Van 21 maart 2020 10:00 tot 22 maart 2020 16:30

Voorjaarsweekend Tuinplezier!

In het weekend van 21 en 22 maart 2020 organiseren de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht en het Rayon Utrecht van Groei & Bloei het voorjaarsweekend ‘Tuinplezier!’ Het weekend staat dit keer in het teken van klimaatbestendig tuinieren. Er zijn allerlei lezingen, workshops, rondleidingen en een markt met planten, zaden, bollen en nog veel meer.

Eetbare bostuin vera greutink

Weer of geen weer
Lange droge periodes, hittegolven, zachte, natte winters en zware buien met in korte tijd heel veel regen: het zal in de toekomst steeds vaker voorkomen. Wat betekent dat voor onze tuin en hoe kunnen we inspelen op die veranderingen?

Welke planten kunnen goed tegen droogte en welke planten vinden het helemaal niet erg om af en toe helemaal onder water te staan? Hoe kun je bijvoorbeeld helpen het te veel aan regenwater tijdens zware buien op te vangen en er meteen gebruik van maken voor je tuin? Hoe maak je gebruik van het verkoelende effect van planten om je tuin leefbaar te houden tijdens een hittegolf? En hoe gaan planten eigenlijk om met zulke extremen?

botu voorjaarsweekend

Rondleidingen

Tijdens het voorjaarsweekend vindt u een overdekte markt met een uitgebreid sortiment planten, zomerbollen, exotische groenten, veel verschillende zaden en kwaliteitstuingereedschappen. Met lezingen van onder andere Vera Greutink, Wiert Nieuman en Gerard van Buiten. Verder worden rondleidingen gegeven rond het thema  ‘Klimaatbestendig Tuinieren’ en zijn er rondleidingen langs de Stinzenhelling.

botu vera greutink

Wees een brave hendrik!

Permacultuurtuinier Vera Greutink vertelt hoe je met bepaalde technieken uit het permacultuur-repertoire je moestuin beter bestand kunt maken tegen onvoorspelbaar weer. Ook laat ze zien hoe je een eetbare tuin kunt ontwerpen als een weerbaar ecosysteem dat weinig externe input nodig heeft. Tenslotte komen enkele van haar favoriete klimaatbestendige, eetbare planten aan bod, zoals Honingbes, Olijfwilg en Brave hendrik.
 

Bekijk hier het programma en de deelnemers.

 

Begindatum en -tijd
21 maart 2020 10:00
Einddatum en -tijd
22 maart 2020 16:30
Entree
Reguliere entreeprijs