkamer van het UMU. Een ruimte vol dierenskeletten en opgezette vogels maar ook tandartsstoelen, trapboren en het skelet van een vinvis. Er is beperkt plek, dus het is noodzakelijk om in te schrijven voor deze activiteit.

Video-impressie

Benieuwd naar vorige edities van het Weekend van de Wetenschap?

Bekijk de video-impressie van 2018

Thuis zelf aan de slag

Kan jij niet wachten om zelf te experimenteren en meer te leren over onderzoek? Kijk dan op onze pagina met experimenten waarmee je zelf thuis aan de slag kunt! 

Aan de slag

Praktische informatie

Het programma is voor iedereen gratis toegankelijk. De activiteiten zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar maar net zo leuk voor nieuwsgierige volwassenen.

Aanmelden

Meld je aan voor een van onderstaande tijdslots. Let op: vul één aanmeldformulier in per familie.

  • 11:00 – 12:00
  • 12:00 – 13:00
  • 13:00 – 14:00
  • 14:00 – 15:00
  • 15:00 – 16:00
Meld je aan

Locatie

Het programma vindt plaats in het Utrecht Science Park. De ingang is in het Koningsbergergebouw (Budapestlaan 4a-b). Daarnaast zijn de Botanische Tuinen (Budapestlaan 17) deze dag gratis te bezoeken.

Bereikbaarheid

Komen jullie met de fiets?

Er zijn in de buurt van de ingang voldoende plekken om je fiets te stallen.

Komen jullie met het openbaar vervoer?

Neem vanaf Utrecht Centraal de bus richting halte Botanische Tuinen of halte Padualaan.

Komen jullie met de auto?

Bezoekers kunnen in het Utrecht Science Park parkeren (gratis op zondag). Er zijn diverse parkeerterreinen dichtbij het Koningsbergergebouw en de Botanische Tuinen. Lees meer over parkeren in het Utrecht Science Park.

Looproutes

Deze kaart toont de looproutes van Padualaan naar het Victor J. Koningsbergergebouw en de ingang van de Botanische Tuinen.

Coronamaatregelen

In de organisatie en uitvoer van het programma houden we ons aan de geldende coronamaatregelen. Dat betekent dat alle bezoekers van 13 jaar en ouder een geldig coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs moeten tonen om toegang te krijgen tot het evenement. Meer informatie over het coronatoegangsbewijs vind je op de website van de Rijksoverheid. Het coronatoegangsbewijs kan getoond worden via de CoronaCheck-app of op papier. Daarnaast vragen we je om bij klachten thuis te blijven en een mailtje te sturen naar wvdw@uu.nl om je af te melden.

Utrechtse Wetenschapsagenda

Dit jaar vieren de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht samen 385 jaar wetenschap in Utrecht. Wetenschap start met vragen. We gaan daarom persoonlijk met Utrechters van alle leeftijden en achtergronden in gesprek over voor hen belangrijke vragen, onder andere tijdens het Weekend van de Wetenschap. Wat houdt jou bezig en waarom? Wat verwondert jou en waarnaar ben je nieuwsgierig? Deze input is van onschatbare waarde - één vraag kan de wereld veranderen. Ook jouw vraag. De Utrechtse vragen leiden tot de Utrechtse Wetenschapsagenda. Lees meer over de Utrechtse Wetenschapsagenda en 385 jaar wetenschap in Utrecht. We kijken ernaar uit je te ontmoeten.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Utrecht Science Park
Entree
Gratis toegankelijk