16 mei 2017 van 18:30 tot 21:30

"Vooruit, nog eentje dan..." De psychologie van (on)gezond eten

“Morgen begin ik met gezonder eten.” Wie heeft het níet eens tegen zichzelf gezegd, na toch weer dat stuk chocola te hebben genomen? Bijna altijd en overal worden we geconfronteerd met ongezonde verleidingen; snoep bij het tankstation of in de automaat op de school van de kinderen, kroketten in de kantine, chocola bij de kassa van de supermarkt. De meeste mensen willen graag gezonder leven door meer te bewegen, minder te eten of te stoppen met roken. Maar het lukt vaak niet die goede voornemens om te zetten in daden.

dr. Marieke Adriaanse

Op dinsdag 16 mei 2017 organiseren wij voor alumni van de Universiteit Utrecht een – uiteraard gezond – themadiner met lezing door psychologe Marieke Adriaanse, op een bijzondere locatie: Schip de Oosterschelde. Dr. Marieke Adriaanse maakt deel uit van het Self Regulation Lab, waar Utrechtse wetenschappers onderzoek doen naar gezondheidsdoelen en de manieren waarop mensen die proberen te realiseren. Adriaanse ontving in 2011 een VENI-beurs van het NWO voor haar onderzoek naar psychologische gevolgen van onbewust gedrag.

Dr. Adriaanse zal in haar lezing niet alleen toelichten waarom gezond leven zo lastig is, maar óók handvaten geven voor het verwezenlijken van gezondheidsdoelen. Van als-dan plannen zoals “Als ik trek heb in iets lekkers, dan neem ik een appel” tot nudges, oftewel kleine duwtjes in de gewenste richting; recent onderzoek biedt een veelbelovend perspectief om mensen hun goede voornemens in de praktijk te laten brengen.

Begindatum en -tijd
16 mei 2017 18:30
Einddatum en -tijd
16 mei 2017 21:30