20 juni 2019 van 19:30 tot 22:30

Vooys debatavond: empathie en literatuur

Op donderdagavond 20 juni organiseert Tijdschrift Vooys een debatavond over empathie en literatuur in het ZIMIHC theater Wittevrouwen te Utrecht. Het evenement wordt gesponsord door het Utrechts Universiteitsfonds. Alle geïnteresseerden zijn welkom.

Door het lezen van fictie kun je je verplaatsen in de ander. Een bijna vanzelfsprekende en vooral mooie gedachte voor wie graag leest, want ze voorziet die activiteit van een zekere (maatschappelijke) relevantie. Maar hoe vanzelfsprekend is het eigenlijk dat literatuur inlevingsvermogen oplevert? En welke implicaties heeft zo’n ‘empathische’ leeshouding voor de hiërarchische verhouding tussen lezer, personage, auteur en werkelijkheid? Tijdens Vooys’ debatavond over empathie en literatuur zal vanuit verschillende perspectieven over deze kwesties worden nagedacht. De aanleiding voor de keuze van dit thema is het essay ‘The Banality of Empathy’ van Namwali Serpell. Tijdens de debatavond worden literaire fragmenten over thema’s als waanzin, armoede en postkolonialisme voorgelezen. Literatuur is op die manier steeds het uitgangspunt van het gesprek.

programma

Aan het begin van de avond zal het dan pas verschenen themanummer van Vooys over Waanzin (37.2) worden gepresenteerd door hoofdredacteur Noortje Maranus. De debatavond zelf opent met een introductie op het thema door dr. Frank Hakemulder (Comparative Literature). Vervolgens zal hij met de overige panelleden in gesprek gaan over onder andere de drijfveren achter empathie en de manier waarop empathie machtsrelaties kan creëren. Dr. Saskia Pieterse (Moderne Nederlandse Letterkunde) zal optreden als moderator en de andere sprekers zijn journalist en schrijver Fiep van Bodegom, hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde prof. dr. Yra van Dijk (Universiteit Leiden) en schrijver Maartje Wortel. De inloop is vanaf 19:00 uur.

Benieuwd geworden? Volg het evenement via de site en via Facebook, en blijf op de hoogte!

Begindatum en -tijd
20 juni 2019 19:30