Van tot

‘Utrechts Psalter 2016 A.D. : 20 (strip)tekenaars geïnspireerd door het Utrechts Psalter: expositie in de Domkerk’

Utrechts Psalter als stripverhaal

Striptekening Utrechts Psalter door Marissa Delbressine
Impressie van het Psalter door Marissa Delbressine

Twintig striptekenaars maken hun eigen moderne versie van het Utrechts Psalter, het middeleeuws, rijk geïllustreerde handschrift dat in het najaar 2015 op de UNESCO-lijst van documentair erfgoed is geplaatst. In het kader van het 76e lustrum van de Universiteit Utrecht zijn onder andere striptekenaars van De Inktpot gevraagd om de psalmen in het Utrechts Psalter te ‘verstrippen’. Hun werk, waaronder dat van DUB tekenaar Niels Bongers, is daags na de Dies Natalis, viering van de 380e verjaardag van de universiteit op dinsdag 29 maart, vier werken lang te zien in de Domkerk. 

Expositie

De expositie is tijdens de reguliere openingstijden van de Domkerk www.domkerk.nl openbaar toegankelijk. (zaterdag 11.00-15.30 uur, zondag 12.30-16.00 uur, maandag t/m vrijdag 11.00-16.00 uur). Het striptekenaarscollectief De Inktpot brengt ook een stripboek uit met de gepopulariseerde tekeningen van de psalmen. Deze uitgave zal onder andere in de Domkerk en via de University store voor € 5,95 verkrijgbaar zijn. 

Over het Utrechts Psalter

Het Utrechts Psalter behoort tot de collectie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. De Universiteit Utrecht is trots op dit middeleeuwse handschrift en wil het op aansprekende wijze delen met de samenleving. Zodoende heeft zij Utrechtse striptekenaars gevraagd zich te laten inspireren door de psalmen en illustraties in het Utrechts Psalter. De volgende (strip)tekenaars doen mee: Daniël Hentschel, Milou van Montfort, Rob Derks, Eric van der Heijden, Marcel Ruijters, Matt Baaij, Marissa Delbressine, Rob van Barneveld,  Merel Barends, Niels de Hoog, André Slob, Ronald van der Heide, Joshua Peeters, Willem Bentvelzen, Joris Diks, IJsbrand Oost,  Niels Bongers, Roland Sohier, Albo Helm en Brigida Almeida. 

Culturele Zondag: Science in the City

Tijdens de Culturele Zondag Science in the City op 3 april wordt het Utrechts Psalter in de Domkerk ook op andere manieren onder de aandacht gebracht. Kinderen kunnen er onder begeleiding een eigen striptekening maken. Daarnaast geeft de conservator van de Universiteitsbibliotheek Utrecht een lezing over het unieke middeleeuwse handschrift. 

In het najaar van 2016 is het oorspronkelijke Psalter te zien tijdens de tentoonstelling ‘Heilig Schrift’ in het museum Catharijneconvent.

Begindatum en -tijd
Einddatum en -tijd
Locatie
Domkerk