17 september 2017 van 10:00 tot 16:30

Future Food

Voedsel van en in de toekomst

Hoe kunnen we de alsmaar toenemende wereldbevolking gezond voeden zonder de aarde uit te putten?  Welke duurzame landbouwmethodes zijn hiervoor in ontwikkeling? En hoe kunnen gezondere voedselkeuzes gestimuleerd worden?

Wetenschappers werkzaam binnen het thema Future Food van de Universiteit Utrecht onderzoeken dit vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken. Maar ook bij diverse maatschappelijke organisaties en overheden zoals de Gemeente Utrecht staat het hoog op de agenda. Maak tijdens deze dag kennis met uiteenlopende ideeën en onderzoek naar ons voedsel in de toekomst.

U kunt diverse lezingen bezoeken, er zijn rondleidingen en van 12.15-16.00 uur is er een informatiemarkt met uiteenlopende presentaties.

Om 12.00 uur wordt het programma geopend door Prof.dr. Aletta Kraneveld (Pharmacology – Universiteit Utrecht – Future Food).

Lezingen:

12:15 – 12:45     ‘De effecten van darmbacteriën op het afweersysteem en hoe deze interactie verstoord is bij chronisch ziekten’, door Prof. Dr. Aletta Kraneveld

13:00 – 13:30     ‘Modernisering van de landbouw en voedselzekerheid in Afrika: een paradox’, door dr. Guus van Westen – Geowetenschappen -  Universiteit Utrecht

13:40 – 14:10     'Planten in actie: licht als informatiebron', door Dr. Diederik Keuskamp - Environmental Biology – Universiteit Utrecht – Future Food

14:20 – 14:50     ‘De kansen die Virtual Reality voor eetgedrag onderzoek en verandergedrag biedt’, door Dr. Nynke van der Laan - Image Sciences Institute - UMC Utrecht – Future Food Utrecht

15:00 – 15:30     ‘Een kijkje in de keuken: ontwikkelingen in Utrecht rond gezond, duurzaam voedsel en rol en bijdrage van de gemeente’, door Mw. Anne Marie Gout - Gemeente Utrecht, Volksgezondheid, Co-creatie Wijken – Thema Voedsel en Voeding

15:45 – 16:30     Rondleiding Ontdektuin, oude en nieuwe groenten.

Kinderactiviteiten

- Koken en knutselen met Professor Loep en Kers: Wist je dat er van alles te vinden is in de tuin wat je kan eten? Of waar je andere lekkere dingen mee kan maken zoals limonade en pannekoekjes? Kom dan langs bij het Limotorium van Professor Loep & Het Kunstlaboratorium! We onderzoeken eetbare planten en bloemen uit de tuin met microscoop, loepen en reageerbuisjes. En maken onze eigen limonade in fles met zelfontworpen etiket!

- Speurtocht

Daarnaast kunt u

….in de Researchgang een doorlopende Informatiemarkt (12.15-16.00 uur) bezoeken. Zie hieronder voor de lijst met aanwezige organisaties.

…. de Greennest Gallery in de Kassencomplex bezoeken

..... het FoodNote Festival bezoeken van 6 t/m 17 September De Themadag Future Food in de Botanische Tuinen vindt plaats op de slot dag van het FoodNote Festival op het Utrecht Science Park. Tijdens dit festival staat voedsel centraal. Bezoekers kunnen van alles proeven, zien en beleven. Er zullen een aantal foodtrucks zijn die u meenemen in een reis door de tijd: van het jager-verzamelaar-tijdperk tot moleculair koken.

Er wordt ook een inhoudelijk programma neergezet over de toekomst van voedsel. Daarbinnen worden de toekomstige uitdagingen onderzocht én de duurzame oplossingen verkend. Aan de hand van drie pijlers -productie, consumptie en gezondheid- worden er lezingen, workshops, talkshows, experimenten en andere inspirerende zaken georganiseerd.

Informatiemarkt

Tijdens de informatiemarkt kunt u kennismaken met diverse organisaties die betrokken zijn bij onderzoek naar voedselvoorziening in de toekomst:

Foodforestry developement: Het stimuleren en ontwikkelen van voedselbossen.

Groene Takken: Eetbaar Hout: het kweken van eetbare paddenstoelen op (snoei)hout

Fungifactory: Afval bestaat niet! kweekt oesterzwammen op koffiedik.

Westerdijk Instituut: de Boekhoutgroep doet onderzoek aan gisten.

Stichting Permacultuur Onderwijs: Het voorzien in menselijke behoeften terwijl we de gezondheid van ecosystemen verbeteren.

Foodlab De War

Weideweelde: biologische zuivelproducten

Stg SIGN: innovatie Glastuinbouw Nederland

Taste Before You Waste: initiatief gefocust op de preventie van verspilling van voedsel.

Environmental Biology: dr. Diederik Keuskamp over de Groeiconcurrentie tussen planten en de rol van blauw licht (tot 15uur)

Plant & eterElf botanische tuinen, waaronder de Botanische Tuinen Utrecht, plus het Boomkwekerijmuseum in Boskoop, werken in 2018 samen onder de titel Plant & Eter. Op 17 september presenteren zij hun plannen en ideeën. Kom langs en praat mee!

Bekijk het hele jaarprogramma.

Begindatum en -tijd
17 september 2017 10:00