Viering van Perzisch Nieuwjaar (Now Ruz) in Faculty Club

Faculty Club and Persian and Iranian Studies nodigen je uit

tot

Op woensdag 29 maart organiseren wij samen met de leerstoel Perzisch en Iraanse Studies van de Universiteit Utrecht een bijzondere avond. Wij nodigen jullie graag uit voor de viering van het Perzisch Nieuwjaar (Now Ruz). Tijdens dit van oorsprong Zoroastrische feest vieren miljoenen mensen in Iran, Afghanistan, Tadzjikistan, Azerbeidzjan en in de Koerdische gebieden, het begin van het nieuwe jaar.

Now Ruz is het moment van de equinox, wanneer de dag even lang duurt als de nacht. Dit jaar valt deze op 20 maart 2023. Voor Iraanse volkeren is dit het belangrijkste feest van het jaar. Ook voor vele andere volkeren wordt het aanbreken van de lente gezien als het natuurlijke begin van het nieuwe jaar (now ruz betekent letterlijk “nieuwe dag”). Denk aan de Paasviering (voortkomend uit het Germaanse Lentefeest). 

Tijdens de Now Ruz viering in de Faculty Club zullen jullie worden meegenomen in deze eeuwenoude traditie. Geniet van prachtige muziek, poëzie, verhalen en tradities en/of eet na afloop mee met onze Perzische maaltijd. 

Programma

  • 17.00 uur: Borrel met Perzische achtergrondmuziek
  • 17.40 uur: Welkom vanuit Faculty Club
  • 17.45 uur: Prof. dr. Asghar Seyed-Gohrab over de betekenis van Now Ruz
  • 18.00 uur: Poëzievoordrachten over de lente in verschillende talen
  • ca 19.00 uur: Muzikaal optreden door Iraans-Nederlandse componist en percussionist Farid Sheek
  • 19.15/19.30 – 21.30 uur: Perzische maaltijd voor 15,00 euro

Kosten: de drankjes kunnen op de avond zelf bij de bar afgerekend worden. De lekkere hapjes tijdens de avond worden aangeboden door de Faculty Club. Voor de Perzische maaltijd vragen wij een bijdrage van 15,00 euro. Aanmelden voor de maaltijd kan via het aanmeldformulier.  

Perzisch Nieuwjaar - Now Ruz

Now Ruz is het moment van de equinox, wanneer de dag even lang duurt als de nacht. Dit jaar valt deze op 20 maart 2023. Voor Iraanse volkeren is dit het belangrijkste feest van het jaar. Het aanbreken van de lente wordt gezien als een nieuw begin (now ruz betekent letterlijk “nieuwe dag”). Ook voor vele andere volkeren wordt de lente gezien als het natuurlijke begin van het nieuwe jaar. Denk aan de Paasviering (voortkomend uit het Germaanse Lentefeest).

Now Ruz wordt omgeven door symbolen en eeuwenoude tradities. Typisch voor Now Ruz is de Haft Sin, een opstelling van (tenminste) zeven voorwerpen die in het Perzisch met een s-klank beginnen, die in ieder huis te vinden is op mooi geschikte tafels. Ieder voorwerp heeft haar eigen symbolische waarde. Zo staat samanu (een soort pudding) symbool voor voorspoed en sir (“knoflook”) symbool voor gezondheid.

De Now Ruz viering wordt uitbundig gevierd met muziek, poëzie en dans en heerlijk eten. Het feest duurt dertien dagen. Op de dertiende gaan mensen de deur uit om te picknicken.

Iedereen is van harte welkom!

Meer informatie: www.uu.nl/organisatie/faculty-club.nl en www.beyondsharia.nl

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Huiskamer Faculty Club
Entree
Er is een vrije inloop bij de Now Ruz viering; toeslag van 15,00 euro voor de Perzische maaltijd
Aanmelden

Meld je aan voor de Perzische maaltijd via het aanmeldformulier.