12 november 2019 van 14:00 tot 17:30

VOL Georefereren - maak kaarten toegankelijk voor onderwijs en onderzoek

Georefereren

Bent u geïnteresseerd in oude kaarten en wilt u graag helpen deze toegankelijk te maken voor Utrechts onderwijs en onderzoek? Kom dan naar onze sessie Georefereren op dinsdag 12 november. Ervaring is niet nodig.

De Universiteitsbibliotheek heeft de indrukwekkende kaartencollectie van de Utrechtse hoogleraar economie en statistiek Jan Ackersdijck (1790-1861) gedigitaliseerd. Ongeveer 1.100 gedigitaliseerde kaarten van Ackersdijck komen nu in aanmerking voor georefereren: het digitaal koppelen van oude kaarten aan moderne kaarten. Een scan van een oude kaart wordt digitaal ‘geplakt’ op een moderne kaart door het plaatsen van zogenaamde ‘referentiepunten’. De oude kaarten zijn zo beter te analyseren en kunnen worden gebruikt als bron voor onderwijs en onderzoek. Daarnaast worden de documenten beter doorzoekbaar en vindbaar in de zoeksystemen van de bibliotheek. Bij het georefereren kan de Universiteitsbibliotheek uw hulp goed gebruiken!

Komt u ons helpen?

Tijdens de bijeenkomst kunt u – na een korte instructie – zelf aan de slag met het georefereren. U ervaart in de praktijk hoe interessant het is om oude en nieuwe kaarten met elkaar te ‘verbinden’ door innovatieve technieken. Er is begeleiding aanwezig, maar u leert ook van elkaar. Na afloop krijgt u een unieke kans om enkele originele oude kaarten te zien. Schrijf u snel in, het aantal plaatsen is beperkt!

14.00 uur - Ontvangst met koffie en thee
14.30 uur - Welkom en instructie georefereren dr. Marco van Egmond en drs. Maarten Zeylmans van Emmichoven
15.00 uur - Zelf aan de slag
16.45 uur - Afronding